StoryEditorOCM
KorčulaUmijeće marendavanja

Zalazak turističke sezone uz jedinstvene okuse i mirise Korčulanskih pjatanci

Piše Dora Lozica
2. studenog 2022. - 20:07

Zajedničkom večerom svih sudionika udruge Korčulanske pjatance u hotelu Korčula, prošle je nedjelje zatvoreno jubilarno peto, jesensko izdanje festivala hrane i vina, najzaslužnijeg za brendiranje otoka kao jedinstvene gastronomske destinacije ne samo u Hrvatskoj i regiji, već i u svijetu.

Eko škoj

Ova jedinstvena gastro priča započela je 2017. godine kad su se najbolji korčulanski restorani, inače konkurenti, okupili kako bi surađivali, podržavali se, razmijenjivali znanja te brendirali otok kao destinaciju na kojoj se izmjenjuju posljednji kulinarski trendovi uz već razvikane i nagrađivane autohtone sorte vina kojima se vizionarski i tehnički izvrsno gospodari. Festival je nekad bio rezerviran za proljetne okuse i mirise, no izazovi svjetske pandemije iznjedrili su kratko, ali uspješno jesensko izdanje 2020. godine pa su članovi udruge odlučili ponuditi još jedno, ovog puta opširnije, u zalazak turističke sezone između najvažnijih otočnih događaja, jematve i berbe maslina, a članovi su se godinama mijenjali. Udruga ove godine okuplja restorane Filippi, Radionu, Lešić Dimitri, Cupido i Nigru, konobe Mate i Škafetin te proizvođače ekooloških i tradicionalnih proizvoda Eko škoj.

Program kojeg su ponudili u četiri festivalska dana, od 20. do 23. listopada, obuhvatio je tradiciju, vrhunsku gastronomiju, ukusnu spizu, kvalitetnu kapljicu i, najvažnije od svega, edukaciju. Festival je ponudio čak 12 vrhunskih radionica i predavanja na kojima je sudjelovalo oko 250 ljudi, masterclassove su održali slovenski chef s Michelinovom zvjezdicom Igor Jagodic, pastry chefica Tea Mamut, održane su sommelierske radionice, radionice branja samoniklog, jestivog bilja, zanimljiva predavanja o certificiranju otočnih proizvoda, pčelarstvu, Slow food pokretu, doživljaju hrane.

image

Vesela ekipa pozdravlja gurmane sa svih strana svijeta

Marko Sitar

Korčulanske pjatance ove su godine organizirane u suradnji s LAG-om 5 pa je festival otvoren LAG 5 Festom u sklopu projekta Okupi otok, sajmom otočnih proizvoda koji je, uz brojne posjetitelje, okupio čak sedam otoka srednje i južne Dalmacije, uz Korčulu, Brač, Šoltu, Hvar, Vis, Lastovo i Mljet. Posebno zanimljivo je bilo u Gradskom parku prošlog četvrtka gdje je akademska slikarica Tisja Kljaković Braić otvorila izložbu ONI NA PJATANCAMA. Popularne karikature dalmatinskog bračnog para čija se dinamika vrti oko postelje i pjata oduševile su brojne okupljene, a Tisja je sama poručila kako bi ONI slobodno mogli biti Korčulani.

Umijeće marendavanja

I ove godine Pjatančari su ponudili posjetiteljima vitalan spoj tradicije i modernog kulinarstva. U kultnom restoranu Planjak svakog dana pripremala se marenda kako se ne bi zaboravilo na mitsko Umijeće marendavanja, a čarobni, starinski, kameni trg Barina u Žrnovu, inače dom Eko škoja, postao je oaza škopca, mladog vina i ulja, svega onog što karakterizira jesen. Tako su posjetitelji uživali u neobičnom okusu i mirisu škopca na sve načine, lešo, na makarune, u burgerima. Tehnički zahtjevnije večere realizirane su suradnjom Marka Gajskog i chefa Kevina Bonellija s Malte koji se također može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom te suradnjom Igora Jagodica i Tee Mamut. Posebno emotivno bilo je na završnoj večeri gdje je predstavljena kupaža vina, dva pošipa i grk, u čast i sjećanje tragično preminulog Dražena Matkovića, jednog od osnivača festivala. Vino simboličnog naziva DraMa nastaje suradnjom tri vinara, Luka Krajančić, Franko Milina Bire i Korte Katarine koju je predstavila nekad enologinja, danas gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Kako doznajemo od predsjednice, nakon što smo uživali u jesenskim okusima i mirisima, šeste Korčulanske pjatance najvjerojatnije se ipak vraćaju u izvorni termin, na proljeće.

Popularni na društvenim mrežama

Uz otvorenje i završnu večeru, ovogodišnji festival posjetilo je na stotine gostiju, otočana i turista, sadržaje na društvenim mrežama pregledalo je više od milijun i pol ljudi, a Ivanu Pačić Unković, predsjednicu udruge Korčulanske pjatance posebno su razveselili posjetitelji sa susjednih otoka.

"Jedan od najvećih uspjeha festivala je međuotočna povezanost, obradovalo me vidjeti toliki broj naših susjeda na festivalu. Zadovoljni smo, odradili smo vrlo sadržajan i kvalitetan program, a prije svega veselo i zabavan", poručila je predsjednica Pačić Unković.

26. travanj 2024 23:13