StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKE ULIČNE IGRE

Tko će igrat na frnja i crne kraljice?

Piše PSD.
26. veljače 2020. - 13:43
Udruga Divertimenat predstavila je program Gradskih uličnih igara u srijedu, 26. veljače, u prostorima Art radionice Lazareti.
Udruga Divertimenat predstavila je danas program Gradskih uličnih igara u prostorima Art radionice Lazareti.
O programu su govorili predsjednik udruge Dino Brigović, potpredsjednica Deša Ficović Kosović, predsjednik gradskog kotara Grad i član udruge Marin Krstulović, članice udruge Andrea Klečak i Tanja Perović.
Otvaranje prvih Gradskih uličnih igara održat će se u subotu 29.2. u 14 sati, ispred Kneževog dvora, gdje će biti trkalište za alku. Popodne u 17 sati počinje turnir u treseti u Klubu pomoraca, a u nedjelju u 10h počinje turnir u basketu na terenu ispod Minčete.
Gradske ulične igre će se odvijati od 29.2. do 28.3.2020., na nekoliko lokacija u Gradu.
Više od godinu dana od nastanka same ideje o igrama i nade u to da će skupit bar nekolicina građana, ukupni broj prijavljenih premašio je brojku od 260 ljudi, a jedini uvjet je bila dobna granica. U igrama sudjeluju samo osobe iznad 25 godina. Deset je uličnih igara u kojima će snage odmjeriti 12 ekipa u međukvartovskom ogledu.
Igre koje će se igrati su nogomet, basket, graničar, žmurica, puce, frnje, crna kraljica, lastika, treseta i alka. Prijavljene ekipe su: Sveta Marija, Pile, Roko, Prijeko/Peline, Ploče, Zlatni Potok, Nesvrstani (Centar), Nesvrstani, Lapad, Karmen, Hladnica i Bulevar.
Ideja Gradskih uličnih igara se zasniva na međukvartovskom animozitetu i nostalgiji prema djetinjstvu, a ciljevi su: revitalizacija stare gradske jezgre, povratak građana na vlastite ulice, educirati i inspirirati djecu i mlade, te stare igre oteti zaboravu. Cilj pokaznih vježbi u izradi praćki, pušaka na čep i karića je edukativan, kako naša djeca ne bi samo slušala o tome i nagađala što je to pračka,
Kao rezultat cijele manifestacije želimo izvući „starce na ulice“ gdje započinju priče o tome kako je bilo nekada te što se i kako se nekada igralo na našim ulicama. Cilj je i svu tu nematerijalnu kulturnu baštinu dokumentirati i na taj način sačuvati stara pravila uličnih igara, uklopiti ih u današnje vrijeme te prenijeti budućim generacijama. Želimo da naši raseljeni građani napokon sretnu svoje stare susjede, poznanike, prijatelje iz djetinjstva, druže se, dobro zabave, a sekundarno je eventualno pobjediti.
Veselimo se susretima, igrama i sukobima! Vidimo se na terenu!, poručuje Udruga Divertimenat.
04. svibanj 2024 14:20