stdClass Object ( [id] => 1328817 [title] => ‘Nema krize u kojoj mi ne bismo našli ulaz‘, ‘Zapad je najbolja obmana‘... Ovo je priča o našim ponajboljim satiričarima [alias] => nema-krize-u-kojoj-mi-ne-bismo-nasli-ulaz-zapad-je-najbolja-obmana-ovo-je-prica-o-nasim-ponajboljim-satiricarima [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

I u većim gradovima na ovim prostorima srušeni su ili se ruše kulturni mastodonti, puno toga je uvozno ili je po metodi copy-paste. Kreativnost se često svodi na pisanje stranačkih pristupnica ili europskih projekata, snimanje i uređivanje fotografija i oglasa na Bookingu ili na kreativno spremljenu turističku postelju, serviran obrok na tanjuru ili na stolu.

Kao da je ostala pusta zemlja u kojoj preostali stanovnici broje eure i cente do iduće plaće ili mirovine ili utržak od sezone, a jedina su im "kultura" uglavnom domaće i strane sapunice.

Tako sam i sam neveselo mislio dok mi u ruke nisu došla dva aforistička zbornika, u kojima sve pršti od duha, duhovnosti i duhovitosti te kulture nemirenja s postojećom situacijom. Oštra kritika stane u samo nekoliko riječi pa aforističara ne bi stigao prekinuti ni predsjednik Sabora, a satirički ubodi su takvi da bi zaboljeli i premijera i predsjednika.

Prvi zbornik je "Čista petica", godišnjak, i to peti, Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH). Da, dobro ste pročitali, postoji i takva udruga, koja je toliko brojna da je unutar tvrdih korica s atraktivnom karikaturom Damira Novaka okupila čak 92 aforističara.

Autori su iz Hrvatske i BiH, a svaki je predstavljen s po dvadesetak aforizama, a nekoliko njih i s epigramima, šaljivim haikuima ili kratkom humoreskom. Zbornik je uredio Frano Vukoja, a aforističari su poredani po abecedi, s kratkom biografijom i fotografijom.

---

image

Naslovnice dviju reprezentativnih zbirki aforizama

---

Gorki talog iskustva i mudrosti

Budući da je "Čista petica" objavljena 2022., upravo je pri kraju natječaj za idući, šesti zbornik. Međutim, Udruga hrvatskih aforista i humorista nedavno je objavila odličan zbornik suvremenih hrvatskih i srpskih aforista "Ružičasti crnjak", još jedan u nizu suradnji s aforistima iz druge države.

Njega je uredio splitski aforističar Zlatko Tomić, u suradnji sa Slobodanom Simićem, predsjednikom Beogradskog aforističkog kruga. Tomić je u pogovoru usporedio današnju krizu s Velikom depresijom iz 1930-ih, a aforističare s plesačima iz knjige i filma "I konje ubijaju, zar ne?".

- Ovo je knjiga koja govori o svom vremenu jezikom Hrabrosti. Literarni dokument koji ulijeva Nadu i Vjeru da ima nepotkupljivih, kritičnih i poštenih ljudi i da ima svjetla na kraju naših tunela", zapisao je u predgovoru Simić.

Ima i u ovome zborniku žalaca, satire, ironije i cinizma, razočaranja i tuge u podtekstu.

Kratki je i gorki to talog iskustva i mudrosti velikih aforističara iz manjih i većih mjesta. Utješno je da među nama živi toliko pametnih, kritičnih i duhovitih ljudi, s opozicijskim nervom, a ne stranačke mašinerije i menažerije, glasači sprženih i neaktivnih mozgova. Oba zbornika mogu se, aforizam po aforizam, čitati dugu neizvjesnu zimu, koja ponovno obećava krv, glad, hladnoću i suze, aforizmi će nam doći kao antioksidansi.

O zbornicima, aforizmima, satiri i djelatnosti Udruge hrvatskih aforista i humorista porazgovarali smo s predsjednikom udruge, netom umirovljenim TV novinarom, književnim urednikom i humoristom Mladenom Vukovićem, aforističarom zastupljenim u oba zbornika.

---

image

Mladen Vuković: ‘Žedni smo humora i voljni ga platiti. Bolje i tako do smijeha koji je lijek, nego još plaćati i dopunsko osiguranje‘

Nikola Vilić/Cropix
---

Kakvo je stanje s aforizmima danas, čini se da nije kriza pisanja, ali kako je s plasmanom, u medijima i knjigama?

- Osnivanjem udruge zadnjih pet godina oživjelo je aforističko nakladništvo, ali po meni još uvijek je to nedovoljno sukladno našoj pisanoj baštini. Kao rijetko koji narod, Hrvati se mogu pohvaliti šestostoljetnom aforistikom jer su mudre misli i aforizme pisali mnogi od Marulića i Držića, preko Matoša, Ujevića, Šimića i Krleže do živućih pisaca, koji nastavljaju bockati obrazine društva, i nas samih, na osebujni žurnalistički i humoristički način.

Pa ipak, godišnje se u Hrvatskoj objavi jedva tridesetak humorističkih naslova, od kojih dvadesetak aforističkih, poneka zbirka karikatura, anegdota ili humoreski, i jedna ili čak ni jedna – epigrama (mislim na najkraće satirične pjesme ili aforizme u stihu)! Unatoč spomenutim škrinjama aforizama, ta najkraća i zato najteža književno-satirička vrsta nije se izborila za svoj kanon u hrvatskoj književnosti. Jača pera književne kritike rijetko uzimaju knjige aforizama u svoje ruke, okladio bih se da glavni državni časopisi Forum i Republika još nikada nisu objavili jedan ciklus aforizama hrvatskog autora (!), knjižnice rijetko uzimaju te knjige na svoje police, ionako ih objavljuju samo općinski ogranci cehovskih udruga pa se teško probijaju u medije i do čitatelja. Ali zato oni povlašteni, kojima dođu u šake, uživaju u pomalo intimnim, ne masovnim i nemasonskim kružocima.

Nesretna braća po peru

Koliko članova ima Hrvatska udruga aforista?

- Udrugu su u Zagrebu 2017. osnovala 24 autora, onda smo se širili i okupili devedesetak autora i sad se vrtimo oko toga, nikako dosegnuti magičnu stotinu, makar s tri nule manje od udruge Naš Hajduk. Inače, od ove 2023. sjedište udruge je u Splitu.      

---

image

Jandre Drmić za dobre aforizme spreman je duboko kopati

Marko Todorov/Cropix
---

Čini se da je dobra suradnja aforista preko granica, kako u regiji, tako i izvan nje, kao da vas muče slični problemi? Predstavljaju li se hrvatski aforisti izvan zemlje i ima li nastupa vani, samostalnih ili zajedničkih?

- Svi su aforisti nesretna braća po peru, žalosni što toliko gluposti caruje našim životima, pa je i razumljivo internacionalističko hvatanje za isti štap. Treba pohvaliti srbijanskog aforističara Aleksandra Čotrića koji je priredio skoro desetak antologija suvremenih aforizama iz istočnoeuropskih ex-komunističkih zemalja. Udruga hrvatskih aforista i humorista začela je suradnju s kolegama iz susjednih zemalja pa smo u proteklih godinu dana objavili zajednički izbor aforizama hrvatskih i makedonskih aforista, hrvatskih i srpskih aforista te digitalno izdanje aforista iz Hrvatske i BiH. Dogovaramo prijevode hrvatskog aforizma na slovenski i poljski i druge jezike...

Satirički žalac dobrog dijela aforizama je kritičan i oštar prema svijetloj perspektivi i optimističnim obećanjima. Ima li financijske ili represivne reakcije vlasti ?

- Aforizam, ako nije satiričan i oštar, treba ga zakonom zabraniti. Bojim se da naši političari ne čitaju naše aforizme, jer bi se od ponekih mogli i zapitati je li to autor mislio baš na njih, pa bi možda dvaput promislio prije negoli slaže. I skratio bi svoja obećanja za barem šest posto, koliko je zadnja izmjerena službena stopa naše inflacije. Tada bi naše društvo bilo bolje i pravednije za jedan milimetar, a to je već napredak.

No da se političari ne bi o tome puno mislili, lakše im je zavrnuti novčanu slavinu pa tako Ministarstvo kulture i medija još nikada nije otkupilo niti jedan primjerak nekog našeg aforističkog naslova. Ne tvrdim da možda poneki načelnik nije dao pokoju općinsku kunu svom rođaku ili prijatelju da objavi poneku zbirčicu humora u nakladi neke lokalne kulturne udruge.

---

image

Hrvoje Marko Peruzović piše i aforizme, a zastupljen je u oba zbornika

Jakov Prkić/Cropix
---

Festivali humora

Uvršteni aforisti često dolaze iz manjih sredina, kako objašnjavate činjenicu da su kreacija, kritičnost, humor i satira preživjeli unatoč sustavnom zanemarivanju?

- Barem mi u Dalmaciji znamo što je dišpet, a inat i bunt spram silnika je svojstven svakoj satiri. Zato neki i tvrde da je zatvor najveće odličje koje može dobiti pravi satiričar. Tako je i žanr satire neugasiv, kad ga čizma počne gasiti, ispod nje izleti desetak novih iskrica. Satira se ne da satirati, kada je se guši, ona pukne i progovori.

Među ostalim, dobro poznajete i splitsku i imotsku satiričku scenu, postoje li lokalne satiričke sličnosti i razlike?

- Splitska satirična pesnica okupljena je oko feralovskog jarbola i ima otvorene pute u medijima, lokalne snage moraju same krčiti svoj put. Dobar posao rade stand-up komičari iz SplickeScene, oni čak i rasprodaju dvorane, što svjedoči da smo žedni humora, i da smo ga voljni i platiti. Bolje i tako do smijeha koji je lijek, nego još plaćati i dopunsko osiguranje. Svi smo mi na istoj zadaći, ako volimo Hrvatsku, i davno sam predlagao da možemo i zajednički katkada nastupiti, kao kultni mediteranski centar svita i okolice osnovati festivale humora…

Privatno ste otišli u mirovinu na HRT-u, znači li to da ćete se umiroviti kao aforist, humorist i satiričar, pa i kao nakladnik?

- Nemoguće je, i ne daj Bože da prestanem pisati aforizme. Službeno sam u mirovini, ali ne mirujem, jer nastavljam na Radio Splitu kao vanjski suradnik uređivati svoju nedjeljnu humorističku emisiju "Kad se smijah tad i bijah" koja je doživjela više od 1200 izdanja, jedina je u sustavu HRT-a, koju reemitiraju i neke lokalne radio postaje. Ušli smo u 33. godinu, koliko je i Isus imao godina, valjda nećemo skončati kao on (ha, ha).

Neću iz pete brzine odmah ubaciti u "ler", opasno je, pa ću i dalje uređivati pokoju knjigu, a zamolio bih prijatelje i kolege po tukčevu peru da me ne potežu za rukav i mole za predgovore ili uređivanje, jer vrijeme je da i ja konačno sebi uredim svoju, nisam već godinama objavio samostalnu zbirku poetskog ili humorističkog štiva.

---

Hrvatski i BiH aforizmi: ‘U školi je skupljao petice, a poslije škole PET ambalažu‘

- Dok jedni daju sve od sebe, drugi sve to uzimaju. (Ivo Mijo Andrić, Zagreb)

- Dovoljno je jedan divljak pa da nastane džungla. (Drago Bosnić, Opatija)

- Jedini bunt na koji pristajem je bunt novčanica. (Darko Ciglenečki, Zagreb)

- U Hrvatskoj imamo 167 stranaka koje čuvaju jednopartijski sistem. (Jandre Drmić, Zagreb)

- Ne kopajte po prošlosti pokraj toliko neobrađene zemlje. (Vlado Karakaš, Podlapača, Udbina)

- U školi je skupljao petice, a poslije škole PET ambalažu. (Zvonimir Končevski, Dugo Selo)

- Za neke su pripravljena vješala, a za neke Hugo Boss vješalice. (Danica Majnarić, Požeška Koprivnica)

- Budi pozitivan, ja se ne usudim. (Damir Markulj, Zagreb)

- Tko sve vidi crno-bijelo, ili je šahist ili provladin novinar. (Aldo Matelić, Labin)

- Ne može baš svaka budala doći na vlast. Samo najveće. (Boris Nazansky, Rijeka)

- Zapad je najbolja obmana. (Hrvoje Marko Peruzović, Zagreb)

- Pojavio se jedan mladi sudac koji odbija mito. Mladost - ludost. (Živko Prodanović, Zagreb)

- Da rad oplemenjuje, plemići ne bi imali sluge. (Daniel Radočaj, Pula)

- "Mirna Bosna" - kako to uznemirujuće zvuči. (Milan Rupčić, Vrbovljani)

- Ako ovakvim tempom nastavimo s uvozom hrane, moći ćemo hraniti pola Europe. (Frano Vukoja, Ljubuški)

- Nema te krize u kojoj mi ne bismo našli ulaz. (Darko Žigrović, Zagreb)

---

---

image

Ante Tešija, prozaik, pjesnik i aforističar

Vojko Bašić/Cropix
---

---

Beogradski aforistički krug i drugi: ‘Motika je uvijek bila slaba odskočna daska‘

- Ko će svima zatvoriti usta. Mnogo je to hrane. (Slavica Agić, Bačka Palanka)

- Naš vladar je bezosjećajan, ali je zato njegova bolest duševna! (Aleksandar Baljak, Crvenka)

- Motika je uvijek bila slaba odskočna daska. (Svetislav Biljanović, Drvar)

- Tabloidi su kao psi lutalice - ujedaju a ne odgovaraju. (Milorad. Č. Ćosić, Beograd)

- Najvažnija karika u lancu privatizacije je katanac. (Zoran Doderović, Novi Sad)

- Kulturu treba čuvati kao malo vode na dlanu. Taman je toliko i ima. (Slobodan Džudović, Gnjilane)

- Sačekuša je srpski poslovni susret. (Rade Đergović, Loznica)

- Današnjim kriminalcima teško je ući u trag. Čas su na jednoj, čas na drugoj televiziji. (Zoran Đurović, Vršac)

- Nisu se oni visoko popeli. Mi smo nisko pali. (Goran Ivanković, Brančići, Ljig)

- Upoznao sam budalu! Izgleda isto kao i pametan, samo sve bolje zna. (Zoran M. Jovanović, Leskovac)

- Krava nikad ne poželi da njenom gazdi crkne komšija. (Simeon Kostov, Topli Dol, Surdulica)

- Banke su nam bogate i lijepe, a narod dužan i ružan. (Ljiljana Krstić, Kamenica, Aleksinac)

- Kupite djetetu džip. To će prolaznike oboriti s nogu! (Bojan Ljubenović, Beograd)

- Imamo 850.000 ljudi bez osnovne škole, a od toga 30% s doktoratom. (Nenad Maksimović, Gnjilane)

- Ako me netko gađa kamenom, neka bude dragi. (Marina Aristo Marković, Niš)

- More je slano, ali i papreno. (Marinko Mijović, Plav, Crna Gora)

- Prošlost u Srbiji uvijek ide ispred svog vremena. (Ninus Nestorović, Smederevska Palanka)

- Narod s kojim se previše igrate uvijek pukne kao zvečka. (Vojkan Ristić, Vranje)

- Država je sve dovela u red. Nekad duži, nekad kraći. (Radovan Ristović, Mionica)

- Umirete? A imate li zakazano? (Slobodan Simić, Užice)

- Kad bi se milijuni digli, nule bi pale. (Pavica Veljović, Novi Sad)

- U ponedjeljak plaća. E, to ja zovem svojih pet minuta! (Jelena Vukelić, Sombor)

---

---

image

Emil Strniša

Vojko Bašić/Cropix
---

---

Splitsko-dalmatinska škola: ‘Hrvatska je zemlja mraka. Sve se u nas mjeri brojem noćenja‘

- Dali su mu riječ. On njima glas. (Ivan Bašić, Split)

- Život je avantura. A ja bih neku ozbiljniju vezu. (Zoran Bašić, Imotski)

- Čeka nas teška jesen. Ona nikada ne bira godinu. (Jozo Čizmić, Split)

- Hrvatska je zemlja mraka. Sve se u nas mjeri brojem noćenja. (Nađan Dumanić, Split)

- Biznismeni znaju zakone, ali i one koji ih donose. (Josip Grgić, Vranjic)

- Groznica subotnje večeri trese u nedjelju ujutro. (Mate Ivandić, Split)

- Dok političari igraju tenis, narod skuplja loptice. (Tonka Lovrić, Split)

- Kad se pije na tuđi račun, žeđ se puno duže gasi. (Drago Maršić, Proložac, Imotski)

- Rotirke prate one koji se popnu vrlo visoko, ili one koji padnu vrlo nisko. (Tomislav Mihanović, Split)

- Podijeli humanitarnu pomoć pa vladaj. (Miro Radalj, Zadvarje)

- Tko ne ‘izgori‘ u Splitu, neće ni u paklu. (Zoran Salamunović, Split)

- Nikad ne pitajte rođenog oca kako se prave blesava djeca. (Ante Spajić, Solin)

- Pripazite na one koji se oslanjaju na vas, to je prvi korak kako bi vas zajahali. (Emil Strniša, Split)

- S fakulteta na posao? - Teško. Iz zatvora u Sabor? - Lako. (Nikola Šimić Tonin, Plavno, Knin)

- Ode i tvornica Zvečevo. Zveči poznato. (Ante Tešija, Solin)

- Ništa ne čitam, a i to jedva stižem. (Zlatko Tomić, Split)

- Lako je bilo Hipokratu, tada nije bilo farmaceutskih tvrtki. (Mladen Vuković, Split)

- I pijuni mogu živjeti od šahovnice. (Nedo Zuban, Split)

- Nije lako biti loš čovjek. Konkurencija je ogromna! (Zdravko Žarković, Zadar)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFORIZAM ‘UBADA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => AFORIZAM ‘UBADA‘ 2 0 9106 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-14 09:13:23 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-08 14:37:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-08 14:37:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Nema krize u kojoj mi ne bismo našli ulaz', 'Zapad je najbolja obmana'... Ovo je priča o našim ponajboljim satiričarima [metakey] => aforizmi , Mladen Vuković, satira, zbornik Čista petica, humor [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25787431.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25789093.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/15741884.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25757359.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25728490.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/10648227.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25224444.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25686417.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25773098.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25773099.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Smijeh je uvijek sjajna terapija
\n\u00a0<\/p>","

Naslovnice dviju reprezentativnih zbirki aforizama<\/p>","

Mladen Vukovi\u0107<\/p>","

Mladen Vukovi\u0107: \u2018\u017dedni smo humora i voljni ga platiti. Bolje i tako do smijeha koji je lijek, nego jo\u0161 pla\u0107ati i dopunsko osiguranje\u2018<\/p>","

Emil Strni\u0161a<\/p>","

Jandre Drmi\u0107 za dobre aforizme spreman je duboko kopati<\/p>","

Ante Te\u0161ija, prozaik, pjesnik i aforisti\u010dar<\/p>","

Hrvoje Marko Peruzovi\u0107 pi\u0161e i aforizme, a zastupljen je u oba zbornika<\/p>","

Naslovnica zbornika hrvatskih i srpskih aforisti\u010dara<\/p>","

Hrvatski aforisti\u010dki godi\u0161nji zbornik s karikaturom Damira Novaka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1383","hd_25787431_1920.jpg":"1920x1080","k_25787431_1280.jpg":"1280x1280","k_25787431_1024.jpg":"1024x1024","k_25787431_640.jpg":"640x640","k_25787431_480.jpg":"480x480","k_25787431_340.jpg":"340x340","k_25787431_220.jpg":"220x220","o_25787431_1280.jpg":"1280x922","o_25787431_1024.jpg":"1024x737","o_25787431_640.jpg":"640x461","o_25787431_480.jpg":"480x345","o_25787431_340.jpg":"340x244","o_25787431_220.jpg":"220x158","h_25787431_1280.jpg":"1280x854","h_25787431_1024.jpg":"1024x683","h_25787431_640.jpg":"640x427","h_25787431_480.jpg":"480x320","h_25787431_340.jpg":"340x227","h_25787431_220.jpg":"220x147","pp_25787431_1280.jpg":"1280x1628","pp_25787431_1024.jpg":"1024x1303","pp_25787431_640.jpg":"640x814","pp_25787431_480.jpg":"480x611","pp_25787431_340.jpg":"340x432","pp_25787431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1396","hd_25789093_1920.jpg":"1920x1080","k_25789093_1280.jpg":"1280x1280","k_25789093_1024.jpg":"1024x1024","k_25789093_640.jpg":"640x640","k_25789093_480.jpg":"480x480","k_25789093_340.jpg":"340x340","k_25789093_220.jpg":"220x220","o_25789093_1280.jpg":"1280x930","o_25789093_1024.jpg":"1024x744","o_25789093_640.jpg":"640x465","o_25789093_480.jpg":"480x349","o_25789093_340.jpg":"340x247","o_25789093_220.jpg":"220x159","h_25789093_1280.jpg":"1280x854","h_25789093_1024.jpg":"1024x683","h_25789093_640.jpg":"640x427","h_25789093_480.jpg":"480x320","h_25789093_340.jpg":"340x227","h_25789093_220.jpg":"220x147","pp_25789093_1280.jpg":"1280x1628","pp_25789093_1024.jpg":"1024x1303","pp_25789093_640.jpg":"640x814","pp_25789093_480.jpg":"480x611","pp_25789093_340.jpg":"340x432","pp_25789093_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2194","hd_15741884_1920.jpg":"1920x1080","k_15741884_1280.jpg":"1280x1280","k_15741884_1024.jpg":"1024x1024","k_15741884_640.jpg":"640x640","k_15741884_480.jpg":"480x480","k_15741884_340.jpg":"340x340","k_15741884_220.jpg":"220x220","o_15741884_1280.jpg":"1280x1462","o_15741884_1024.jpg":"1024x1170","o_15741884_640.jpg":"640x731","o_15741884_480.jpg":"480x548","o_15741884_340.jpg":"340x388","o_15741884_220.jpg":"220x251","h_15741884_1280.jpg":"1280x854","h_15741884_1024.jpg":"1024x683","h_15741884_640.jpg":"640x427","h_15741884_480.jpg":"480x320","h_15741884_340.jpg":"340x227","h_15741884_220.jpg":"220x147","pp_15741884_1280.jpg":"1280x1628","pp_15741884_1024.jpg":"1024x1303","pp_15741884_640.jpg":"640x814","pp_15741884_480.jpg":"480x611","pp_15741884_340.jpg":"340x432","pp_15741884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25757359_1920.jpg":"1920x1080","k_25757359_1280.jpg":"1280x1280","k_25757359_1024.jpg":"1024x1024","k_25757359_640.jpg":"640x640","k_25757359_480.jpg":"480x480","k_25757359_340.jpg":"340x340","k_25757359_220.jpg":"220x220","o_25757359_1280.jpg":"1280x851","o_25757359_1024.jpg":"1024x681","o_25757359_640.jpg":"640x425","o_25757359_480.jpg":"480x319","o_25757359_340.jpg":"340x226","o_25757359_220.jpg":"220x146","h_25757359_1280.jpg":"1280x854","h_25757359_1024.jpg":"1024x683","h_25757359_640.jpg":"640x427","h_25757359_480.jpg":"480x320","h_25757359_340.jpg":"340x227","h_25757359_220.jpg":"220x147","pp_25757359_1280.jpg":"1280x1628","pp_25757359_1024.jpg":"1024x1303","pp_25757359_640.jpg":"640x814","pp_25757359_480.jpg":"480x611","pp_25757359_340.jpg":"340x432","pp_25757359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_25728490_1920.jpg":"1920x1080","k_25728490_1280.jpg":"1280x1280","k_25728490_1024.jpg":"1024x1024","k_25728490_640.jpg":"640x640","k_25728490_480.jpg":"480x480","k_25728490_340.jpg":"340x340","k_25728490_220.jpg":"220x220","o_25728490_1280.jpg":"1280x864","o_25728490_1024.jpg":"1024x691","o_25728490_640.jpg":"640x432","o_25728490_480.jpg":"480x324","o_25728490_340.jpg":"340x229","o_25728490_220.jpg":"220x148","h_25728490_1280.jpg":"1280x854","h_25728490_1024.jpg":"1024x683","h_25728490_640.jpg":"640x427","h_25728490_480.jpg":"480x320","h_25728490_340.jpg":"340x227","h_25728490_220.jpg":"220x147","pp_25728490_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728490_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728490_640.jpg":"640x814","pp_25728490_480.jpg":"480x611","pp_25728490_340.jpg":"340x432","pp_25728490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10648227_1920.jpg":"1920x1080","k_10648227_1280.jpg":"1280x1280","k_10648227_1024.jpg":"1024x1024","k_10648227_640.jpg":"640x640","k_10648227_480.jpg":"480x480","k_10648227_340.jpg":"340x340","k_10648227_220.jpg":"220x220","o_10648227_1280.jpg":"1280x853","o_10648227_1024.jpg":"1024x682","o_10648227_640.jpg":"640x426","o_10648227_480.jpg":"480x320","o_10648227_340.jpg":"340x226","o_10648227_220.jpg":"220x146","h_10648227_1280.jpg":"1280x854","h_10648227_1024.jpg":"1024x683","h_10648227_640.jpg":"640x427","h_10648227_480.jpg":"480x320","h_10648227_340.jpg":"340x227","h_10648227_220.jpg":"220x147","pp_10648227_1280.jpg":"1280x1628","pp_10648227_1024.jpg":"1024x1303","pp_10648227_640.jpg":"640x814","pp_10648227_480.jpg":"480x611","pp_10648227_340.jpg":"340x432","pp_10648227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25224444_1920.jpg":"1920x1080","k_25224444_1280.jpg":"1280x1280","k_25224444_1024.jpg":"1024x1024","k_25224444_640.jpg":"640x640","k_25224444_480.jpg":"480x480","k_25224444_340.jpg":"340x340","k_25224444_220.jpg":"220x220","o_25224444_1280.jpg":"1280x853","o_25224444_1024.jpg":"1024x682","o_25224444_640.jpg":"640x426","o_25224444_480.jpg":"480x320","o_25224444_340.jpg":"340x226","o_25224444_220.jpg":"220x146","h_25224444_1280.jpg":"1280x854","h_25224444_1024.jpg":"1024x683","h_25224444_640.jpg":"640x427","h_25224444_480.jpg":"480x320","h_25224444_340.jpg":"340x227","h_25224444_220.jpg":"220x147","pp_25224444_1280.jpg":"1280x1628","pp_25224444_1024.jpg":"1024x1303","pp_25224444_640.jpg":"640x814","pp_25224444_480.jpg":"480x611","pp_25224444_340.jpg":"340x432","pp_25224444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_25686417_1920.jpg":"1920x1080","k_25686417_1280.jpg":"1280x1280","k_25686417_1024.jpg":"1024x1024","k_25686417_640.jpg":"640x640","k_25686417_480.jpg":"480x480","k_25686417_340.jpg":"340x340","k_25686417_220.jpg":"220x220","o_25686417_1280.jpg":"1280x859","o_25686417_1024.jpg":"1024x687","o_25686417_640.jpg":"640x429","o_25686417_480.jpg":"480x322","o_25686417_340.jpg":"340x228","o_25686417_220.jpg":"220x147","h_25686417_1280.jpg":"1280x854","h_25686417_1024.jpg":"1024x683","h_25686417_640.jpg":"640x427","h_25686417_480.jpg":"480x320","h_25686417_340.jpg":"340x227","h_25686417_220.jpg":"220x147","pp_25686417_1280.jpg":"1280x1628","pp_25686417_1024.jpg":"1024x1303","pp_25686417_640.jpg":"640x814","pp_25686417_480.jpg":"480x611","pp_25686417_340.jpg":"340x432","pp_25686417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1439x2048","hd_25773098_1920.jpg":"1920x1080","k_25773098_1280.jpg":"1280x1280","k_25773098_1024.jpg":"1024x1024","k_25773098_640.jpg":"640x640","k_25773098_480.jpg":"480x480","k_25773098_340.jpg":"340x340","k_25773098_220.jpg":"220x220","o_25773098_1280.jpg":"1280x1821","o_25773098_1024.jpg":"1024x1457","o_25773098_640.jpg":"640x910","o_25773098_480.jpg":"480x683","o_25773098_340.jpg":"340x483","o_25773098_220.jpg":"220x313","h_25773098_1280.jpg":"1280x854","h_25773098_1024.jpg":"1024x683","h_25773098_640.jpg":"640x427","h_25773098_480.jpg":"480x320","h_25773098_340.jpg":"340x227","h_25773098_220.jpg":"220x147","pp_25773098_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773098_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773098_640.jpg":"640x814","pp_25773098_480.jpg":"480x611","pp_25773098_340.jpg":"340x432","pp_25773098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1061x1817","hd_25773099_1920.jpg":"1920x1080","k_25773099_1280.jpg":"1280x1280","k_25773099_1024.jpg":"1024x1024","k_25773099_640.jpg":"640x640","k_25773099_480.jpg":"480x480","k_25773099_340.jpg":"340x340","k_25773099_220.jpg":"220x220","o_25773099_1280.jpg":"1280x2192","o_25773099_1024.jpg":"1024x1753","o_25773099_640.jpg":"640x1096","o_25773099_480.jpg":"480x822","o_25773099_340.jpg":"340x582","o_25773099_220.jpg":"220x376","h_25773099_1280.jpg":"1280x854","h_25773099_1024.jpg":"1024x683","h_25773099_640.jpg":"640x427","h_25773099_480.jpg":"480x320","h_25773099_340.jpg":"340x227","h_25773099_220.jpg":"220x147","pp_25773099_1280.jpg":"1280x1628","pp_25773099_1024.jpg":"1024x1303","pp_25773099_640.jpg":"640x814","pp_25773099_480.jpg":"480x611","pp_25773099_340.jpg":"340x432","pp_25773099_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7507097 Threads: 4 Questions: 1606145851 Slow queries: 4767151 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110660776 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/nema-krize-u-kojoj-mi-ne-bismo-nasli-ulaz-zapad-je-najbolja-obmana-ovo-je-prica-o-nasim-ponajboljim-satiricarima-1328817 [printLink] => /kultura/knjizevnost/nema-krize-u-kojoj-mi-ne-bismo-nasli-ulaz-zapad-je-najbolja-obmana-ovo-je-prica-o-nasim-ponajboljim-satiricarima-1328817?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635963 [name] => aforizmi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-13 15:38:24 [main_article_id] => 0 [alias] => aforizmi [link] => /tag/aforizmi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 459593 [name] => Mladen Vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-vukovic [link] => /tag/mladen-vukovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 239966 [name] => satira [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => satira [link] => /tag/satira ) [3] => stdClass Object ( [id] => 732377 [name] => zbornik Čista petica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 16:51:14 [main_article_id] => 0 [alias] => zbornik-cista-petica [link] => /tag/zbornik-cista-petica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 93435 [name] => humor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => humor [link] => /tag/humor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFORIZAM ‘UBADA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Nema krize u kojoj mi ne bismo našli ulaz‘, ‘Zapad je najbolja obmana‘... Ovo je priča o našim ponajboljim satiričarima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25787431.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Smijeh je uvijek sjajna terapija
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25787431.jpg [title] =>

Smijeh je uvijek sjajna terapija
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25789093.jpg [title] =>

Naslovnice dviju reprezentativnih zbirki aforizama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/15741884.jpg [title] =>

Mladen Vuković

Josko Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25757359.jpg [title] =>

Mladen Vuković: ‘Žedni smo humora i voljni ga platiti. Bolje i tako do smijeha koji je lijek, nego još plaćati i dopunsko osiguranje‘

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25728490.jpg [title] =>

Emil Strniša

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/10648227.jpg [title] =>

Jandre Drmić za dobre aforizme spreman je duboko kopati

Marko Todorov/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25224444.jpg [title] =>

Ante Tešija, prozaik, pjesnik i aforističar

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25686417.jpg [title] =>

Hrvoje Marko Peruzović piše i aforizme, a zastupljen je u oba zbornika

Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25773098.jpg [title] =>

Naslovnica zbornika hrvatskih i srpskih aforističara

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25773099.jpg [title] =>

Hrvatski aforistički godišnji zbornik s karikaturom Damira Novaka

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

I u većim gradovima na ovim prostorima srušeni su ili se ruše kulturni mastodonti, puno toga je uvozno ili je po metodi copy-paste. Kreativnost se često svodi na pisanje stranačkih pristupnica ili europskih projekata, snimanje i uređivanje fotografija i oglasa na Bookingu ili na kreativno spremljenu turističku postelju, serviran obrok na tanjuru ili na stolu.

Kao da je ostala pusta zemlja u kojoj preostali stanovnici broje eure i cente do iduće plaće ili mirovine ili utržak od sezone, a jedina su im "kultura" uglavnom domaće i strane sapunice.

Tako sam i sam neveselo mislio dok mi u ruke nisu došla dva aforistička zbornika, u kojima sve pršti od duha, duhovnosti i duhovitosti te kulture nemirenja s postojećom situacijom. Oštra kritika stane u samo nekoliko riječi pa aforističara ne bi stigao prekinuti ni predsjednik Sabora, a satirički ubodi su takvi da bi zaboljeli i premijera i predsjednika.

Prvi zbornik je "Čista petica", godišnjak, i to peti, Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH). Da, dobro ste pročitali, postoji i takva udruga, koja je toliko brojna da je unutar tvrdih korica s atraktivnom karikaturom Damira Novaka okupila čak 92 aforističara.

Autori su iz Hrvatske i BiH, a svaki je predstavljen s po dvadesetak aforizama, a nekoliko njih i s epigramima, šaljivim haikuima ili kratkom humoreskom. Zbornik je uredio Frano Vukoja, a aforističari su poredani po abecedi, s kratkom biografijom i fotografijom.

---

image

Naslovnice dviju reprezentativnih zbirki aforizama

---

Gorki talog iskustva i mudrosti

Budući da je "Čista petica" objavljena 2022., upravo je pri kraju natječaj za idući, šesti zbornik. Međutim, Udruga hrvatskih aforista i humorista nedavno je objavila odličan zbornik suvremenih hrvatskih i srpskih aforista "Ružičasti crnjak", još jedan u nizu suradnji s aforistima iz druge države.

Njega je uredio splitski aforističar Zlatko Tomić, u suradnji sa Slobodanom Simićem, predsjednikom Beogradskog aforističkog kruga. Tomić je u pogovoru usporedio današnju krizu s Velikom depresijom iz 1930-ih, a aforističare s plesačima iz knjige i filma "I konje ubijaju, zar ne?".

- Ovo je knjiga koja govori o svom vremenu jezikom Hrabrosti. Literarni dokument koji ulijeva Nadu i Vjeru da ima nepotkupljivih, kritičnih i poštenih ljudi i da ima svjetla na kraju naših tunela", zapisao je u predgovoru Simić.

Ima i u ovome zborniku žalaca, satire, ironije i cinizma, razočaranja i tuge u podtekstu.

Kratki je i gorki to talog iskustva i mudrosti velikih aforističara iz manjih i većih mjesta. Utješno je da među nama živi toliko pametnih, kritičnih i duhovitih ljudi, s opozicijskim nervom, a ne stranačke mašinerije i menažerije, glasači sprženih i neaktivnih mozgova. Oba zbornika mogu se, aforizam po aforizam, čitati dugu neizvjesnu zimu, koja ponovno obećava krv, glad, hladnoću i suze, aforizmi će nam doći kao antioksidansi.

O zbornicima, aforizmima, satiri i djelatnosti Udruge hrvatskih aforista i humorista porazgovarali smo s predsjednikom udruge, netom umirovljenim TV novinarom, književnim urednikom i humoristom Mladenom Vukovićem, aforističarom zastupljenim u oba zbornika.

---

image

Mladen Vuković: ‘Žedni smo humora i voljni ga platiti. Bolje i tako do smijeha koji je lijek, nego još plaćati i dopunsko osiguranje‘

Nikola Vilić/Cropix
---

Kakvo je stanje s aforizmima danas, čini se da nije kriza pisanja, ali kako je s plasmanom, u medijima i knjigama?

- Osnivanjem udruge zadnjih pet godina oživjelo je aforističko nakladništvo, ali po meni još uvijek je to nedovoljno sukladno našoj pisanoj baštini. Kao rijetko koji narod, Hrvati se mogu pohvaliti šestostoljetnom aforistikom jer su mudre misli i aforizme pisali mnogi od Marulića i Držića, preko Matoša, Ujevića, Šimića i Krleže do živućih pisaca, koji nastavljaju bockati obrazine društva, i nas samih, na osebujni žurnalistički i humoristički način.

Pa ipak, godišnje se u Hrvatskoj objavi jedva tridesetak humorističkih naslova, od kojih dvadesetak aforističkih, poneka zbirka karikatura, anegdota ili humoreski, i jedna ili čak ni jedna – epigrama (mislim na najkraće satirične pjesme ili aforizme u stihu)! Unatoč spomenutim škrinjama aforizama, ta najkraća i zato najteža književno-satirička vrsta nije se izborila za svoj kanon u hrvatskoj književnosti. Jača pera književne kritike rijetko uzimaju knjige aforizama u svoje ruke, okladio bih se da glavni državni časopisi Forum i Republika još nikada nisu objavili jedan ciklus aforizama hrvatskog autora (!), knjižnice rijetko uzimaju te knjige na svoje police, ionako ih objavljuju samo općinski ogranci cehovskih udruga pa se teško probijaju u medije i do čitatelja. Ali zato oni povlašteni, kojima dođu u šake, uživaju u pomalo intimnim, ne masovnim i nemasonskim kružocima.

Nesretna braća po peru

Koliko članova ima Hrvatska udruga aforista?

- Udrugu su u Zagrebu 2017. osnovala 24 autora, onda smo se širili i okupili devedesetak autora i sad se vrtimo oko toga, nikako dosegnuti magičnu stotinu, makar s tri nule manje od udruge Naš Hajduk. Inače, od ove 2023. sjedište udruge je u Splitu.      

---

image

Jandre Drmić za dobre aforizme spreman je duboko kopati

Marko Todorov/Cropix
---

Čini se da je dobra suradnja aforista preko granica, kako u regiji, tako i izvan nje, kao da vas muče slični problemi? Predstavljaju li se hrvatski aforisti izvan zemlje i ima li nastupa vani, samostalnih ili zajedničkih?

- Svi su aforisti nesretna braća po peru, žalosni što toliko gluposti caruje našim životima, pa je i razumljivo internacionalističko hvatanje za isti štap. Treba pohvaliti srbijanskog aforističara Aleksandra Čotrića koji je priredio skoro desetak antologija suvremenih aforizama iz istočnoeuropskih ex-komunističkih zemalja. Udruga hrvatskih aforista i humorista začela je suradnju s kolegama iz susjednih zemalja pa smo u proteklih godinu dana objavili zajednički izbor aforizama hrvatskih i makedonskih aforista, hrvatskih i srpskih aforista te digitalno izdanje aforista iz Hrvatske i BiH. Dogovaramo prijevode hrvatskog aforizma na slovenski i poljski i druge jezike...

Satirički žalac dobrog dijela aforizama je kritičan i oštar prema svijetloj perspektivi i optimističnim obećanjima. Ima li financijske ili represivne reakcije vlasti ?

- Aforizam, ako nije satiričan i oštar, treba ga zakonom zabraniti. Bojim se da naši političari ne čitaju naše aforizme, jer bi se od ponekih mogli i zapitati je li to autor mislio baš na njih, pa bi možda dvaput promislio prije negoli slaže. I skratio bi svoja obećanja za barem šest posto, koliko je zadnja izmjerena službena stopa naše inflacije. Tada bi naše društvo bilo bolje i pravednije za jedan milimetar, a to je već napredak.

No da se političari ne bi o tome puno mislili, lakše im je zavrnuti novčanu slavinu pa tako Ministarstvo kulture i medija još nikada nije otkupilo niti jedan primjerak nekog našeg aforističkog naslova. Ne tvrdim da možda poneki načelnik nije dao pokoju općinsku kunu svom rođaku ili prijatelju da objavi poneku zbirčicu humora u nakladi neke lokalne kulturne udruge.

---

image

Hrvoje Marko Peruzović piše i aforizme, a zastupljen je u oba zbornika

Jakov Prkić/Cropix
---

Festivali humora

Uvršteni aforisti često dolaze iz manjih sredina, kako objašnjavate činjenicu da su kreacija, kritičnost, humor i satira preživjeli unatoč sustavnom zanemarivanju?

- Barem mi u Dalmaciji znamo što je dišpet, a inat i bunt spram silnika je svojstven svakoj satiri. Zato neki i tvrde da je zatvor najveće odličje koje može dobiti pravi satiričar. Tako je i žanr satire neugasiv, kad ga čizma počne gasiti, ispod nje izleti desetak novih iskrica. Satira se ne da satirati, kada je se guši, ona pukne i progovori.

Među ostalim, dobro poznajete i splitsku i imotsku satiričku scenu, postoje li lokalne satiričke sličnosti i razlike?

- Splitska satirična pesnica okupljena je oko feralovskog jarbola i ima otvorene pute u medijima, lokalne snage moraju same krčiti svoj put. Dobar posao rade stand-up komičari iz SplickeScene, oni čak i rasprodaju dvorane, što svjedoči da smo žedni humora, i da smo ga voljni i platiti. Bolje i tako do smijeha koji je lijek, nego još plaćati i dopunsko osiguranje. Svi smo mi na istoj zadaći, ako volimo Hrvatsku, i davno sam predlagao da možemo i zajednički katkada nastupiti, kao kultni mediteranski centar svita i okolice osnovati festivale humora…

Privatno ste otišli u mirovinu na HRT-u, znači li to da ćete se umiroviti kao aforist, humorist i satiričar, pa i kao nakladnik?

- Nemoguće je, i ne daj Bože da prestanem pisati aforizme. Službeno sam u mirovini, ali ne mirujem, jer nastavljam na Radio Splitu kao vanjski suradnik uređivati svoju nedjeljnu humorističku emisiju "Kad se smijah tad i bijah" koja je doživjela više od 1200 izdanja, jedina je u sustavu HRT-a, koju reemitiraju i neke lokalne radio postaje. Ušli smo u 33. godinu, koliko je i Isus imao godina, valjda nećemo skončati kao on (ha, ha).

Neću iz pete brzine odmah ubaciti u "ler", opasno je, pa ću i dalje uređivati pokoju knjigu, a zamolio bih prijatelje i kolege po tukčevu peru da me ne potežu za rukav i mole za predgovore ili uređivanje, jer vrijeme je da i ja konačno sebi uredim svoju, nisam već godinama objavio samostalnu zbirku poetskog ili humorističkog štiva.

---

Hrvatski i BiH aforizmi: ‘U školi je skupljao petice, a poslije škole PET ambalažu‘

- Dok jedni daju sve od sebe, drugi sve to uzimaju. (Ivo Mijo Andrić, Zagreb)

- Dovoljno je jedan divljak pa da nastane džungla. (Drago Bosnić, Opatija)

- Jedini bunt na koji pristajem je bunt novčanica. (Darko Ciglenečki, Zagreb)

- U Hrvatskoj imamo 167 stranaka koje čuvaju jednopartijski sistem. (Jandre Drmić, Zagreb)

- Ne kopajte po prošlosti pokraj toliko neobrađene zemlje. (Vlado Karakaš, Podlapača, Udbina)

- U školi je skupljao petice, a poslije škole PET ambalažu. (Zvonimir Končevski, Dugo Selo)

- Za neke su pripravljena vješala, a za neke Hugo Boss vješalice. (Danica Majnarić, Požeška Koprivnica)

- Budi pozitivan, ja se ne usudim. (Damir Markulj, Zagreb)

- Tko sve vidi crno-bijelo, ili je šahist ili provladin novinar. (Aldo Matelić, Labin)

- Ne može baš svaka budala doći na vlast. Samo najveće. (Boris Nazansky, Rijeka)

- Zapad je najbolja obmana. (Hrvoje Marko Peruzović, Zagreb)

- Pojavio se jedan mladi sudac koji odbija mito. Mladost - ludost. (Živko Prodanović, Zagreb)

- Da rad oplemenjuje, plemići ne bi imali sluge. (Daniel Radočaj, Pula)

- "Mirna Bosna" - kako to uznemirujuće zvuči. (Milan Rupčić, Vrbovljani)

- Ako ovakvim tempom nastavimo s uvozom hrane, moći ćemo hraniti pola Europe. (Frano Vukoja, Ljubuški)

- Nema te krize u kojoj mi ne bismo našli ulaz. (Darko Žigrović, Zagreb)

---

---

image

Ante Tešija, prozaik, pjesnik i aforističar

Vojko Bašić/Cropix
---

---

Beogradski aforistički krug i drugi: ‘Motika je uvijek bila slaba odskočna daska‘

- Ko će svima zatvoriti usta. Mnogo je to hrane. (Slavica Agić, Bačka Palanka)

- Naš vladar je bezosjećajan, ali je zato njegova bolest duševna! (Aleksandar Baljak, Crvenka)

- Motika je uvijek bila slaba odskočna daska. (Svetislav Biljanović, Drvar)

- Tabloidi su kao psi lutalice - ujedaju a ne odgovaraju. (Milorad. Č. Ćosić, Beograd)

- Najvažnija karika u lancu privatizacije je katanac. (Zoran Doderović, Novi Sad)

- Kulturu treba čuvati kao malo vode na dlanu. Taman je toliko i ima. (Slobodan Džudović, Gnjilane)

- Sačekuša je srpski poslovni susret. (Rade Đergović, Loznica)

- Današnjim kriminalcima teško je ući u trag. Čas su na jednoj, čas na drugoj televiziji. (Zoran Đurović, Vršac)

- Nisu se oni visoko popeli. Mi smo nisko pali. (Goran Ivanković, Brančići, Ljig)

- Upoznao sam budalu! Izgleda isto kao i pametan, samo sve bolje zna. (Zoran M. Jovanović, Leskovac)

- Krava nikad ne poželi da njenom gazdi crkne komšija. (Simeon Kostov, Topli Dol, Surdulica)

- Banke su nam bogate i lijepe, a narod dužan i ružan. (Ljiljana Krstić, Kamenica, Aleksinac)

- Kupite djetetu džip. To će prolaznike oboriti s nogu! (Bojan Ljubenović, Beograd)

- Imamo 850.000 ljudi bez osnovne škole, a od toga 30% s doktoratom. (Nenad Maksimović, Gnjilane)

- Ako me netko gađa kamenom, neka bude dragi. (Marina Aristo Marković, Niš)

- More je slano, ali i papreno. (Marinko Mijović, Plav, Crna Gora)

- Prošlost u Srbiji uvijek ide ispred svog vremena. (Ninus Nestorović, Smederevska Palanka)

- Narod s kojim se previše igrate uvijek pukne kao zvečka. (Vojkan Ristić, Vranje)

- Država je sve dovela u red. Nekad duži, nekad kraći. (Radovan Ristović, Mionica)

- Umirete? A imate li zakazano? (Slobodan Simić, Užice)

- Kad bi se milijuni digli, nule bi pale. (Pavica Veljović, Novi Sad)

- U ponedjeljak plaća. E, to ja zovem svojih pet minuta! (Jelena Vukelić, Sombor)

---

---

image

Emil Strniša

Vojko Bašić/Cropix
---

---

Splitsko-dalmatinska škola: ‘Hrvatska je zemlja mraka. Sve se u nas mjeri brojem noćenja‘

- Dali su mu riječ. On njima glas. (Ivan Bašić, Split)

- Život je avantura. A ja bih neku ozbiljniju vezu. (Zoran Bašić, Imotski)

- Čeka nas teška jesen. Ona nikada ne bira godinu. (Jozo Čizmić, Split)

- Hrvatska je zemlja mraka. Sve se u nas mjeri brojem noćenja. (Nađan Dumanić, Split)

- Biznismeni znaju zakone, ali i one koji ih donose. (Josip Grgić, Vranjic)

- Groznica subotnje večeri trese u nedjelju ujutro. (Mate Ivandić, Split)

- Dok političari igraju tenis, narod skuplja loptice. (Tonka Lovrić, Split)

- Kad se pije na tuđi račun, žeđ se puno duže gasi. (Drago Maršić, Proložac, Imotski)

- Rotirke prate one koji se popnu vrlo visoko, ili one koji padnu vrlo nisko. (Tomislav Mihanović, Split)

- Podijeli humanitarnu pomoć pa vladaj. (Miro Radalj, Zadvarje)

- Tko ne ‘izgori‘ u Splitu, neće ni u paklu. (Zoran Salamunović, Split)

- Nikad ne pitajte rođenog oca kako se prave blesava djeca. (Ante Spajić, Solin)

- Pripazite na one koji se oslanjaju na vas, to je prvi korak kako bi vas zajahali. (Emil Strniša, Split)

- S fakulteta na posao? - Teško. Iz zatvora u Sabor? - Lako. (Nikola Šimić Tonin, Plavno, Knin)

- Ode i tvornica Zvečevo. Zveči poznato. (Ante Tešija, Solin)

- Ništa ne čitam, a i to jedva stižem. (Zlatko Tomić, Split)

- Lako je bilo Hipokratu, tada nije bilo farmaceutskih tvrtki. (Mladen Vuković, Split)

- I pijuni mogu živjeti od šahovnice. (Nedo Zuban, Split)

- Nije lako biti loš čovjek. Konkurencija je ogromna! (Zdravko Žarković, Zadar)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Josko Šupić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Marko Todorov/Cropix Vojko Bašić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Privatni album Privatni album
Božidar Vukičević/Cropix

Smijeh je uvijek sjajna terapija
 


Naslovnice dviju reprezentativnih zbirki aforizama

Josko Šupić/Cropix

Mladen Vuković

Nikola Vilić/Cropix

Mladen Vuković: ‘Žedni smo humora i voljni ga platiti. Bolje i tako do smijeha koji je lijek, nego još plaćati i dopunsko osiguranje‘

Vojko Bašić/Cropix

Emil Strniša

Marko Todorov/Cropix

Jandre Drmić za dobre aforizme spreman je duboko kopati

Vojko Bašić/Cropix

Ante Tešija, prozaik, pjesnik i aforističar

Jakov Prkić/Cropix

Hrvoje Marko Peruzović piše i aforizme, a zastupljen je u oba zbornika

Privatni album

Naslovnica zbornika hrvatskih i srpskih aforističara

Privatni album

Hrvatski aforistički godišnji zbornik s karikaturom Damira Novaka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/nema-krize-u-kojoj-mi-ne-bismo-nasli-ulaz-zapad-je-najbolja-obmana-ovo-je-prica-o-nasim-ponajboljim-satiricarima-1328817 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a3dc71b5f60d7172193258c6bd27e0dfa7005f9a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Nema+krize+u+kojoj+mi+ne+bismo+na%C5%A1li+ulaz%E2%80%98%2C+%E2%80%98Zapad+je+najbolja+obmana%E2%80%98...+Ovo+je+pri%C4%8Da+o+na%C5%A1im+ponajboljim+satiri%C4%8Darima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fnema-krize-u-kojoj-mi-ne-bismo-nasli-ulaz-zapad-je-najbolja-obmana-ovo-je-prica-o-nasim-ponajboljim-satiricarima-1328817 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fnema-krize-u-kojoj-mi-ne-bismo-nasli-ulaz-zapad-je-najbolja-obmana-ovo-je-prica-o-nasim-ponajboljim-satiricarima-1328817 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFORIZAM ‘UBADA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostAFORIZAM ‘UBADA‘

‘Nema krize u kojoj mi ne bismo našli ulaz‘, ‘Zapad je najbolja obmana‘... Ovo je priča o našim ponajboljim satiričarima

Piše Siniša Kekez
8. listopada 2023. - 16:37

I u većim gradovima na ovim prostorima srušeni su ili se ruše kulturni mastodonti, puno toga je uvozno ili je po metodi copy-paste. Kreativnost se često svodi na pisanje stranačkih pristupnica ili europskih projekata, snimanje i uređivanje fotografija i oglasa na Bookingu ili na kreativno spremljenu turističku postelju, serviran obrok na tanjuru ili na stolu.

Kao da je ostala pusta zemlja u kojoj preostali stanovnici broje eure i cente do iduće plaće ili mirovine ili utržak od sezone, a jedina su im "kultura" uglavnom domaće i strane sapunice.

Tako sam i sam neveselo mislio dok mi u ruke nisu došla dva aforistička zbornika, u kojima sve pršti od duha, duhovnosti i duhovitosti te kulture nemirenja s postojećom situacijom. Oštra kritika stane u samo nekoliko riječi pa aforističar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:08