StoryEditorOCM
Kazalištenakon premijere

Pogledali smo predstavu o Cvijeti Zuzorić. Propupalo je u dubrovačkom teatru, ali jedna Cvijet(a) ne čini proljeće...

Piše Bruno Lucić
22. ožujka 2024. - 23:48
Zuzorić, koju utjelovljuje Erna Rudnički (i Angela Bulum) je ‘ona o kojoj se misli i govori‘, ‘misao o ljubavi i ljepoti‘Vedran Levi

U potragu za dubrovačkom pjesnikinjom Cvijetom Zuzorić pozvale su redateljica Aida Bukvić i dramaturginja Marijana Fumić dubrovačku publiku. Pretpremijerno 21., a premijerno 22. ožujka. Kako je najavljeno, lik i djelo simbola renesansne ljepote i učenosti donosi se preko usta drugih, trećih, četvrtih... Dakle, ‘metodom čula-kazala‘.

Upravo se pričama o Zuzorić pune brojne praznine koje je udesio nemilosrdni tijek vremena, ostali su nemušti podaci o njezinom životu i priče o, do danas, neotkrivenoj ostavštini.

Radnja predstave odvija se u ljetnikovcu obitelji Gozze u Trstenom 1582., a Zuzorić, koju utjelovljuje Erna Rudnički (i Angela Bulum) je ‘ona o kojoj se misli i govori‘, ‘misao o ljubavi i ljepoti‘, ‘Fior di Spina‘ (Cvijet na draču).

Odjevena u bijelo, doima se kao ‘kućni duh‘ ljetnikovca, utvara na neodređeno vrijeme. Predstava je podijeljena na dvije grupacije i jednog muškarca: društvo dojilja i služavki koje ima svoje priče i praznovjerja i kružok finih gospođa sa svojim tračevima, predrasudama i iskustvima iz (ne)pročitanih knjiga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 08:05