StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Nakon Čiope otvoren i Cvrčak, 10 milijuna eura za dogradnju OŠ Mokošica, kreće obnova skalina uz Jezuite i priuštivo stanovanje

Piše Grad Dubrovnik
25. veljače 2024. - 06:07

97 NOVIH MJESTA U GRADSKIM VRTIĆIMA

Nakon „Čiope“ otvoren i dječji vrtić „Cvrčak“

 

Još jedan novi gradski dječji vrtić otvorio je vrata najmlađim korisnicima. Vrtić „Cvrčak“ smješten je u centru DOC na adresi Kralja Tomislava 7, potpuno je adaptiran i opremljen za tri vrtićke skupine djece. Uz dječji vrtić „Čiopa“ u Solitudu, riječ je o drugom objektu koji je Grad Dubrovnik otvorio u aktualnoj pedagoškoj godini. Ukupni kapacitet dva nova vrtića je 97 djece uz potpuno ispunjenje pedagoških uvjeta u svim novim grupama.

image

Dječji vrtić Cvrčak

Vspvideo/

Nakon preuređenja i adaptacije prostora u DOC-u, u objektu su u ponedjeljak s radom krenule dvije odgojne skupine s 23 djece. Jedna skupina prima petero djece s teškoćama u razvoju i to je njen maksimalan kapacitet, a druga je mješovita skupina s 18 djece. Površina prostora od 230 metara kvadratnih uređena je i adaptirana te osigurava uvjete za smještaj 39 djece u tri vrtićke skupine sukladno državnom pedagoškom standardu. 

-„Proveli smo cijeli niz ulaganja u predškolski odgoj. Naravno, ono što je najvrjednije su ljudi, zaposlenici ustanova su nam iznimno bitan segment jer možemo graditi zgrade, ali bez pravih i kvalitetnih ljudi nema ništa. Riješili smo pitanja kolektivnih prava zaposlenika vrtića, a prije desetak dana smo dodatno povećali plaće za otprilike pet posto i povećali hranarinu“, rekao je gradonačelnik Mato Franković prilikom obilaska objekta.

Adaptacija prostora Studentskog centra napravljena je bez konstruktivnih zahvata na objektu. Ukupna investicija u ovaj infrastrukturni projekt iznosi 280 tisuća eura s PDV-om.

 

POSLJEDNJA GRADSKA ŠKOLA PRELAZI NA JEDNOSMJENSKU NASTAVU

Odobreno 10 milijuna eura za dogradnju OŠ Mokošica

Gradu Dubrovniku odobren je 100 postotni iznos troškova, 10.093.680,21 eura bespovratnih sredstava, za projekt ‘Rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Osnovne škole Mokošica‘, kapitalnog gradskog projekta. Njegovom realizacijom ostvarit će se preduvjeti za organizaciju jednosmjenske nastave u svim školama na području Grada Dubrovnika. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, nakon čega slijedi javni natječaj za odabir izvođača. 

image

Osnovna škola Mokošica kreće u dogradnju

Ispunjenje još jednog važnog preduvjeta je u tijeku, a riječ je o izgradnji ceste Tamarić, koja će omogućiti izvođenje samih radova, a kasnije i lakšu kolnu komunikaciju do škole. U cilju povećanja kapaciteta postojeće osnovne škole planira se dogradnja potpuno nove zgrade na mjestu postojećeg vanjskog igrališta, koje se nalazi istočno od glavne školske zgrade i dvorane.

Osigurat će se kapaciteti za 18 novih učionica s pratećim kabinetima, polivalentnim prostorom, sanitarnim, tehničkim i gospodarskim prostorima, uredima za administraciju, zbornicom, knjižnicom i vanjskim igralištem na krovu, sve dimenzionirano prema Normativima dimenzioniranja prostora osnovnih škola u RH. Izgradit će se topla veza između planirane dogradnje i postojeće škole. Prema projekcijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školskoj godini 2026./2027. predviđen je upis 952 učenika u OŠ Mokošica.

 

POKRENUTA JAVNA NABAVA

Kreće obnova skalina uz Jezuite

Zavod za obnovu Dubrovnika pokrenuo je javnu nabavu za izvođenje radova sanacije skalina uz Jezuite. Obnova skalina ukupne površine 197.25 m2 u ulici Uz Jezuite dio je Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2024. godinu Zavoda za obnovu, a sredstva su osigurana u ovogodišnjem Proračunu Grada Dubrovnika. Radovi sanacije podrazumijevaju pripremne, građevinske i konzervatorsko-restauratorske radove na čitavoj površini skalina iz 18. stoljeća, a procijenjena vrijednost nabave iznosi: 160.000,00 eura (bez PDV-a).

image

Skalini od Juzuita

Nakon provedenog postupka javne nabave planiran je početak radova u ožujku uz očekivano trajanje od tri mjeseca. Radovi se izvode prema Elaboratu zatečenog stanja s prijedlogom radova i troškovnikom za konzervatorsko-restauratorske zahvate, izrađenom u rujnu 2023. godine, na koji je 1. prosinca 2023. ishođeno prethodno odobrenje za izvođenje zahvata od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Pri izradi dokumentacije financijsku potporu Zavodu osiguralo je Društvo prijatelja dubrovačke starine.

 

PRIUŠTIVO STANOVANJE 30 X 30

Do prve nekretnine uz pomoć Grada

Otvoren je javni poziv za još jednu novu mjeru Grada Dubrovnika, program 30 x 30, kojim se trideset mladih obitelji dodjeljuju nepovratna financijska sredstva u iznosu od 30 tisuća eura, a radi kupnje prve nekretnine – kuće ili stana, odnosno izgradnje ili nadogradnje objekta.

image

Nova mjera stambenog zbrinjavanja mladih

Rok za podnošenje zahtjeva teče od 17. veljače 2024. do iskorištenja osiguranih sredstava ili do kraja kalendarske 2024. godine, ovisno koja od navedenih okolnost prije nastupi. Svi uvjeti i potrebna dokumentacija navedeni su u tekstu javnog poziva, koji se može pronaći na službenoj stranici Grada Dubrovnika.

Raste stambeni fond

Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže u povećanje stambenog fonda u svom vlasništvu te razvija nove mjere kako bi osigurao priuštivo, ugodno i kvalitetno stanovanje za svoje građane.

Tako je 39 mladih dubrovačkih obitelji putem modela dodijele stana u dugoročni najam pronašlo svoj dom u Mokošici, a nedavno objavljenim javnim pozivom za davanje u najam šest stanova na području povijesne jezgre šest novih obitelji s više djece nastanit će se u povijesnoj jezgri.

07. svibanj 2024 01:54