StoryEditor
Kazalištenovo normalno

Splitsko ljeto s novom pozornicom u Sjemeništu, publika na Sustipanu sjedit će i na madracima, a Opara poželio zarazu virusom umjetnosti

Piše Jasmina Parić
25. lipnja 2020. - 16:30
Dio sudionika predstavljanja programa 66. Splitskog ljetaVojko Bašić/hanza media

Ovogodišnje, 66. Splitsko ljeto koje počinje 14. srpnja na Peristilu, najavljeno je nekoliko koraka dalje, u Vestibulu Dioklecijanove palače. Program je definiran za svaki dan, a dođe li do kakvih neželjenih promjena zbog koronavirusa, intendant Srećko Šestan kazao je da ima rezervne varijante, odnosno popunit će termine onim izvedbama koje se mogu održavati.

Reducirani program festivala ponudit će po jednu opernu i baletnu premijeru te tri dramske, ali planiran je velik broj koncerata, dvije izložbe i projekcije filmova s pulskog festivala.

Uz Peristil, Sustipan i Meštrovićev kaštelet uprava festivala odlučila se i za jedan novi scenski prostor, dvorište Nadbiskupskog sjemeništa.

Kako je rekao intendant i ravnatelji ansambala, gledališta se stalno mjere i premjeravaju, i prave rasporedi sjedenja kako bi se održala distanca među publikom. Mjesta će biti manje nego inače, na Sustipanu su odustali od tribina. Bit će samo sjedalice i jedna novost - veći broj madraca na napuhavanje, onih za more, na kojima će moći sjediti dvojica - dakako, prijatelji ili članovi istog kućanstva.

image
Ravnateljica Drame Jelena Bosančić iz karantene je donijela dramu 'Dom za nez(a)brinutu djecu'
 
Vojko Bašić/hanza media

Kako je kazao ravnatelj opere mo. Jure Bučević, premijerna opera, Verdijevi "Lombardijci", kojima počinje festival na Peristilu, remek-djelo je tada mladog skladatelja i donekle je slično "Nabuccu": zbor gotovo da ima glavnu ulogu. Redatelj je Robert Bošković, a dirigent Ivo Lipanović. Bit će također repriziran i "Nabucco" te "Ero s onoga svijeta" u Vrlici.

PREMIJERA DO PREMIJERE

Ravnateljica Drame Jelena Bosančić napisala je, kako je rekla, dramu "Dom za nez(a)brinutu djecu" u dugim, besanim noćima za vrijeme izolacije. Priča je to o četvorici mladih ljudi, spisateljici, kuharu, kirurgu i programeru koji su izgubili sposobnost ostvarivanja kontakata i emocionalnog prepuštanja. Dramu će režirati Ivan Planinić.

Potom, Splitsko ljeto donosi koprodukciju HNK Split i Gradskog kazališta mladih Split " Teške ljubavi" prema zbirci novela Itala Calvina u režiji Aleksandra Švabića.

- Svaka novela predstavljat će jednu avanturu, kazao je ravnatelj GKM-a Ivo Perkušić, čiji teatar "daje" gotov čitav ženski dio ansambla za ovaj projekt.

image
Plesači HNK-a Split željno očekuju premijeru 'Correr o fado' i ostali program na Sustipanu
 
Vojko Bašić/hanza media

Napokon, vidjet ćemo i premijeru duodrame "Francuzica" pokojnog Ilije Zovka.Ta je predstava bila izvedena prije 15 godina u HNK Split, a igrali su Zovko i Zoja Odak. Obiluje zabavnim nesporazumima između dvoje usamljenih ljudi koji će na kraju ipak pronaći zajednički jezik.Ovoga puta uloge će tumačiti Trpimir Jurkić i Snježana Sinovčić- Šiškov, koji ujedno nastupaju i kao redatelji. "Francuzica" će igrati u dvorištu Sjemeništa.

Balet priprema premijeru "Correr o fado", a koreograf će biti Portugalac Daniel Cardoso. Priprema se također i jedna baletna gala-večer.

U nizu koncerata nastupit će tenor Ramon Vargas i zagrebački Mariachi Los Caballeros, Lado, Nemanja Bogunović Quintet i Snežana Savičić, Zoran Predin, mezzosopranistica Terezija Kusanović, Vlatko Stefanovski i Trio V3, Black Coffee i Martine Thomas, pijanist Marijan Đuzel, nacionalna dramska prvakinja Ksenija Prohaska s glazbeno-dramskom pričom, Duo Vidović i još niz izvođača.

Na predstavljanju programa festivala bio je i gradonačelnik Andro Krstulović- Opara koji je kazao kako nas očekuje eksplozija i vatromet veselja koju će nam donijeti umjetnici, već dulje vremena željni nastupa. Rekao je i kako se nada da će se svi sudionici "zaraziti virusom umjetnosti" ovoga ljeta.

Ministarstvo kulture, grad i Županija financijski prate festival, ali zbog reduciranog programa, proračun je, kako je kazao Srećko Šestan, 55 posto manji nego lani. Iznosi tri milijuna i 800 tisuća kuna.

Nastupat će većinom domaći umjetnici, ali, i 22 strana državljanina. Moto ovog splitskog ljeta je "Osjeti...okusi... i ukusi Mediterana".

#66. SPLITSKO LJETO

Izdvojeno

27. lipanj 2020 16:35