StoryEditorOCM
DubrovnikDR. MATO LAKIĆ

U posljednja dva dana udvostručili broj testiranja, radi prelaska granice veći je i interes za plaćanje testova

Piše Silvia Rudinović
9. prosinca 2020. - 11:15
Brojka novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je u porastu, jučer i danas preko stotinu pozitivnih nalaza. Osobe koje su dobile pozitivan nalaz brzog antigenskog testa na COVID-19 ubrajaju se u statistiku, objašnjava nam dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

- Uklonjene su sve nejasnoće oko tog pitanja, treba li ih ubrajati u statistiku zaraženih, jer su ti testovi kod pozitivnih osoba validni kao i kod PCR testiranja. Ne vidim razloga zbog čega bismo ih izostavili iz statistike, jer oni se vode kao pozitivni. Osobe koje na brzom antigenskom testu dobiju negativan rezultat šalju se na novo, PCR testiranje. Ponovno moram napomenuti važnost dolaska na brzi test unutar prvih pet dana bolesti, a kako nam ljudi znaju doći prerano, kao kontakti zaraženih, ili deseti dan od pojave simptoma, takav test može biti lažno negativan. Kod osoba koje dođu unutar prvih pet dana bolesti, u gotovo 95 posto slučajeva otkrijemo da su pozitivni - kaže dr. Lakić.

image
Pozitivan nalaz brzog antigenskog testa na COVID-19 ubraja se u statistiku Županijskog stožera
Damir Krajac/CROPIX


Dubrovački epidemiolog navodi kako je stanje sa širenjem zaraze u pogoršanju, vjerojatno jer se testira u mnogo većoj mjeri nego ranije. 

- Posljednja dva dana smo radili 400 testiranja, a prije toga oko 200, odnosno upola manje - kaže dr. Lakić. 

Učenici od petog do osmog razreda Osnovne škole Lapad prešli su na 'online' nastavu. Lakić kaže kako je već nekoliko razreda te škole bilo u online nastavi, da imaju osam zaraženih učenika, stoga i ovakva odluka epidemiologa, donesena na prijedlog ravnateljice.

- To je zasad jedina dubrovačka osnovna škola u online nastavi, a upravo ćemo danas razgovarati s ravnateljima drugih škola. Online su i škole u Kuli Norinskoj, Korčuli i Žrnovu - kaže dr. Lakić, a na pitanje, temeljem čega se donose odluke o prestanku odvijanja nastave u školama s obzirom da imamo primjera gdje učenici ne prelaze na mrežu iako su imali jednog zaraženog učenika u svojim redovima, odgovara: "Procjena se donosi ovisno o situaciji u pojedinom slučaju. Nekad imamo dojave da je više učenika izvan nastave, dakle doma su ali nisu testirani. Međutim, s obzirom na pogoršanje situacije, i zbog jednog učenika se može svih poslati online".

image
 Porastao broj zahteva za testiranjem uz plaćanje radi odlaska u BiH
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ kaže kako je porastao broj zahteva za testiranjem uz plaćanje nakon što je na snagu stupila Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, što se na dubrovačkom području najčešće odnosi na one koji iz obiteljskih ili drugih razloga odlaze u Bosnu i Hercegovinu.
03. svibanj 2024 20:44