StoryEditorOCM
KonavleKONAVLE SLAVI ROĐENDAN

Glazba, sport, politika, medicina, gluma: svugdje su Konavljani ostavili traga!

Piše Gabrijela Bijelić
19. listopada 2024. - 10:07

Konavle lijepe, o svjetlosti moja

moj rodni kraju, dubravo sna

lijepa su tvoja zelena polja,

u tvome krilu, na tvojoj vodi, moj život sja...

Ove je stihove glazbena diva Tereza Kesovija posvetila svog rodnom kraju, pitoresknom selu Lovorno odakle se otisnula prvo na domaće, a onda i svjetske pozornice sve do svjetala pariške Olimpije. Popularna Tere uvijek je s ponosom isticala svoju pripadnost Konavlima. U svojim je nastupima obišla cijeli svijet, dvaput je nastupala na Euroviziji, a u više je navrata kroz intervjue spominjala teško djetinjstvo i svog oca težaka. Cijenjena glazbenica priznala je da je mogla ostati živjeti u Francuskoj, no odabrala je povratak u Lijepu našu poharanu ratom.

image

Tereza Kesovija

Saša Šekoranja/gloria/

- Hrvatska je moja domovina, ali ipak, malo više je moja domovina moj Dubrovnik i moje Konavle – izjavila je jedna od najpoznatijih Konavoka u povijesti.

U novom Dubrovačkom čeka vas poseban prilog ‘Konavle prepune miline‘

Snažni osjećaj za zavičaj

Da su Konavljani zastupljeni i u medicini, pokazuje dr. Pavo Kostopeč, ugledni kirurg u transplantacijskom timu Kliničke bolnice Merkur, čije su djetinjstvo i odrastanje vezane uz Cavtat gdje je išao u osnovnu školu. Po završetku studija dr. Kostopeč poslom i obiteljski vezan je uz metropolu, no za Konavle ga vežu snažni osjećaji.

image

dr.Pavo Kostopeč

Ranko Suvar/Cropix

- Kada se rodiš u tradicionalnoj obitelji i tradicionalnom kraju kao što su Konavle, onda je život prekratak da bi se to u tebi izgubilo. Konavle su zavičaj s prepoznatljivim identitetom, snažnom tradicijom te vrlo čvrstim odgojnim i vrijednosnim obrascem. Kada te formira takva sredina, to te prati kroz cijeli život, čini te jačim i nikad ne napušta – rekao je jednom zgodom za Dubrovački.

Po majci Pavici konavoskog je podrijetla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Doktorica društvenih znanosti s diplomama iz violine, te francuskog jezika i književnosti. Obuljen prema Konavlima gaji posebne emocije i rado se odaziva pozivima da nazoči ostvarenju za najjužniju općinu značajnih projekata pod okriljem njezina resora.

image

Nina Obuljen Koržinek

Damir Sencar/Afp

Sudjelovala je na otkrivanju biste slikara Vlaha Bukovca na cavtatskoj rivi 2019. a lani je obišla cavtatski Franjevački samostan Gospe od snijega kojemu je Ministarstvo sufinanciralo obnovu krovišta, cavtatsku biblioteku i prostore ljetnog kina Cavtat. Ministrica je tom prigodom istaknula kako su Konavle jedan od pozitivnih primjera ulaganja u kulturu u Hrvatskoj te dodala kako je sretna vidjeti rezultate uloženih sredstava uživo.

image

Miho Bošković

Tonči Vlašić/

Miho Bošković, trofejni hrvatski vaterpolist rođen u gradu Vlaha Bukovca s pravom se smatra ‘maestrom u bazenu‘. U sportskom i u umjetničkom smislu ovaj je sportaš i akademski glazbenik nevjerojatan spoj talenta i discipline. Vaterpolsku kapicu nakon uspješne i zlatom ovjenčane karijere europskog prvaka 2006. s Jugom, ovaj je Cavtaćanin zamijenio crno-bijelim tipkama klavira, preuzevši generacije budućih glazbenika kao profesor u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, gdje je preuzeo niz predmeta glazbene teorije. Europska plivačka federacija (LEN) proglasila ga je 2007. i 2012. najboljim europskim vaterpolistom.

Konavoskih korijena su i dvojica kolega dramskih umjetnika, imenjaci Nikša Butijer i Nikša Kušelj. Butijer je kazališni, TV i filmski glumac, već 20 sezona redovit gost na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je ostao posebno upamćen po ulozi Vuka Konavljanina u Dubrovačkoj trilogiji.

image

Nikša Butijer

Božo Radić/cropix/

Domaćoj kinematografiji pridonio je upečatljivim rolama u Brešanovu filmu ‘Svećenikova djeca‘, Matanićevim ‘Majstorima‘, ‘Ne gledaj mi u pijat‘ Hane Jušić... prve su asocijativne stanice u tom smjeru. Odrastanje mu je obilježio rat, 13. je rođendan ‘proslavio‘ u skloništu, tri tegobna mjeseca proveo je u Cavtatu. Iako danas živi u metropoli, zaposlen kao izvanredni profesor glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, uvijek se vraća Konavlima gdje je u cavtatskoj Kući Bukovac održavao radionice glume za najmlađe.

Čežnja za jugom

Nikša Kušelj, dugogodišnji član dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, svestran je umjetnik, okušao se u teatru, na TV i u filmovima. Rodom iz Cavtata, Nikša uz primarnu profesiju, godinama gaji poseban interes prema poetskom izričaju.

image

Nikša Kušelj

Mara Bratoš/

Posljednji od brojnih dokaza Nikšine ‘pjesničke duše‘ ovoljetni je projekt ‘Dolce Garbo‘, slatko-gorka zbirka koja zrcali njegov unutarnji svijet, obilježen podjednako i glazbom. Spoj nota i stihova Dubrovčanima je s prijateljima i suradnicima predstavio ovog kolovoza u Parku Orsula. Nešto ranije Zagrepčane je razgalio glazbeno-scenskim spektaklom ‘Rock and roll u Zagrebu‘ u kojem je pred zgradom HNK u suradnji s Antom Gelom donio nostalgičan pregled hitova iz zlatnih godina metropole.

image

Vlaho Ljutić, operni solist

Cropix/

Operni pjevač Vlaho Ljutić, bariton iznimnog glasa vezan je uz Dubrovnik, ali i uz svoje Dunave, koje je nadahnjuju i uvijek vraćaju korijenima. U gospara Vlaha čežnja za jugom je velika, a njegovi osječki dani u znaku su životne i karijerne ‘premosnice‘ na liniji Dubrovnik-Osijek, gdje se okušao kao docent na studiju Pjevanja na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer te prvak drame osječkog HNK.

image

Leksikograf Vlaho Bogišić

Cropix/

Konavoskim podrijetlom može se podičiti i hrvatski enciklopedist i leksikograf Vlaho Bogišić, dugogodišnji zaposlenik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža i vrstan poznavatelj hrvatske književnosti, te nadasve opusa našeg književnog barda Miroslava Krleže. I Bogišićevo ime upućuje na konavoske korijene, i sam je leksikograf potvrdio da su stari konavoski Bogišići imali u svojim redovima pokojeg Vlaha.

image

Goran Sukno

Tonči Vlašić/

S Konavlima je neraskidivo vezan i vječni Jugaš Goran Sukno, veliki vaterpolski stručnjak, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. Bio je s Jugom i višestruki državni prvak, a 1980. osvojio je Kup europskih prvaka. Državni je reprezentativac s 215 nastupa., a po završetku karijere i uspješan trener i popularizator vaterpola među mladima u Cavtatu i šire.

20. listopad 2024 08:54