StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Ulica je mene i moje vršnjake naučila životu. A što će i od koga naučiti ove ‘virtualne’ generacije?

Piše Mark Thomas
23. siječnja 2023. - 10:43

"Što ti misliš, kako to da je država sa samo 4 milijuna stanovnika bila tako uspješna na Svjetskom nogomentom prvenstvu?" upitao me prijatelj novinar prilikom mog posljednjeg boravka u Velikoj Britaniji. Naime, pisao je članak o iznimnom uspjehu Hrvatske u nogometu, posebno o uspjehu reprezentacije koja je pobijedila jedan Brazil, zemlju s 214 milijuna stanovnika. Ovo pitanje mi često postavljaju, a ja imam teoriju o tome.

image

Svečani doček Vatrenih u prosincu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Moraš znati da nogomet nije jedini sport koji je vrlo uspješan u Hrvatskoj," počeo sam mu objašnjavati. Ovdje mala djeca kad idu na more prvo gledaju očeve kako igraju vaterpolo, a onda im se vrlo brzo pridruže u igri tako da im to vrlo brzo postane normalno. I tu najčešće započinju velike karijere naših sportaša, iz čiste dječje igre. Još jedna od mojih teorija je ta da se djeca puno igraju na ulici.

Možda vam zvuči čudno, ali jedan je južnoamerički sportski stručnjak objasnio da je razlog iznimne uspješnosti Brazila i Argentine u nogometu upravo to što se djeca igraju na ulici. Od malih nogu, po cijele dane igraju nogomet protiv većih, starijih i snažnijih mladića i djevojaka.

Luka Modrić je pravi primjer za to. On je svoje vještine brusio na betonu parkirališta ispred hotela u Zadru u kojem je kao prognanik bio smješten sa svojom obitelji. Kad se igraš na betonu, trudiš se da ne padaš često, i to na kraju jako dobro savladaš. I on je igrao protiv starijih i snažnijih momaka. Da, klima također igra veliku ulogu u svemu. U Južnoj Americi dovoljno je toplo da se zaista cijeli dan može biti vani. Drugi, vrlo važan faktor je sigurnost djece na ulici.

Ulična ‘škola‘

Međutim, ni sigurnost, ni klima, ni prostori za igru neće biti dovoljni za buduću generaciju i stvaranje novih Modrića. Opasnost stiže s druge strane – od pasivnosti generacije koja slobodno vrijeme provodi u virtualnom svijetu, s igrama na svojim mobitelima. Situacija je vrlo slična i u Velikoj Britaniji, većina djece ovisno je o mobitelima i virtualnim igrama, jako mali broj je na ulici i vrijeme provodi u pravoj igri. Stvari su se promijenile.

image

Mobiteli su neizostavan dio ‘opreme‘

Tom Dubravec/Cropix

Društvo se promijenilo. Sjećam se kad sam bio dijete, dojurio bi doma nakon škole, bacio torbu i trčao na ulicu na igru s prijateljima. Dok bih istrčavao vanka samo bih jednim uhom "uhvatio" majčin glas "Dođi doma do 5 ura." Rijetko bih dolazio na vrijeme na večeru. Doma smo se vraćali izranjavani, puni modrica koje su predstavljale "trofeje" nakon popodneva provedenog u nogometu.

Ljetni praznici su nam bili poput Svjetskog nogometnog prvenstva, lopta se nabijala po cijele dane. Kao što sam rekao društvo se promijenilo i većina igara se odvija u kontroliranim uvjetima. Ista stvar je danas i u Južnoj Americi. Međutim, Hrvatska tu malo zaostaje (bogu hvala), uspjela je ostati raj za djecu i upravo od toga hrvatski sport "ubire" plodove.

Naučiti padati

Što se ulice i uličnih igara tiče, u nas u Dubrovniku pravo je osvježenje manifestacija Gradske ulične igre koja oživljava igre koje su se nekad igrale na ulicama Grada. Danas se te igre predstavljaju novim generacijama, što svakako treba ne samo pohvaliti već i podržati. Neke od njih možda se učine čudnima, međutim kad sam moraš smisliti igru, umjesto da je preuzmeš na mobitelu, onda te kreativnost "puca" na najjače. Bolje biti aktivan, nego pasivan. Sjećam se da sam davnih dana u Engleskoj, kao dječak i sam igrao nešto slično s prijateljima.

image

Ulična alka u zidinama
 

Božo Radić /Cropix
Bili smo vani, fizički i psihički vrlo aktivni. I naučili smo se padati. To je također vrlo važno, znati gubiti, a ne samo pobjeđivati. Vjerojatno je i to razlog zbog kojeg su hrvatski igrači na Svjetskom prvenstvu u Katru bili tako skrušeni u porazu i ponizni u pobjedi. Modrić je to naučio na betonu parkirališta u Zadru. Kako će se tomu naučiti buduće generacije buljeći u svoje elektonske naprave?

Djeca rade ono što im dopustimo. Ali, sve dok je lijepog vremena, sigurnosti na ulicama i inicijativa poput Gradskih uličnih igara uvjeren sam da je hrvatski sport u dobrim rukama! Ne mora učionica imati četiri zida, ima nečega i vanka, na freškom zraku!

23. siječanj 2023 10:44