StoryEditorOCM
Konavle‘MUZEJ‘ NA OTVORENOM

Ćirovom stazom umjesto vlaka danas ‘voze‘ biciklisti i pješaci, a biciklijada je pokazala svu njenu atraktivnost

Piše G. B.
19. listopada 2024. - 14:05

U srpnju daleke 1901. godine puštena je u promet uskotračna željeznička pruga Gabela – Uskoplje – Dubrovnik. Najjužniji dio Hrvatske otad je imao stalnu vezu s kopnom, dobio je vezu preko Sarajeva do Save, te priključak na europsku mrežu normalnih pruga. Nažalost, nerentabilnost pruge i novi raspored trasa doveli su do ukidanja veze vlakom 1976. godine, otkad je bivša pruga prepuštena propadanju sve do pokretanja projekta oživljavanja trase stare uskotračne željeznice Ćira kao buduće pješačko-biciklističke staze i svojevrsnog ‘muzeja‘ na otvorenom.

image

Ćirova staza prije ukidanja vlaka 1976.

Dunet/Dunet

Sigurna panorama

Nova namjena Ćira više je turistička, ali i prometna, i to za rekreativce koji vole ‘na duge staze‘ uživati u prirodi i neponovljivom pogledu na predjele kuda je nekoć prolazila željeznička pruga. Drugim riječima, za sve avanturiste i znatiželjnike već su dostupne staze za bicikliranje i pješačenje na području Konavala. Tome su prethodili radovi čišćenja staze, postavljanja sigurnosne ograde, signalizacije, rasvjete i odmarališta na najatraktivnijim lokacijama staze. Kako bi staza odgovara zahtjevima modernog doba predviđena je bila i uspostava sustava QR kodova i GPS mapiranje, kako bi se krajnjem korisniku omogućilo detaljno upoznavanje s prošlošću željeznice putem mobilnog uređaja.

 

U novom Dubrovačkom čeka vas poseban prilog ‘Konavle prepune miline‘

U travnju 2022. iz Općine Konavle izvijestili su o početku radova na uređenju trase uskotračne željeznice u sklopu projekta ‘Ćiro II‘. Projekt se financirao u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a aktivnosti su uključivale čišćenje i košenja staze, dopunjavanje zaštitnih ograda na opasnijim lokacijama, izgradnju manjeg biciklističkog mosta iznad oštećenog nasipa te nasipavanje tamponom manje granulacije dionica koje su se pokazale najmanje pogodnima za bicikliranje.

image

Đir Ćirovom stazom kroz Konavle odličan je izbor za divan izlet

Dubravka Marjanović Ladašić/

I tako je već krajem 2022. profunkcionirala nova staza, a bicikliralo se i pješačilo starom Ćirovom štrekom od Vojskog dola do Mihanića.

Biciklijada Ćirovom trasom pokazala je sve atrakcije prirodnog okruženja kojim staza prolazi.

Tematska turistička destinacija

Sudionici su imali prilike upoznati se s novouređenim sadržajima na stazi, piknik parkom sa stolovima i klupama te dječjim igralištem namijenjenim djeci starijoj od tri godine na Vojskom dolu, vanjskim vježbalištem u Mihanićima te ostalom opremom instaliranom na stazi, ali i uređenjem samog trupa trase.

image

Ćirovom stazom prolaze danas neometano i biciklisti i pješaci

Općina Konavle/

Biciklijada je jedna od aktivnosti projekta "Cross-border Thematic Tourism Destination: Old Narrow Gauge Railway ĆIRO" (ĆIRO II), Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekt jača i povećava raznolikosti turističke ponude Hercegovine, Dubrovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaljeva, kroz razvoj zajedničke tematske turističke destinacije. Ovim projektom dodatno se valorizira cikloturistički potencijal trase nekadašnje uskotračne željeznice.

Ukupna vrijednost projekta za sve prekogranične partnere iznosila je 1.770.362,68 eura, a sredstvima Europske unije sufinancirano je 85 posto, odnosno 1.504.808,26 eura.

image

Odmorišta su obavezan dio obnovljene Ćirove staze

Općina Konavle/
20. listopad 2024 08:52