StoryEditorOCM
DubrovnikErste&Steiermärkische kredit i obveze

Povijesna odluka o zaduženju za kupovinu TUP-a. Sve pod hipoteku! To je strateško pitanje za razvoj Grada

Piše Maja Rilović Koprivec
27. ožujka 2022. - 21:31

 Zaduživanje poduzeća UTD Ragusa, u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika, radi kupovine TUP-a bit će tema  sjednice Gradskog vijeća, koja počinje u ponedjeljak u 11 sati.

Kreditom će UTD Ragusa kupiti  dionice TUP-a i tako steći vlasništvo nad 9 000 četvornih metara  atraktivnih prostora u Gružu te 15 000 četvornih metara zemljišta i skladišnih prostora u Komolcu, a zbog čega će vijećnici raspravljati o jamstvima i hipotekama koje trebaju 'pokriti' ovaj kredit.

Kredit je naime, odobrila Erste&Steiermärkische  banka u iznosu od 10,2  milijuna eura na 18 godina. Kao zalog hipoteka će se staviti na zgrade restorana UTD Raguse Dubravka i Mimoza na Pilama, a nakon otkupa i na nekretnine TUP-a u Gružu i Komolcu. Također za kredit je potreban i jamac koji će biti Luka Dubrovnik, a Grad Dubrovnik prebacit će sav platni promet na Erste banku do isteka roka otplate kredita.

Prvu ratu kredita koja će iznositi oko 54.000 eura mjesečno  UTD Ragusa morat će platiti 1. siječnja 2023. godine, dok će zadnja  rata bit će plaćena 1. prosinca 2040. godine.

Jedan od uvjeta banke je i da Grad Dubrovnik uzme u najam dio prostora koje će kupnjom TUP -a dobiti UTD Ragusa i to  250 kvadrata uredskih prostora po cijeni od 20 eura za metar četvorni i 2.100 kvadrata prostora u kojima su bili tvornički pogoni po cijeni najma od 10 eura po kvadratu.

Na službenim mrežnim stranicama Grada Dubrovnika ova je odluka nazvana „povijesnom odlukom o stjecanju visoko vrijedne imovine procijenjene na 18,6 milijuna eura, odnosno gotovo 140 milijuna kuna“.

Uz navedeno, pred vijećnicima će se naći i odluka o smanjuju kamatne stope za dva aktivna kreditna zaduženja čime će se postići uštede za proračun Grada u iznosu većem od 12,2 milijuna kuna, navodi se.

Unatoč ovom velikom zaduženju ne očekuje se da će oko ovih odluka u Gradskom vijeću biti puno polemika, obzirom da je i oporba i pozicija isticala važnost stjecanja vlasništva nad nekretninama u srcu Dubrovnika.

 Evo komentara Đura Capora, vijećnika Srđ je Grad:

-  Kupnja TUP-a je strateško pitanje za razvoj Grada Dubrovnika. Ono je strateško ne samo u prostornom smislu, nego je strateško s obzirom na otvaranje posljednje mogućnosti da se u Dubrovniku razvije sitno i srednje poduzetništvo koje će pružiti priliku poduzetnim i kreativnim mladim ljudima i osigurati njihov ostanak u Dubrovniku. Oni su osnova budućnosti i opstanka Dubrovnika kao i njegova postepenog redefiniranja iz rentijersko hotelijerskog mentaliteta u suvremeni građansko poduzetnički duh kojem uostalom i težimo – navodi Capor.

-  Da bi Dubrovnik napravio prvi korak u tom smjeru potrebno je kupiti dionice TUP-a. Rađene su procjene isplativosti projekta i pokazalo se da je ukupna vrijednost stečenih nekretnina veća od kupovne cijene, iznesene su stručne procjene da će se kredit moći uredno vraćati, a banke su složile svoju ponudu u skladu s predloženim poslovnim planom. U svim daljnjim koracima će ponašanje Grada Dubrovnika prema strategijama razvoja Grada biti ključno i za sam prostor TUP-a. Mi u ovome vidimo veliku, a možda i posljednju priliku da uhvatimo korak s realitetom. Stoga smatramo, da bez obzira na sve potencijalne probleme, ovakvu priliku ne smijemo propustiti –ističe on.    

U ponedjeljak pratite sjednicu uživo i na našem portalu.

26. travanj 2024 19:57