StoryEditor
Kulturaprojekt HFS-a I zAGREB fILM fESTIVALA POČEO S DOBRIM programom i rezultatima

Kino "Europa" ne robuje Hollywoodu

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 16:41
Zagrebačko kino "Europa" otvorilo je svoja vrata umjetničkom filmu privukavši više od deset tisuća gledatelja, što može služiti kao primjer i izvan Zagreba

Projekt Hrvatskoga filmskog saveza i Zagreb Film Festivala, "Daj mi kino!", počeo je ubirati prve plodove. Naime, nakon što je dospio pod jednogodišnju upravu Umjetničke organizacije Zagreb Film Festivala, kino "Europa" s redovnim je programom počelo 25. siječnja i u nešto više od mjesec dana, nakon ciklusa filmova “Pobjednici” i Human Rights Film Festivala, doseglo broj posjetitelja koji je premašio spektakularnih 10.000!

Programom pobjednika velikih svjetskih festivala, u sklopu kojega su prikazani “Tuyin brak” Quanana Wanga, pobjednik Berlinalea, “4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana” Cristiana Mungiua, pobjednik festivala u Cannesu i “Požuda, oprez” Anga Leeja, pobjednik talijanske Mostre, kino Europa privuklo je pažnju brojnih Zagrepčana.

ka

Projekt "Daj mi kino!" privukao je u "Europu" više od deset tisuća gledatelja
Damjan Tadić /CROPIX

Dokumentarci u kinu

A isto tako i filmovima “Bit će krvi” Paula Thomasa Andersona - koji je nedavno dobio Oscara za najbolju mušku ulogu (Daniel Day Lewis) i kameru (Robert Elswit) - te hrvatskim naslovom “Živi i mrtvi” u režiji Kristijana Milića - koji je, osvojio čak osam Zlatnih arena u Puli.

U suradnji s Queerom prikazan je i dokumentarni film o životu poznatoga modnog kreatora i samozatajnoga genija Karla Lagerfelda pod nazivom “Lagerfeld povjerljivo”, gdje talijanski redatelj Rodolphe Marconi kamerom prati svakodnevnicu jedne od najutjecajnijih osoba modne industrije.

Igraju i novi film Davida Cronenberga “Ruska obećanja” te hrvatski dokumentarni film “Sam”, redatelja Miroslava Mikuljana. “Klopka” Srđana Golubovića također se očekuje u kinu "Europa". Riječ je o filmu koji je ušao u uži izbor za stranog Oscara i za koji su već otkupljena prava za hollywoodski remake.

Ima publike

Velika posjećenost kina "Europa" svjedoči kako monodvorane u Hrvatskoj mogu izdržati suživot s multipleksima. Formula nije velika filozofija - dobar i pravodoban program, dobra reklama, pristojni uvjeti i filmovi na filmskim kopijama. Istina, Zagreb je milijunski grad, ali u takvim uvjetima dovoljan broj kinopublike našao bi se u svakom hrvatskom gradu od više desetaka tisuća stanovnika.

"Central" i "Europa"

Kino "Europa" po smještajnim je kapacitetima i uvjetima prikazivanja u rangu splitskog kina "Central", ali to su, čini se, jedine tangente ovih dvorana, pa ćemo spomenute filmove, barem na filmskim kopijama, teško vidjeti na programu spomenutog, ali i ostalih splitskih kina. Razlog je tome što u par splitskih repertoarnih kina vlada prioritet repertoarnoga hollywoodskog filma, a i distributer bira gdje će prikazati film, pa će se, nažalaost, teško itko odlučiti seljakati kopiju za šaku prodanih ulaznica...

 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 16:58