StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANSKE PJATANCE

Stiže nam jesensko izdanje sad već kultnog festivala hrane i vina

Piše dora lozica
10. svibnja 2022. - 08:54

Jedinstvena gastro priča započeta 2017. godine doživljava novi uzlet, 11 najboljih restorana Korčule okupljenih u udrugu Korčulanske pjatance najavljuje jubilarno peto izdanje Festivala hrane i vina, još jednom u jesenskim bojama od 20. do 23. listopada 2022. godine.

Druženje članova Korčulanskih pjatanci prošlog petka u restoranu Nigra u srcu Korčule najavilo je novi uzlet, novi elan gastronomskog i enološkog potencijala kojeg otok stidljivo otkriva proteklih godina na odušeljenje publike i kritike. U pet godina od prvog Festivala hrane i vina Korčulanske pjatance, puno se toga promijenilo, u prvom redu godišnje doba. Festival je nekad bio rezerviran za proljetne okuse i mirise, no izazovi svjetske pandemije iznjedrili su jesensko izdanje 2020. godine, a raskošne i pastelne boje jeseni i ove će godine mamiti lokalne i strane posjetitelje čak četiri festivalska dana, od 20. do 23. listopada, kao i uvijek, na različitim lokacijama.

Festival širi svoje vidike pa će ove godine u program uvrstiti i proizvode susjednih otoka, a promijenili su se i članovi udruge - najbolji restorani otoka. Oni koju su festival osnovali kao inicijalnu ideju edukacije i prezentacije ne samo lokalnosti, već umijeća i vještine s ciljem općenitog napretka otočne gastro scene, još su uvijek tu, neki su članovi krenuli svojim putem, a dobrodošlicu poželjeli smo i nekim novim članovima.

"Okupili smo se prvenstveno kako bi se međusobno bolje upoznali i poželjeli dobrodošlicu novim članovima. Korčulanske pjatance trenutno broje 11 najboljih restorana Korčule, oni koji su osnovali Pjatance još su uvijek tu, Konoba Mate, Konoba Maha i Maha Bar, restorani Filippi, Adio Mare, Radiona, Lešić Dimitri, proizvođači ekololoških i tradicionalnih proizvoda Eko škoj, a pozdravljam i nove članove, restorane Cupido i Ignis, Konobu Škafetin koja je u Pjatance ponovno vratila Lumbardu te restoran Nigra čijim se vlasnicima zahvaljujem na divnom gostoprimstvu. Osjeća se nova pokretačka energija, ovi restorani predstavljaju ono najbolje što grad trenutno ima, ali i šire. S vremenom se želimo proširiti i na cijeli otok", najavila je predsjednica udruge Korčulanske pjatance Ivana Pačić Unković.

Okupljajući kulinarsku kremu otoka, Korčulanske pjatance nastale su kako bi brendirali otok kao jedinstvenu gastro-eno destinaciju definirajući put kojim bi kompletna ponuda trebala krenuti kako bi bila što kvalitetnija i prepoznatljivija. Malo se festivala može pohvaliti pozornicom na kojoj lokalni ugostitelji, koji su inače konkurenti, surađuju, podržavaju se i bodre jedni druge kako bi otok brendirali ne samo na nacionalnoj, već i svjetskoj razini.

Zahvaljujući Pjatancama, na Korčuli se sve češće isprepliću posljednji krikovi kulinarske mode i zadnji trendovi moderne gastronomije na razvikanim temeljima autohtonih vinskih sorti kojima se mudro, vizionarski i tehnički izvrsno gospodari. Jednostavan koncept vrhunskh menija po promotivnim cijenama tijekom festivalskih dana na različitim lokacijama, izašao je iz svojih okvira pa je u dosadašnja četiri festivalska izdanja veliki naglasak stavljen na edukaciju. Tako su u sklopu festivala radionice održala glasovita imena hrvatske kulinarske scene, spomenut ćemo neka od njih, David Skoko, Hrvoje Zirojevi, Dino Galvagno i Rudolf Štefan, glasoviti čokolatijer Stiv Kahlina i poznata slastičarka Petra Jelenić, majstori tijesta Lucija Tomašić i Damir Šarić kao i svjetski poznata enologinja Joe Ahearne s titulom Maste od Wine, ali i mnogi drugi. Visoko podignuta ljestvica donijela je i brojne, prestižne nagrade, a mi ćemo istaknuti onu najrenomiraniju i najprepoznatljiviju, Michelinovu zvjezdicu kojom se može pohvaliti chef Marko Gajski iz restorana Lešić Dimitri, ali i dvije Michelinove preporuke, odnosno bib-a za Konobu Mate i restoran Filippi.

Tko onda ne bi strpljivo čekao i marljivo zaradio poziv u Korčulanske pjatance? Priznao nam je to i Dario Žmikić, vlasnik Konobe Škafetin, novog člana udruge.

"Poziv smo odmah prihvatili, bilo nam je izuzetno drago, laska nam biti član ove ekipe. Posebno nam je drago predstaviti Lumbardu koja je u početku Pjatanci imala dva predstavnika koji su se s vremenom zahvalili. Škafetin ima svoju publiku, imat ćemo što pokazati Pjatancama, a od festivala očekujemo dobru zabavu, edukaciju, nove pjate i prezentaciju naše konobe", ispričao nam je Žimikić, inače izrazito zadovoljan predsezonom.

Slično nam je otkrio i Karlo Moretti, mladi chef i vlasnik restorana Nigra koji se nalazi na jednoj od najljepših lokacija u gradu. Crni, moćni logo restorana, koji nosi isto takvo sugestivno ime, svoje posjetitelje oduševljava već četiri godine i to odmah iz more, u spokoju sv. Nikole s romantičnim pogledom na planinski vrh sv. Ilija i starogradsku jezgru. Pandemijske su godine bile teške, no ljubav prema poslu pokreće, motivira i tjera dalje, kaže Moretti.

"Drago nam je biti dio Pjatanci, a presudno je bilo što zaista mnogo ulažemo u kvalitetu pjata i ambijenta, trudimo se lokalnost pokazati na najbolji mogući način te je prenijeti na pjat. Od članstva očekujem neke nove razine za svoj restoran, kako prezentacijske, tako i tehničke, ovaj festival doživljavam kao zajednički projekt razvoja kako bi upotpunili Korčulu kao destinaciju, a to i jest glavna uloga Pjatanci", zaključuje Moretti.

Dvije pandemijske godine nisu ugasile aktivnosti udruge, samo su ih usporile, festival je dobio jedno jesensko izdanje, uskoro će i drugo, a odradili su i nekoliko vrijednih humantarnih akcija. Na druženju dogovorili su temelje ovogodišnjeg festivala.

"Radimo na festivalskom programu, imamo zanimljive partnere i nadamo se privući ne samo domaće posjetitelje i goste, već i sudionike nacionalne i inozemne gastro scene. Budući da je edukacija okosnica Pjatanci, organizirat ćemo više različtih radionica, a s LAG-om 5 planiramo interesantan projekt, sajam proizovda okupi otok. U suradnji s još dva LAG-a, LAG-om Brač i LAG-om Škoji, okupit ćemo susjeedne otoke kako bi predstavili svoje proizvode. Sajam proizvoda ponudit će ono najbolje s Hvara, Brača, Šolte, Visa te, naravno, Korčule, a otočani će imati priliku vidjeti što se proizvodi na drugim otocima u kontekstu gastro ponude otoka srednje i južne Dalmacije", najavila je predsjednica Pačić Unković.

Novi član i restoran u usponu na korčulanskoj gastro sceni zasigurno je i starogradski Cupido. Vlasnici Mate Kurtović i Silvano Kapor odluku o smjeru restorana prepustili su Francesku Verazzi, mladom sommelieru koji upravo završava drugi stupanj Wine and Spirti Education Trust-a (WSET), najprestižnije svjetske vinske škole. Verazzi se dogodilo ono što se dogodilo mnogima, kaže, zaljubio se u vino, ali je tu svoju ljubav odlučio usmjeriti na edukaciju pa ga dogodine, najvjerojatnije, očekuje i treći stupanj WSET-a.

„S rekonstrukcijom restorana Cupido započeli smo 2019. godine, kad kažem rekonstrukcija, ne mislim samo na uređenje interijera. Krenuli smo od nule, spojili dva restorana, napravili novi meni i potpuno novu vinsku listu. Možemo se pohvaliti s 40 etiketa na vinskoj listi ove godine, osim najboljih lokalnih vina tu su i dva svjetska iz glasovitih francuskih pokrajina. Velika nam je čast dobiti pozivnicu Korčulanskih Pjatanci, naći se među desetak top restorana na Korčuli, da mi je netko rekao 2019. da ćemo tako brzo dobiti pozivnicu, ne bih vjerovao! Potrudit ćemo se najbolje što možemo dati svoj obol Pjatancama u predstavljanju Korčule, članovi su restorani koji daju 100 posto za turizam, za grad, za cijeli otok. Treba samo puno volje i da ono što radiš, radiš s ljubavi i rezultati će doći“, najavio je Verazza.

I ove će se godine u tek 12 kilometara od Korčule do šarmantnog sela Pupnata servirati nezaboravni pjati stoljetne, gurmanske tradicije otoka, no ovog ćemo

puta magične, proljetne stihove pjesnika i nadaleko poznatog vinara Luke Krajančića, inače zaljubljenika u ovaj festival, zamijeniti jesenskim bojama i okusima. Luka je samo za Pjatance pisao stihove o mladim bižima i bobu i mirisima proćulića, a ove će godine fokus biti na jematvi, maslini, zagasitim bojama i šarolikim, pastelnim okusima čarobne, otočne jeseni i onog najboljeg što pruža. Što reći nego – jedva čekamo!

26. travanj 2024 23:13