StoryEditorOCM
KonavleSTARIJI OD OPĆINE

KUD Čilipi već 70 godina njeguje folklornu baštinu: vremena se mijenjaju, ali ljepota balanja ostaje zavazda

Piše Kristina Filičić
20. listopada 2024. - 08:09

KUD Čilipi ove godine proslavlja dvije velike obljetnice, 70 godina od osnutka Kulturno umjetničko društva i 40 godina Klape Čilipi. Slavi i Zavičajni muzej Konavala i to svojih prvih 50 godina.

KUD Čilipi osnovan je davne 1954.godine kao Kulturno prosvjetno društvo Vladimir Nazor. Tada vodeća putnička agencija Atlas, kako bi proširila svoju izletničku ponudu, predložila je organizaciju nedjeljnih folklornih priredbi.

- Došli su u Čilipe nekoliko puta i vidjeli da preko mise veliki broj gospođa još uvijek dolazi u crkvu u tradicionalnoj narodnoj nošnji. To ih je zaintrigiralo, stupili su u kontakt s predstavnicima KUD-a. Tada je postojao tamburaški orkestar i balarini koji bi se za svetkovina ili nakon molitve na trgu ispred crkve skupili i balali tradicionalne plesove. Iako prostor nije bio betoniran, balalo se na makadamu, strancima je to bilo jako interesantno, vrlo izvorno pa je ovaj izlet bio prihvaćen i dosta posjećen – kaže nam predsjednik KUD-a Čilipi Stipica Vezilić.

 

U novom Dubrovačkom čeka vas poseban prilog ‘Konavle prepune miline‘

KUD i Čilipi kao jedno

Prvi nastup čilipskih folkloraša pred crkvom u Čilipima bio je 1967. godine. Nastupi pred crkvom svremenom su postali dio tradicije i mjesta i KUD-a. Primjerice, od prihoda od nastupa obnovio se cijeli trg Precrkve, kuća Katićan, Zavičajna kuća Konavala, Dječji vrtić Katićan, Dom kulture i još mnogo toga. Svake nedjelje u 11 i 15 ispred crkve nastupaju folkloraši iz Čilipa, zapjeva i klapa Čilipi, a Konavoke nude svojih ruku djelo - tradicionalno konavosko vezivo.

image

KUD pred crkvom nastupa od 1967. godine

Kud Čilipi/

- Jedino nismo balali 1992. kad su Konavle bile okupirane. Iako je preko 70 posto kuća u Čilipima bilo spaljeno, i roba i tambure i fotografije, mi smo se 1993. uspjeli organizirat i balali smo ispred crkve bez obzira što nije bilo turista čak i domaće čeljadi je bilo malo. Ali smo balali! Balali smo samo da se tradicija održi, da ta djeca i mladi vide da se moramo vratit svome domu jer to je vrijedno i da ono što su naši prethodnici ustrojili ne smijemo izgubiti. I nesretna korona 2020. nam je zadala muke jer su bila velika ograničenja i imali smo dozvolu da možemo nastupati 45 dana i to samo vani. To su jedina dva perioda stanke u 57 godina nastupanja pred crkvom svake nedjelje – kaže prvi čovjek KUD-a i dodaje:

- Zna nekad biti problem skupiti dovoljno izvođača za nastupe, dosta je studenata, gotovo svi rade u turizmu. Organiziramo se ali nije jednostavno. Moderno vrijeme nosi dosta izazova, kad su djeca u pitanju moramo se boriti protiv mobitela, igrica da ih privučemo da dolaze na probe i druže se.

image

Raskoš običaja konavoskog kraja

Tonci Plazibat/Cropix

Od 7 do 83 godine

I u toj ‘borbi‘ očito uspijevaju jer u KUD-u Čilipi trenutno je stotinjak članova, dobi od 7 do 83 godine. Tri su sekcije s više od 50 malih balarina, dvije sekcije malih tamburaša, tu su i mali lijeričari, a u prvom sastavu je preko 30 plesača i 20 tamburaša.

Slavljeničku večer KUD je obilježio na blagdan Velike Gospe pred crkvom sv. Nikole u Čilipima. Stotinjak članova KUD-a u narodnim nošnjama predstavili su raskoš običaja konavoskog kraja. Nastupile su sve generacije, od najstarijih veterana koji su odbalali potkolo, srednje generacije koja je izvela kolo namigušu do tri generacije mališa koji su zajedno odbalali čičak. Prvi sastav KUD-a je izveo poskočicu, a sve je začinio nastup klape Čilipi. Svečarskom ozračju pridonijeli su i gosti: KUD Marko Marojica, KUD Stjepan Radić i Folklorni ansambl Linđo.

Te nezaboravne čilipske večeri u kojoj su se pjesmom i plesom obilježile vrijedne obljetnice Zavičajni muzej je otvorio svoja vrata posjetiteljima uz prigodni postav za pola stoljeća djelovanja.

20. listopad 2024 08:51