StoryEditorOCM
KorčulaZa prste polizati

Otvorene su pete Korčulanske pjatance

Piše dora lozica
21. listopada 2022. - 20:58

OTOČNI SAJAM NA ROTONDI, TRIPICE U PLANJAKA, MASTERCLASS JAGODICA, TISJINA IZLOŽBA, VINO I KAMENICE I VEČERA KUHARA S MALTE

Sunčan i vruć jesenski dan dočekao je Pjatančare, sve njihove goste, uzvanike, posjetitelje i sudionike na romantičnoj, staroj tržnici Rotondi u središtu Korčule prilikom otvaranja jubilarnog petog Festivala hrane i vina Korčulanske pjatance.

Sajam otočnih proizvoda LAG 5 Fest u sklopu projekta Okupi otok zaista je okupio otoke i to njih sedam, osim Korčule, Brač, Šoltu, Hvar, Vis, Lastovo i Mljet kao i proizvode lokalnih OPG-ovaca, ali i brojne ukusne zalogaje članova udruge Korčulanske pjatance. Nakon otvaranja uslijedilo je Umijeće marendavanja u kultnom restoranu Planjak, prvog dana središnja namirnica su bile tripice, a drugi dan bakalar. Uz pjesmu i ukusnu spizu, tražilo se mjesto više.

Poslijepodne je u Konobi Mate slovenski kuhar s Michelinovom zvjezdicom Igor Jagodic oduševio okupljene na masterclassu na kojem je pripremao tipičnu jesensku namirnicu, lignju, a u gradskom parku je otvorena izložbe famozne slikarice Tisje Kljaković Braić s kojom su došli i ONI, karikature bračnog para koje se uvijek vrte oko spize i pjata. Nakon otvaranja izložbe posjetitelji su požurili na predavanje Kruna Filipovića o vinu i kamenicama kojeg je moderirala lovkinja Morana Zibar dok su u isto vrijeme u restoranu Lešić Dimitri večeru kuhala dva chefa s Michelinovom zvjezdicom, Marko Gajski i Kevin Bonello s Malte.

Dobra atmosfera, puno učenja i edukacije, ali i dobre hrane i vina, nastavlja se i danas. Nakon slastičarske radionice poznate pastry chefice Tee Mamut u restoranu Cupido, u restoranu Filippi održana je edukacija o rijetkim otočnim sortama vina koju su održale sestre Ksenija i Anđela Matić iz Eventlaba.

Poslijepodne je u Gradskom muzeju predstavljen projekt Okupi otok u suradnji LAG-ova Brač, Škoji i LAG.-a 5, a potom i najbolji načini certificiranja otočnih proizvoda predavačice Ane Marušić Lisac iz Biotechnicona. Za kraj dana fantastičnu večeru u čarobnom okruženju staroga grada pripremili su Igor Jagodic i Tea Mamut.

Ovogodišnje Pjatance trajat će od četvrtka do nedjelje, od 20. do 23. listopada na različitim lokacijama grada Korčule i šire. Jedinstvena gastro priča započeta 2017. godine obilježit će obljetnicu bogatim programom, pripremili su gostovanja poznatih chefova, predavanja, radionice, druženja, tematske večeri, sajmove i izložbe, a otkrit će vam i tajne bogate jeseni najukusnijeg otoka Mediterana. Festival je nekad bio rezerviran za proljetne okuse i mirise, no izazovi svjetske pandemije iznjedrili su kratko, ali uspješno jesensko izdanje 2020. godine pa su članovi udruge odlučili ponuditi još jedno, ovog puta opširnije, u zalazak turističke sezone između najvažnijih otočnih događaja, jematve i berbe maslina. Festival je osnovan na temeljima inicijalne ideje edukacije i prezentacije lokalnosti s ciljem općenitog napretka otočne gastro scene, a to je ideja koja i ove godine okuplja restorane Filippi, Radionu, Lešić Dimitri, Cupido i Nigru, konobe Mate i Škafetin te proizvođače ekoloških i tradicionalnih proizvoda Eko škoj.

26. travanj 2024 23:15