StoryEditorOCM
DubrovnikSjedi doma!

Zabrinjavajući trend u kojem roditelji snose krivnju: evo koliko su svojoj djeci u DNŽ opravdali izostanaka iz škole

Piše Silvia Rudinović
10. lipnja 2024. - 07:33

Među učenicima osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji drastično se smanjio broj neopravdanih sati, za čak 65 posto u deset godina. Struka na sasvim drugi trend, pretjeranu roditeljsku zaštitu djece opravdavajući im izostanke s nastave u dane usmenih i pismenih provjera znanja. Prosječan broj opravdanih izostanaka u županiji je porastao za 23 posto.

Učenicima u ovoj županiji lani su, uz opravdanje, izostali s 1,145,789 nastavnih sati, dok je 14,580 neopravdanih izostanaka. Od 2015., otkako je na snazi Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, roditelj osobno ili pisanim putem može opravdati izostanak svog djeteta bez liječničke ili druge vrste ispričnice, i to u trajanju od najviše tri radna dana. Udruženja ravnatelja ranije su upozoravala na moguće zlouporabe takvog pravila, ali, s druge strane, liječnici, kojih je ionako malo, bili su opterećeni ispisivanjem ispričnica.

Opravdanja

Silvana Bjelovučić, dopredsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica OŠ Marina Getaldića u Dubrovniku, kaže kako je u najvećem broju slučajeva riječ o uistinu opravdanim izostancima, a tamo gdje se uoči češće izostajanje u danima ispitivanja, škola reagira.

- Dio izostanaka odnosi se na djecu koja češće izostaju zbog kroničnih bolesti, ali je uočljiv trend porasta izostanaka povezanih s nespremnošću za provjeru znanja i djecom s teškoćama u učenju. Roditelji na vrlo jednostavan način mogu opravdati izostanak iz škole do tri dana, a kad se takvo što uoči u pojedinim razredima, škola pozove roditelje na razgovor. To ni u kojem slučaju nije pravilo. Uglavnom su to pojedinačni slučajevi koji ponavljaju kroz čitavo školovanje – kaže Silvana Bjelovučić.

image

Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića

Božo Radić/Cropix

Dopuštanje djeci da izostanu s ispitivanja dok se ne pripreme, nije ništa drugo nego medvjeđa usluga.

- Živimo u doba pretjerane potrebe zaštićivanja djeteta. Današnja djeca i mladi su izvrsni, ali odrasli nemaju dovoljno povjerenja u njih. Potrebna im je podrška. Učitelji u osnovnim školama sve najavljuju, i pismene i usmene provjere. Dobra je praksa poticanje dječjeg samopouzdanja upisivanjem dobrih ocjena kad dijete tijekom same obrade gradiva pokaže znanje. Treba imati na umu da su roditelji i u nastavnici na istoj strani, na strani djece – stava je ravnateljica Bjelovučić.

Radi li se samo o dojmu ili je riječ o zabrinjavajućem trendu, odgovor daju i podaci školskog e-Rudnika. Od prvog do osmog razreda broj opravdanih izostanaka se udvostruči.

Iskreno, dostojanstveno i marljivo

U prošloj školskoj godini, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su bila 82 izostanka po učeniku. Značajan porast broja izostanaka koje roditelji opravdaju bilježi se prijelazom u više razrede osnovne škole. Dok je učenik četvrtog razreda osnovne škole u prosjeku imao 55 izostanaka, već u petom se bilježi skok na 76 propuštenih sati s opravdanjem. Svaki sljedeći razred bilježi porast pa su tako osmaši lani izostali prosječno sa 101 nastavnog sata.

image

Mira Šejtanić, pedagoginja

Bozo Radic/cropix/Bozo Radic/cropix

- Posljedica prakse da roditelji u osnovnoj školi opravdavaju izostanke u vrijeme ispitivanja i testova može imati negativan utjecaj na djetetovu akademsku uspješnost i razvoj. Zaposlenici škole ne mogu provjeravati istinitost izostanaka već smo dužni vjerovati razlozima koji roditelji navode pa makar to bilo da se dijete razboli svaki put na isti dan i sat. Razumijem razloge da roditelj može opravdati do tri dana izostanka bez liječničke ispričnice jer samim time rasterećuje se, ionako preopterećene, pedijatrijske ambulante. Osobnog sam stava da se s roditeljima treba graditi partnerski odnos, jer u konačnici imamo i isti cilj, a to je dobrobit njihovog djeteta, našeg učenika. Svakako bi napomenula da, ako roditelji zaista opravdavaju neopravdane izostanke, time vlastitoj djeci šalju pogrešnu poruku za budućnost. Zadaća roditelja, kao i škole, bila bi da djeci primjerom pokazujemo kako se kroči kroz život, a to bi trebalo biti: iskreno, dostojanstveno i marljivo – upozorava Mira Šejtanić, dubrovačka pedagoginja.

22. lipanj 2024 01:01