StoryEditorOCM
KonavleVRIJEDNA DONACIJA|

FOTO Supružnici Hazdovac i Konavosko dobrotvorno društvo iz Los Angelesa u Čilipe vratili ‘stogodišnjakinju‘ !

Piše Gabrijela Bijelić
6. kolovoza 2021. - 07:17
Supružnici Luce Basor Hazdovac i Niko Hazdovac doma u Pilama, pokraj odore koju su donijeli preko moraTonci Plazibat/Cropix

Poslije punih stotinu godina vratila se kući živopisna muška narodna nošnja koju su Konavljani davnih godina odnijeli sa sobom u američku pečalbu! U Dubrovnik je doputovala iz dalekog Los Angelesa kao dar naših iseljenika starom zavičaju.

Vrijedna baština

U ime donatora iz kalifornijskog Konavoskog dobrotvornog društva Luce Basor Hazdovac predala je ovaj unikat ravnateljici Muzeja i galerija Konavala Antoniji Rusković Radonić koja će se pobrinuti da donirana nošnja postane dijelom stalnog postava Zavičajnog muzeja Konavala, kao i budućeg Muzeja konavoskog iseljeništva za koji se prikuplja građa.

image
Članovi Konavoskog dobrotvornog društva u klupskim prostorijama
Tonci Plazibat/Cropix

- Koliko nam je poznato, nošnju je sa sobom u Ameriku početkom prošlog stoljeća odnio Konavljanin po imenu Luka Obradović, da ga u tuđini podsjeća na rodni kraj. U vitrinama Konavoskog dobrotvornog društva stajala je desetljećima, ali današnji mladi iz iseljeništva baš nemaju toliko izražen osjećaj za baštinu. Stoga smo Luce i ja odlučili vratiti nošnju tamo gdje pripada, u Konavle, a gospođa Antonija će se pobrinuti da dobije zasluženo mjestu u muzeju – kazao nam je gospar Niko Hazdovac, iseljenik podrijetlom s Mljeta koji je godinama neraskidivo vezan uz domovinu.

image
Dijelovi izvorne konavoske narodne nošnje iz prošlog stoljeća
Niko Hazdovac

Hazdovac nas je pozvao na svečani 'ispraćaj' nošnje iz familije Obradović u svoj dom u Pilama, gdje je njegova supruga, Konavoka Luce, s mnogo emocija obavila primopredaju.

Dobrotvori iz San Pedra

Hazdovci su inače stari znanci Grada i okolice kojemu redovito pomažu. Stacionirani u San Pedru, uz Dubrovnik često posjećuju i Kozaricu i Blato na Mljetu.

image
Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić i donatorica Luce Basor Hazdovac
Niko Hazdovac

Niko i Luce podigli su troje djece, Nicole, Marijanu i Petera, te daleke 1974. osnivali putničku agenciju „Adriatic Travel“ u San Pedru u Kaliforniji, obiteljski biznis usmjeren za privlačenje američkih turista za dolazak u Lijepu našu. Niko Hazdovac kao predsjednik odbora iz zaklade “Libertas Foundation” iz San Pedra već gotovo 20 godina uručuje stipendije učenicima obrtničkih deficitarnih zanimanja i lošijeg imovinskog stanja s područja Dubrovačko-neretvanske županije. A sad je dao mali veliki doprinos očuvanju kulturnog nasljeđa najjužnije hrvatske općine.

17. travanj 2024 19:57