StoryEditorOCM
OstaloPUNOLJETNO IZDANJE

Ne propustite ovogodišnji Međunarodni festival karikatura; od 28. do 30. rujna u Solinu

26. rujna 2023. - 12:38

- Ove godine festival postaje punoljetan i želim mu još puno godina da živi u našem Solinu jer mi je prvenstveno i bio cilj da promoviram naš grad i kroz ovaj vid umjetnosti, odnosno karikaturu – veli Marko Ivić, utemeljitelj ovog Međunarodnog festivala karikatura koje će se od 28. do 30. rujna 18. put održati u Solinu.

Zadnje tri godine Marku se u organizaciji pridružila Turistička zajednica grada Solina u partnerstvu s Javnom ustanovom u kulturi "Zvonimir" i Gradskom knjižnicom Solin, a sve kako bi zajedničkim snagama podigli manifestaciju na još veću razinu.

- Ove godine je tema mlin, zastupljena je baš zbog toga što će se izložba prirediti u Gašpinoj mlinici, zaštićenom spomeniku kulture. To je raritet na svjetskim festivalima gdje se to obično održava u nekim galerijama i prostorima baš namijenjenim za izložbe. Ove godine je na festival stiglo 950 radova iz 65 zemalja svijeta, sa svih kontinenata, a poslali su ih najeminentniji autori iz svijeta karikature.

image

Prva nagrada Grand prix festivala ide Luki Lagatoru iz Crne Gore

Karikatura ima za cilj iskarikirati događaj ili temu, tako da je i ova Gašpina mlinica stavljena u stotinu različitih konteksta, da je prikaže na jedan što simpatičniji način, ali svakako s jednom dobrom porukom.

Solin kao grad ima puno toga za pokazati, sljedeće godine ćemo izložbu možda prirediti u nekom drugom prostoru – kazao je Ivić o temi festivala koji je proteklih godina bio u skladu s bogatom solinskom baštinom, nizale su se teme arheologija i povijesni gradovi.

image

Drugo mjesto osvojio je Oleksy Kustovski iz Ukrajine

- Zadovoljstvo nam je najaviti ovaj međunarodni festival u organizaciji naše TZ i u partnerstvu sa "Zvonimirom" i Gradskom knjižnicom, te pod pokroviteljstvom Grada Solina i Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj ovog festivala je promocija grada Solina na međunarodnom tržištu te popularizacija karikatura kao likovnog načina izražavanja, unaprijeđenje kulturnih sadržaja za građane i posjetitelje stvarajući pritom i novi turistički proizvod u posezoni. Vjerujem da će ovakvi projekti i događanja koja imamo do kraja godine, doprinijeti da se pozitivni turistički rezultati i nastave - govori Jelena Stupalo, direktorica solinskog TZ-a i najavljuje raznoliki program događanja, od stand up komedija do crtanja karikatura, dok je Ivić predstavio nagrađene na ovogodišnjem festivalu čiji će se radovi moći pogledati u četvrtak, 28. rujna u 19 sati na otvaranju Festivala u Gašpinoj mlinici.

- Prva nagrada, Grand prix festivala, ide Luki Lagatoru iz Crne Gore. To je jedan veoma kvalitetan autor, među deset svjetskih karikaturista, jako dobra osoba i crtač, i jedva čeka doći u Solin, kako je rekao.

Drugo mjesto osvojio je Oleksy Kustovsky iz Ukrajine. Čovjek kojeg poznajem, također vrhunski svjetski karikaturist koji je osvajao mnoge nagrade i pored rata u svojoj zemlji našao je vremena između dvije uzbune da napravi radove i pošalje ih u Solin.

image

Treće mjesto osvojio je Emil Strniša iz Hrvatske (Solin)

Treću nagradu dobio je naš Solinjanin, Emil Strniša. To mi je posebno drago jer znam koliko je kvalitetan kao autor i ima jedan svoj poseban stil. Ove godine je baš pogodio temu mlina, čestitam i njemu mu od srca - poručio je Ivić.

Ovaj festival karikatura ima i specijalne nagrade koje idu autorima iz Slovenije, Italije i Francuske, kao i nagradu Turističke zajednice Grada, a dobio ju je talijanski karikaturist Andrea Pecchia.

image

Nagrada solinske Turističke zajednice, ide poznatom talijanskom karikaturisti Andrei Pecchiu

- Ove godine je naš festival drugačiji u odnosu na prethodne godine jer je uključio i amaterski aspekt, osnovnoškolce koji su također crtali karikature i ponijeli nagrade, a nadam da ćemo ovo ubuduće proširiti i na druge škole - rekao je Ivan Peroš, ravnatelj solinske knjižnice predstavljajući novu suradnju sa učenicima.

- Pozivam sve ljubitelje karikature da dođu u Solin, "da se nacrtaju, jer će biti nacrtani" - poručio je Ivić misleći na druženje karikaturista i posjetitelja.

image

Specijalna nagrada, karikaturist Marco De Angelis, Italija

Naime, na otvaranju izložbe u četvrtak, kao i u subotu na Malom glorijetu u centru grada od 10 do 13 sati je spomenuto druženje s posjetiteljima, pridružit će im se poznati karikaturisti Milan Lekić Lex i Ivica Sabolić koji će gostima izraditi besplatne portrete, odnosno karikature.

Dođite i na komedije!

U petak, 29. rujna u Gradskoj knjižnici Solin od 10 do 12 sati je radionica za škole, a u Hotelu "President" Solin tu večer u 20 sati je stand up komedija "The best of Arijana Čulina", ulaz je besplatan.

U subotu, 30. rujna na Malom glorijetu u centru, od 10 do 13 sati je druženje s karikaturistima, a uvečer u Teatrinu Gradske knjižnice u 20 sati dramska predstava, komedija "Brigo moja priđi na drugoga", udruge "Most" iz Trilja, a ulaz je također besplatan.

image

Marko Ivić, utemeljitelj festivala, dobitnik je ovogodišnje osobne nagrade grada Solina

 

Jakov Teklić/

Marko Ivić je i ovogodišnji dobitnik nagrade grada Solina

Marko Ivić, karikaturist i ilustrator, osvajač mnogih nagrada u zemlji i inozemstvu na svim kontinentima, dobitnik je i osobne nagrade grada Solina za 2023. koja se dodijeljuje u povodu Dana grada i blagdana Male Gospe.

U proteklih 40 godina rada surađivao je s mnogim najvećim svjetskim medijima (Washington Post, United Media, Time, Playboy...), a 1998. je dobio i najveću nagradu Hrvatskog društva karikaturista "Oskariku", koja se svake godine dodjeljuje najuspješnijem autoru te godine. Te je godine uvršten i među top pet svjetskih karikaturista, a osnivač je i ovog Međunarodnog festivala karikatura koji se, evo, već 18 godina organizira u Solinu.

Ove godine dodjeljuju se i nagrade najboljim mladim karikaturistima, učenicima osnovnih škola s područja grada Solina, a sudjelovale su OŠ Don Lovre Katića i OŠ Kralja Zvonimira. Prema pristiglim radovima, a s ciljem promocije karikature kao likovnog oblika izražavanja, stručni žiri je odlučio o dodjeli nagrada za prva tri najbolja rada:

1.nagrada Lana Bočina - 6d, OŠ Don Lovre Katića

2.nagrada Marta Žižić - 7c, OŠ Kralja Zvonimira

3.nagrada Ema Fadić 6d, OŠ Don Lovre Katića

Izložba nagrađenih radova u Gašpinoj mlinici će se moći pogledati od 17 do 19 sati, sve do sljedećeg četvrtka, 5. listopada, izuzev nedjelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:14