StoryEditorOCM
HranaJESTE LI GA PROBALI

Sve više poznatih chefova osmišlja nove kreacije s egzotičnim voćem snažne arome i okusa još uvijek malo poznatim u našim krajevima

Piše Mozaik SD
26. veljače 2022. - 11:03

Yuzu nije nikakvo novootkriveno voće, no mnogi u zapadnim zemljama za njega nisu čuli ili su čuli za tu neobičnu riječ, ali ne znaju točno što je to. Ipak, čini se da ćemo u mjesecima i godinama koje su pred nama bolje upoznati ovo voće iz istočne Azije koje postaje sve popularnije i sve je češće na jelovnicima poznatih chefova te u pićima koja spravljaju vrsni koktel-majstori. Riječ je o hibridnom voću koje potječe iz središnje Kine i Tibeta i koje je u 7. ili 8. stoljeću uvezeno u Japan i Koreju, gdje se uzgaja i danas. Smatra se da je nastalo križanjem mandarine i još jednog citrusa koji se naziva Ichang papeda, piše Živim.

Poznat i pod nazivom japanski citrus, yuzu se stoljećima koristi u istočnoazijskoj kuhinji, beauty proizvodima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:42