StoryEditorOCM
OstaloŠibenik pleše

Identitet, otuđenost, potlačenost, diskriminacija, sloboda, pripadnost... to su plesni motivi izraelske skupine Kibbutz

Piše Jasenka Leskur
24. srpnja 2023. - 13:04

U Šibenik su počele pristizati stotine plesnih umjetnika, plesnih pedagoga te mladih koji se bave plesom. Šibenik Dance Festival svečano se otvara u utorak 25. srpnja i traje do subote.

Svečano otvorenje 12. izdanja festivala održat će se na Trgu Republike u Šibeniku, sudjelovat će Plesni teatar "Sjene" iz Šibenika, Škola suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba i Sportsko-plesni centar "Virus" iz Bihaća.

U srijedu uvečer na istom mjestu nastupa portugalska "Almada Dance Company", čija plesna predstava "SubRosa" koreografa Bruna Duarte počinje ispred katedrale sv. Jakova, a nastavlja se u Muzeju grada Šibenika.

Glavni će se festivalski program u srijedu i četvrtak održavati na Tvrđavi Barone. U srijedu će Borna Babić i Eliana Stragapede izvesti predstavu "Amae", a Guilhem Chatir svoju autorsku solo izvedbu "Vertiges". "Amae" istražuje ljudski odnos – posebno ljubav i osjećaj ovisnosti o drugome ljudskom biću, a u "Vertigesu" se umjetnik bavi prolaznošću vremena.

image

Detalj iz predstave ‘Amae‘
foto ŠDF

/Slobodna Dalmacija

U četvrtak se predstavlja suvremena plesna umjetnost Mađarske: Julien Klopfenstein i Lilla Jenei izvest će predstavu "Until it Lasts", a Beatrix Simkó i Zoltán Grecsó "#Orpheus#Eurydice".

Vrhunac ovogodišnjeg ŠDF-a bit će u petak. Na pozornicu Tvrđave sv. Mihovila te će večeri izići Kibbutz Contemporary Dance Company iz Izraela, jedna od vodećih plesnih kompanija na svijetu. Izvest će predstavu "Asylum" koreografa Ramija Be‘era. U tom plesnom djelu Be‘er preispituje pojmove kao što su identitet, otuđenost, potlačenost, diskriminacija, dominacija, sloboda, pripadnost, imigracija, domovina, čežnja i dom. KCDC ove godine slavi 50 godina djelovanja.

image

‘Vertiges‘ na programu ŠDF-a
foto ŠDF

/Slobodna Dalmacija

Kako bi u ljepoti plesa mogao uživati što veći broj Šibenčana i njihovih gostiju, u srijedu, četvrtak i petak navečer na Poljani se održava program "Downtown Dance". U njemu će sudjelovati plesne skupine, klubovi te učenici plesnih škola. Posebno atraktivni plesni nastupi bit će ispred kluba "Azimut". U utorak Eva Kocić i Gendis Putri Kartini izvode plesnu predstavu "Monomit" koreografkinje Marte Habulin, a u subotu će Lucija Romanova predstaviti svoje autorsko djelo "Zhivila".

image

Until it Lasts
foto ŠDF

/Slobodna Dalmacija

Tijekom ŠDF-a održavaju se i plesne radionice uglednih plesnih pedagoga. Sharon Vazanna iz Izraela, Beatrix Simkó iz Mađarske, Eliana Stragapede iz Italije i Borna Babić iz Hrvatske vode radionice namijenjene mladim plesačima – profesionalcima i amaterima, a Dijana Jajčević iz Bosne i Hercegovine radionicu za osnovnoškolce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:46