StoryEditorOCM
DubrovnikNESPRETNO NAPISANO?

ŠTO DONOSI NACRT ODLUKE O KOMUNALNOM REDU - Zar ćemo zatvoriti restorane u spomeničkoj jezgri i zabraniti lizanje sladoleda na Stradunu?

Piše Silvia Rudinović
10. ožujka 2020. - 13:45
Dubrovačka trpeza neće se više smjeti održavati u spomeničkoj cjelini, ili je pak riječ o nespretno napisanoj odluci?
Pred gradskim vijećnicima u srijedu, 18. ožujka, naći će se nacrt nove odluke o komunalnom redu kojom se prije svega namjerava regulirati broj i pravila prometovanja dostavnih vozila spomeničkom jezgrom. Doznajemo kako se predlaže da motorna vozila, radni strojevi i traktori radi prijevoza građevinskog materijala, pokućstva, plina i ogrjeva te opskrbe trgovina, restorana, kafića, domova i hotela, u povijesnu jezgru mogu ući samo ponedjeljkom, srijedom i petkom od pet do 7 sati i 30 minuta.

Dostava do 7,30

Prema sadašnjoj odluci, ova su prijevozna sredstva, uz ishođenu dozvolu, mogla svakodnevno dostavljati od pet do devet ili čak deset sati ujutro, pa čak i poslijepodne od 17 do 19 sati, ovisno o godišnjem dobu. Predviđena kazna za pravnu osoba koja bi prekršila ovu odredbu je 10 tisuća kuna.

image
opskrba Grada - dostavna vozila i nova pravila


Ukoliko se predložena odluka usvoji na sjednici Gradskoj vijeća idućeg tjedna, elektrovučna vozila moći će ulaziti svakodnevno unutar zidina, ali uz ograničenja. U Grad ne mogu ući dva vozila istodobno. Samo jedno takvo vozilo s više prikolica može ući u od pet do 7,30. Od osam do 9,30 te od 17 do 19 sati odobrava se ulaz jednom elektrovučnom vozilu s jednom prikolicom. Gradskim vijećnicima se predlaže da uvedu potpunu zabranu prometovanja svim vozilima, pa i elektrovučnim, unutar zidina od 7,30 do osam sati radi zaštite sigurnosti djece u vrijeme odlaska u školu. Prijevoz robe karićima nije ograničen i oni mogu dostavljati čitav dan.

- Odluka će svakako utjecati na poslovanje ugostitelja, jer svako smanjenje volumena dostave se održava na naše funkcioniranje. Jedan kamion dostavi robe koliko 20 karića. Daj Bože da nemam pravo i iskreno se nadam da će dostavljači uspjeti odraditi sav posao. Ugostitelji će biti najveće žrtve takve odluke, ali ne sudjeluju oni u dogovaranju pravila dostave s Gradom Dubrovnikom nego dostavljači. Hajdemo probati, a nadam se da će gradska uprava jednako brzo reagirati u slučaju da se odluka pokaže pogrešnom – komentira Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik.

image
DV


Oduvijek su postojale iznimke ovakvih ograničenja u pješačkim zonama, kao što su vatrogasna vozila, hitna pomoć, policija i slično, a prema prijedlogu nove odluke pravo na ulazak u Grad bez odobrenja imaju vozila županijske i gradske uprave, u hitnim slučajevima.

Ugostitelja se tiče i članak koji kaže kako onaj kome je Grad Dubrovnik oduzeo javnu površinu u gradskom vlasništvu jer se nije pridržavao uvjeta, neće više imati priliku dobiti odobrenje za njeno korištenje. Isto vrijedi za one koji imaju dugovanja prema Gradu i trgovačkim društvima u gradskom vlasništvu po bilo kojoj osnovi.

Bankomati

Novom odlukom opširnije je regulirano postavljanje opreme i uređaja, osobito bankomata. Najprije se kaže kako je postavljanje bankomata u povijesnoj jezgri zabranjeno, a već u sljedećoj rečenici stoji: „Na mjestima gdje je postavljanje bankomata ili drugog uređaja prihvatljivo u povijesnoj jezgri Grada, mogu se postavljati uz prethodno odobrenje ili suglasnost Konzervatorskog odjela“. Sve ovisi o arhitektonskim, stilskim i funkcionalnim obilježjima zgrade koja je kulturno dobro. Unutar stilski oblikovanih izloga ugradnja bankomata neće biti dopuštena.

Nacrt odluke o komunalnom redu regulira i postavljanje baznih stanica i komunikacijskih antena mobilnih operatera na vanjskim dijelovima zgrada. Za njihovo postavljanje, teleoperateri moraju zatražiti odobrenje upravnog odjela za izdavanje dozvola, a u povijesnoj jezgri i Konzervatorskog odjela.

Kiosci i montažni objekti na gradskom zemljištu, koji se iz bilo kojeg razloga prestanu koristiti, moraju se ukloniti najkasnije u roku osam dana.

S obzirom da su slavlja sve češće popraćena vatrometima, u ovom novom prijedlogu odluke o komunalnom redu donose se nešto drugačija pravila. Ne računajući Novu godinu, od svibnja do kraja rujna, vatrometi su dopušteni do 22, umjesto do 24 sata kako je trenutačno, a ostale mjesece do 21 sat, uz dopuštenje policije i odobrenje gradonačelnikova ureda. Izvođenje javnog vatrometa iznimno se može odobriti u povijesnoj jezgri i u kontaktnim zonama. Uvest će se zabrana vatrometa 1. i 31. listopada, 1., 2. i 18. studenoga, te 6. prosinca.

Zabrana jela i pića

Ono što nalaže bonton, nalazi mjesta i u ovoj odluci, pa se u članku 95. u povijesnoj jezgri zabranjuje: hodanje u kupaćem kostimu, bez ikakve ili bez dijela odjeće, vožnja biciklima, električnim romobilima, motociklima, mopedima i automobilima bez posebnog odobrenja (iznimka su bicikli za djecu mlađu od sedam godina), bacati opuške na javnu površinu, pljuvati, voditi pse bez povodca, penjati se o gradskim zidinama i ne poštivati istaknuta pravila, a ne smije se čak ni konzumirati hranu i piće te se ponašati nedolično u blizini spomenika kulturne.

image
Članak 95. predložene nove Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika


Kazna koju bi komunalni redar mogao razrezati fizičkoj osobi koja prekrši ovaj članak iznosit će dvije tisuće kuna, iako posljednja stavka o zabrani konzumacije ića i pića nije posve jasna jer je čitava jezgra spomenik kulture zaštićen posebnim zakonom i sve značajnije građevine i spomenici su okruženi restoranima i kafićima, a jela se serviraju i unutar klaustara, Sponze, Kneževa dvora…

image
CROPIX


Između ostalih zanimljivosti i novela ove odluke, može pronaći i zabrana stavljanja poruka na prozore, balkone ili tarace, i to ne samo one kojima se nešto reklamira ili se vrijeđa nečiji moral, nego sve poruke koje na bilo koji način privlače pažnju građana. Prozori i balkoni znali su proteklih godina biti mjesto s kojih se slala znakovita poruka vladajućima i javnosti. 
Treba znati da, prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, komunalni redari imaju pravo zatražiti i pregledati osobne isprave.
26. travanj 2024 06:43