StoryEditor
Kulturagenijalna spisateljica

Novi roman Elene Ferrante u Italiji izlazi 7. studenoga, a u Hrvatskoj dogodine. Ali će na Interliberu biti predstavljen prvijenac 'Mučna ljubav'

Piše S. Kekez
11. rujna 2019. - 19:45

Globalnim književnim svijetom odjeknula je vijest da će spisateljica Elena Ferrante 7. studenoga objaviti novu knjigu. Kako je objavio njezin izdavač "Edizioni e/o", roman, koji je, kao i dosadašnji, smješten u Napulj, najprije će izići na talijanskom jeziku.

Elena Ferrante najpoznatija je po svojoj napuljskoj tetralogiji koju čine romani "Genijalna prijateljica", "Priča o novom prezimenu", "Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju" te "Priča o izgubljenoj djevojčici".

U tim romanima autorica pripovijeda o dvjema prijateljicama, Eleni i Lili. Prva nalazi svoj put u književnosti, a druga, unatoč talentu, ide putem buntovništva, strasti, propalog braka i majčinstva te fizičkog rada, sindikalizma i poduzetništva.

U vješto napisanim knjigama može se vidjeti socijalna i politička slika Napulja i Italije, mentalitet, duh vremena i prostora.

Tetralogija je postigla uspjeh i na svjetskom književnom tržištu, po prvom romanu već je snimljena serija, a bit će toga još.

Elena Ferrante je pseudonim autorice koja ne istupa u javnosti, a jedan je da ne kažemo kolega, kojemu je identitet pisca bio važniji od duha djela, preko isplatnica izdavačke kuće krenuo istraživati tko se iza njega krije. Pa je došao do zaključka da je riječ o talijanskoj prevoditeljici s njemačkoga. Ali to nikada nije potvrđeno niti je to publici Elene Ferrante bitno.

Na hrvatski jezik napuljsku je tetralogiju prevela Ana Badurina, a objavio Profil. Isti tandem stoji i iza objave romana "Dani zaborava" o ostavljenoj supruzi, koji doduše nije dosegnuo popularnost tetralogije.

Hoće li Profil objaviti i novu knjigu slavne autorice koja je željela ostati anonimna, pitali smo urednicu Adrianu Pitešu.

- Iz razgovora s vlasnicima prava već neko vrijeme znamo da piše, ali ni mi nismo znali hoće li doista objaviti novi roman. Naravno, kao njezina stalnoga hrvatskog izdavača, obavijestili su nas o novom romanu, neposredno prije objave medijima. Nama za Interliber izlazi njezin prvi roman "Mučna ljubav", u prijevodu Ane Badurine, a za prijevod novog romana naši čitatelji će se morati malo strpjeti, do iduće godine, kaže Profilova urednica. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 12:28