StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

MOJ ANĐEO Majka koja se igrala vatrom

21. srpnja 2020. - 23:56

Odstupanje od imidža heroine odvelo je Noomi Rapace na izazovni(ji) glumački teritorij. Švedska glumica proslavila se ulogom najpopularnije (književne) novomilenijske junakinje Lisbeth Salander u hit-trilogiji "Millenium" (“Muškarci koji mrze žene”, “Djevojka koja se igrala vatrom”, “Kule u zraku”).

U Hollywoodu su joj također davali uloge heroina, kao u nastavku "Sherlocka Holmesa" i prednastavku "Aliena" ("Prometej"), u "Planu osvete" s Colinom Farrellom, tj. "U opasnosti" s Orlandom Bloomom ili "Tajni broja sedam". Kako bi se pokazala u drukčijem svjetlu, Rapace je počela glumiti psihološki zahtjevne i dvojbene likove u manjim filmovima šireg psiho-trilerskog žanra na granici horora.

FILM: Angel Of Mine; psihološki triler; SAD/Australija, 2019. REŽIJA: Kim Farrant ULOGE: Noomi Rapace, Luke Evans OCJENA: ** ½

"Moj anđeo" je novi film te i takve Noomi nakon, primjerice, "Vriska iz druge sobe" s kojim ima dosta sličnosti u portretu njezina lika.

Rapace ponovno nastupa u ulozi psihički nestabilne majke koja puca po šavu, ako već nije pukla. Noomin lik, Lizzie, prvi put vidimo kako se u krupnom planu šminka pred ogledalom čiji odraz zrcali ekstra-polovicu njezina lica, sugerirajući rascjep ličnosti.

"Tebi nije baš dobro", konstatira bivši muž Mike (Luke Evans) i traži puno skrbništvo nad sinom Thomasom (Finn Little). "On osjeća tvoju tamu", kaže Mike misleći na sina. Zbilja, Lizzie je "stalno na rubu" što Rapace dočarava izvrsno – pije tablete, plače, tužna je, na korak do otkaza na poslu, ne može ostvariti neku novu vezu...

"Baš se osjećam sjebano", priznaje ona roditeljima kad joj sin izjavi da želi živjeti s ocem. Tako se osjeća zato što ne može preboliti gubitak kćerkice koja je stradala u požaru u bolnici prije sedam godina, nekoliko dana nakon rođenja. Sjećanje na kćerkicu je proganja.

"Moramo je se sjećati", nalaže ona Thomasu pateći u samoći svjećice na torti spremljenoj za njezin rođendan. Prva trećina filma "Angel Of Mine" je vrlo dobra i psihološki iznijansirana drama, gotovo pa karakterna studija, na temu fragilnosti roditeljstva/obitelji/majčinstva i žalovanja zbog gubitka djeteta koja se takoreći odvija u Lizzieinim crnim mislima prenesenima van.

Pod redateljskom palicom Kim Farrant ("Strangerland" s Nicole Kidman), Noomi ostvaruje jednu od boljih uloga glumeći većinski očima, odnosno pogledima. Zagledate li se u nju, u svakom kadru ćete vidjeti da je sto posto "u ulozi/liku" i mogla bi iznijeti takav film do kraja, znači psihološku dramu.

Pa ipak, kako se scenarij koscenarista Lukea Daviesa ("Lion") temelji na francuskom filmu "L’Empreinte de l’Ange" ("Mark Of An Angel") Safyja Nebboua iz 2008. s Catherine Frot i Sandrine Bonnaire, a ovo je remake, redateljica Farrant skreće priču u sličnom smjeru psihološkog trilera kao otjelovljenja noćne more svakog roditelja, poglavito majke.

Lizzie postaje opsjednuta malom Lolom (Annika Whiteley), kćerkom imućnog para Claire-Bernard (Yvonne Strahovski, Richard Roxburgh) uvjerena da je klinka ustvari njezina kći. "Misliš da sličimo", pita Lizzie djevojčicu sve sigurnija da je Lola doista njezina kćer.

"Kad god vidim Lolu, jednostavno to osjećam, ja sam joj majka", tvrdi Lizzie. Malo po malo, Lizzie se uvlači u Claireinu kuću pod prvotnom izlikom da je razmatra kupiti nakon što se oni odsele u Perth i njezina fiksacija na Lolu i paranoja sve je psihotrilerski frapantnija.

Ona je uhodi, dolazi na njezinu baletnu predstavu, gleda je iz zakulisja, pokušava ostati nasamo sa njom. U tim momentima "Moj anđeo" se pretvara u lošiju verziju "psycho" trilera osamdesetih i devedesetih tipa "Kobna privlačnost" Adriana Lynea i, još bolja usporedba, "Ruka koja njiše kolijevku" Curtisa Hansona.

Udovica u izvedbi Rebecce De Mornay pokušala je u filmu "The Hand That Rocks The Cradle" ukrasti tuđeg supruga, dom i bebu nakon što je izgubila vlastite. Nisu to, jasno, isti filmovi, kao ni likovi, budući da Rapace ne glumi seksualnu predatoricu poput De Mornay, niti Lizzie zavodi Claireina muža koji, uzgred, smatra da je sve normalno, unatoč upozorenjima žene.

No, nalazimo se na terenu trilera s tipičnim kvazi-horor scenama nečijeg ukazanja na kapiji kuće gdje te osobe nema trenutak poslije itd. Teren se, međutim, pokazuje moguće skliskim, a triler lažnim. Postoji šansa da Lizzie – oprez: "spoiler" – kazuje istinu.

Noomi Rapace kao Maria Callas

Pred Noomi Rapace je možda najveći izazov u karijeri – u idućem filmu glumit će legendarnu Mariju Callas. Scenarij je napisala Niki Caro ("Whale Rider", "North Country", "Mulan") koja će film radnog naslova "Callas" možda i režirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 21:01