StoryEditorOCM
DubrovnikTeško je prepoznati

U dubrovačkim vrtićima pojavila se peta bolest! Donosimo što liječnici kažu o njoj, kako je razlikovati od alergije, kako se prenosi i liječi

Piše Silvia Rudinović
9. lipnja 2023. - 07:39

U dječjim kolektivima na dubrovačkom području pojavila se peta bolest. Zanimljiva je stoga što, za razliku od drugih dječjih bolesti, roditelji ovu rijetko prepoznaju i često miješaju s alergijama. Liječnici napominju kako se ne radi o opasnoj bolesti, uglavnom se stječe imunitet kad se jednom preboli, ali je uputno javiti se pedijatru i odvesti dijete na pregled.

Peta bolest ili megaleritem je blaga virusna bolest koja nije uvijek popraćena povišenom temperaturom, a glavni simptom je osip po koži. Uzročnik pete bolesti je parvovirus B19, kaže epidemiolog dr. Mato Lakić.

image

Ravnatelj Županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić

Cropix/Cropix

„Nakon inkubacije četiri do 20 dana, najčešće se javlja crveni osip oba obraza, ali osip se javlja i na drugim dijelovima tijela. Rjeđe se javljaju temperatura, glavobolja i curenje iz nosa. Kod odraslih osipa često nema, ali se može pojaviti bol u zglobovima. Više od 25 posto zaraženih nema nikakve simptome”, navodi ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao što je to slučaj kod drugih dječjih bolesti, i peta bolest obično ima nešto izraženije simptome kad je javi u odrasloj dobi. Bolest prolazi spontano, no u slučaju artritisa i bolova u zglobovima mogu se uzeti lijekovi poput ibuprofena. Lakić navodi kako je oko 90 posto odraslih bilo u kontaktu s parvovirusom i ima zaštitna protutijela.

- Ne susrećemo se svake godine s ovom virusnom bolesti. Roditeljima bih svakako savjetovala da se jave pedijatru uvijek kad dijete ima osip. On se kod pete bolesti javlja na licu, a može i na ostalim dijelovima tijela. Osip se zna smiriti pa opet buknuti, i to potraje sedam do deset dana. Nekad dajemo sirup kako bismo djetetu olakšali tegobe, crvenilo i mogući svrbež – napominje dr. Nada Marković, pedijatrica Doma zdravlja Dubrovnik.

U to vrijeme se ne preporučuje izlaganje suncu. Komplikacije su rijetke, a mogu se javiti kod prethodno bolesnih osoba, onih s hemolitičkim anemijama i s oslabljenim imunološkim sustavom, kao što su onkološki pacijenti, HIV pozitivne osobe, kao i kod trudnica.

image

Peta bolest

/Shutterstock

Dr. Lakić ističe kako su oboljeli zarazni nekoliko dana prije pojave osipa. Peta bolest se prenosi kapljicama sekreta dišnog sustava koje se šire zrakom, rukama ili predmetima, u bliskom kontaktu u obitelji, školama i dječjim vrtićima. Podaci Zavoda za javno zdravstvo govore u prosjeku o pet slučajeva godišnje, no svako tri ili četiri godine bude 20-ak prijavljenih slučajeva. Kako nema obveze prijavljivanja ove bolesti, očekuje se da su brojke veće što je vjerojatno slučaj i trenutačno u školskim i vrtićkim kolektivima.

02. svibanj 2024 16:05