StoryEditorOCM
GlazbaPiano Loop

Festival koji je Split doveo na međunarodnu pijanističku scenu završava recitalom starih majstora

Piše Mozaik SD
20. kolovoza 2023. - 15:16

Jubilarno deseto izdanje Piano Loop Festivala i ove godine je naš grad učinilo međunarodnom pozornicom s istaknutim pijanističkim imenima, koja su raznovrsnim programskim konceptima osvajala domaće i inozemne ljubitelje vrhunskog pijanizma.

image

Arcadi Volodos

Piano Loop/

Festival je u punoj Svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split otvorio jedan od najistaknutijih suvremenih pijanista Arcadi Volodos. Recitalom je u svoju biografiju prepunu međunarodnih nastupa u istaknutim dvoranama, poput njujorškog Carnegie Halla, Volodos tako upisao i splitsku koncertnu dvoranu. Publika nije krila oduševljenje njegovim interpretacijama djela katalonskog skladatelja Federica Mompoua, zatim jednog od najblistavijih romantičara 19. stoljeća Franza Liszta kao i etidama, poemama i preludijima Aleksandar Skrjabina. Pljeskom i stajaćim ovacijama pozivali su ga nekoliko puta na pozornicu, što je Volodos uzvratio s čak četiri dodatka programu.

image

Aljoša Jurinić

Piano Loop/

Udruga Piano Projekt, koja festival od ove godine održava u suorganizaciji s Hrvatskim domom Split, festivalskim programom slavi i najistaknutije ličnosti hrvatskog pijanizma pa je nastup na Piano Loopu ostvario i Aljoša Jurinić. Aktivni i nagrađivani pijanist recital je posvetio Frédéricu Chopinu u čijem je opusu možda najpotpunije sadržana biti pijanističke tradicije romantizma uz izražajne i tehničke karakteristike tog instrumenta. Jurinić je pažnju svjetske javnosti stekao upravo kao finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frédéric Chopin 2015., koje je kao polufinalista 2021. dodatno proslavilo i japanskog pijanista Hayatoa Suminu, kojeg je splitska publika mogla poslušati treću festivalsku večer.

image

Hayato Sumino

Piano Loop/

Iako na programu njegova recitala nisu bila zastupljena Chopinova djela, Sumino mu je odao počast izvevši dvije svoje skladbe New Birth i Recollection nadahnute upravo poljskim skladateljskim i pijanističkim virtuozom. Kao pripadnik nove generacije, osim koncerata u Japanu i inozemstvu, Sumino također piše, aranžira i izvodi vlastitu glazbu pod imenom Cateen na YouTubeu, s preko 1.200.000 pretplatnika i 100 milijuna pregleda. Human Universe je još jedan njegov autorski skladateljski rad nadahnut ostavštinom Johanna Sebastiana Bacha, čija je Partita br. 2 u c-molu, BWV 826 također bila na programu uz etide Nikolaja Kapustina, dva stavka iz Pieces de clavecin Jeana-Philippea Rameaua uz Suminov aranžman Ravelovog Bolera. Oduševljenje publike njegovim autorskim i izvođačkim radom, osim ovacijama i pljeskom, moglo se primijetiti i u redu za fotografiranje s pijanistom nakon završetka recitala, među kojima je bilo najviše pripadnika mlađe generacije. Piano Loop Festival program nastavio se recitalom Antonia Pompa-Baldia, talijanskog pijanista sa sjedištem u Clevelandu gdje djeluje na glazbenom institutu. Svirao je recitale u većini velikih dvorana diljem svijeta nastupajući s repertoarom koji uključuje više od šezdeset djela. Nedavno je izveo cikluse svih Rahmanjinovih klavirskih koncerata, pet Beethovenovih klavirskih koncerata i oba Brahmsova koncerta s raznim orkestrima, a u Hrvatskom domu Split publika čula njegove interpretacije djela Sergeja Rahmanjinova, Frédéric Chopina, Franza Liszta i skladbu Pogledi na Božanstvenu komediju koje je Roberto Piana komponirao upravo na pijanistovu narudžbu.

Festival zatvara već poznato ime Piano Loopa, pijanistica Natalia Trull, koja već godinama surađuje s Udrugom prenoseći svoje pedagoško znanje i umijeće mladim pijanistima. Recital s djelima skladateljskih majstora koji su zadužili literaturu za instrumente s tipkama, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Franza Liszta i Roberta Schumanna, očekuje se kako će biti kruna ovogodišnjeg Piano Loop Festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:17