StoryEditorOCM
DubrovnikNEUSTAVNA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU?

Božo Puljić o tužbi protiv Grada zbog paletara: ‘Gradonačelnik laže, želi nas izbaciti iz posla. Meke gume nemaju ni dječja, pa ni invalidska kolica!‘

Piše Pišu: Maja R.K./Kristina F.
2. studenog 2023. - 20:13

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na svojoj je Facebook stranici objavio kako je za  Odluku o komunalnom redu Grada Dubrovnika podnesen zahtjev za ocjenom ustavnosti. Riječ je o zabrani vožnje paletarima koji nemaju meko pumpane gume odnosno odredbe Grada koja glasi: ‘Unutar pješačkih zona zabranjena je vožnja paletarima, kao i ostalim transportnim kolicima koja nemaju meko pumpane gume‘.

 Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je  vlasnik poduzeća za transport Božo Puljić, koji se zbog ograničavanja rada njegove karićarske i nosačke tvrtke u povijesnoj jezgri i na pretovarnoj zoni na Pločama, već u više navrata sukobljavao s gradskom upravom.  

- Nijedan paletar nema pumpane gume, čak ni paletar Sanitata ima tvrdo pumpane gume, obložene najlonskim kotačima. Gradonačelnik je ovim dekretom zabranio sva ručna kolica, zabranio je mojoj unučadi dođu u grad u kolicima, zabranio je invalidska kolica, kolica kojima ljudi idu u spenzu itd.  Sve su to kolica koja nemaju meko pumpane gume koje on traži. Takvim je dekretom sve to zabranio  - navodi Božo Pulijć razloge podnošenja ovog zahtjeva,  te obrazlaže dalje zašto izjave gradonačelnika smatra sramotnim:

image

Božo Puljić

Tonči Plazibat/Cropix

 -  Čistoća još uvijek Gradom  vuče kante od smeća koje nemaju meko pumpane gume i imaju četiri tone težak stroj koji  Stradunom ne ide u tim kotačima. Riječ je dakle o lažovu, on laže i ima dvostruka pravila. U Grad ulazi 50 kamiona koji uništavaju pločnik, ispod zvonika su kamioni ukopali zid ispod zvonika, a o svemu tome šute i konzervatori, jer ne smiju ništa reći – govori  Božo Pulić, vlasnik karićarske firme. On tvrdi kako je gradonačelniku cilj da uništi njegovu tvrtku i karićare kojima je nezakonito oduzeo koncesiju i ostavio Sanitat koji prevozi samo s jednim vozilom i,  tvrdi Pulić, pljačka narod:- Sanitat je stavio cijenu da jednu paletu voze za 29 eura, a mi vozimo za 10 eura,  karton vina voze za 9, a mi za dva eura, pljačkaju narod. Žele mi uništiti posao u koji sam uložio 200 tisuća eura da osiguraju monopol Sanitatu – kaže Pulić koji je morao nabaviti ručne kariće s meko pumpanim gumama. Podsjeća i na sudsku trakavicu koju karićari vode i oko korištenja pretovarne zone na Pločama. - Komunalni redati napisali su mi radi paletara sedam kazni po 1700 eura. Napisali su mi kazne bez ikakve opomene, ukupno 17 tisuća eura samo u zadnje vrijeme, a moja tvrtka svaki mjesec u gradski proračun uplati deset tisuća eura koji gradonačelnik troši kao pijanac  – tvrdi Puljić i dodaje kako ga gradonačelnik proganja i da iz „gradonačelnikovih očiju ne iščitava ništa dobro po sebe”.    

image

Gradonačelnik Mato Franković na konfrenciji za novinare

Bozo Radic/Cropix

Mato Franković na konferenciji za novinare u četvrtak se osvrnuo i na taj problem.

- Imamo stotine pisanih dokaza o tome kako paletari koji nemajuu meko pumpne gume uništavaju spomeničku baštinu, imamo desetke video zapisa kako izgleda kada ujutro u pet sati povlačite paletar po ulicama Grada pun robe. Samo je to potrebno pokazati kako bi se vidjelo koji su negativni učinci paletara u povijesnoj jezgri. Kada smo zabranili paletare, dozvolili smo i određenu prilagodbu gospodarskim subjektima. Danas više toga nema, je li imamo nekih problema, nemamo! Čak se govorilo da ne postoje paletari napumpanih guma, kako ne postoje, svaki dan ih vidimo na terenu. Postoje i kolica s meko pumpanim gumama koje koristi Sanitat. Rješenje postoji. Naši sugrađani mi kažu da je razina buke od strane dostavljača drastično pala u odnosu na prijašnje stanje. Još to nije idealno, postoji prostor za naprijed, ali svaki korak naprijed na očuvanju spomeničke baštine, na poboljšanju kvalitete života mislim da je hvalevrijedan. Žao mi je što se taj obrtnik odlučio na to, ali i to je legitimno pravo. Svatko ima svoje pravo prema zakonu, netko ima jedan interes, ja imam drugi i to je to – kazao je Franković a na pitanje je li se tom odlukom favorizira Sanitat, odgovorio:

- Ne bih rekao da se favorizira bilo tko, gospodarska djelatnost dostave u povijesnu jezgru je sukladno odluci dodijeljena Sanitatu kao jedinom dostavljaču što se tiče elektrovučnih vozila. Svi ostali dostavljači u povijesnu jezgru ulaze sukladno pisanim odobrenjima grada Dubrovnika i ulaze pod određenim pravilima. Sanitat je tvrtka koja je također imala elektrovučni paletar i kojim ne smije upravljati u povijesno jezgri i ne upravlja. Tako da tvrdnje da se u nečemu što Sanitat također ne smije raditi ta tvrtka favorizira su zapravo bespredmetne.

Franković je inače u svom FB statusu naveo kako je „cilj donošenja ovakve odluke bio zaštita kamenih ploča grada od uništavanja i istovremeno smanjenje razine buke koju su navedeni paletari proizvodili. Međutim, kao što vidimo nekima ništa nije sveto, nek se uništi sve, ali nek novci nastave kapati.

- Siguran sam kako ćemo još jednom dokazati ispravnost naših postupaka i osnovni cilj, a to je održivost i očuvanje Grada koji nije i ne može biti kasica prasica svakom kome se i kako prohtije - objavio je Mato Franković na Facebooku.

Gradonačelnik Mato Franković: ‘Nekima ništa nije sveto, nek se uništi sve, ali nek novci nastave kapati‘

27. travanj 2024 23:20