StoryEditorOCM
DubrovnikPOTVRĐENO

Mons. Mate Uzinić: Novi dubrovački biskup je moj bivši učenik, svećenik Šibenske biskupije, don Roko Glasnović

Piše Dv
30. studenog 2021. - 12:13

U tijeku je konferencija za medije na kojoj se javnosti obratio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić koji je objavio kako je novi dubrovački biskup, svećenik Šibenske biskupije, don Roko Glasnović. 

Uzinić je svom nasljedniku poželio dobrodošlicu rekavši da 'nije lako biti biskup'. 

image
Najava dolaska novog dubrovačkog biskupa
Tonći Plazibat/Cropix

- Radosna vijest koju sam danas pozvan objaviti i mene osobno raduje, a vjerujem i Dubrovačku biskupiju koja više od godinu dana čeka tu vijest, a to je da je Sveti otac imenovao novog biskupa. On je jedan od mojih učenika, bio sam odgojitelj u bogosloviji više godina i kroz ovo cijelo vrijeme imamo različite službe i koje su omogućavale da se susrećemo. On je svećenik Šibenske biskupije msgr. Roko Glasnović koji je mlad, ima godina koliko sam ja imao kad sam došao Dubrovački biskupiju. Očekujem da će pred njim biti dug put u zajedništu s vama u kojemu će vršiti službu pastira ove Biskupije. Molim vas da radosno odzvoni vaš pljesak kojim ćemo pozdraviti novog biskupa - kazao je Uzinić, zahvalivši papi Franju i Šibenskoj biskupiji na daru vjernicima Dubrovačke biskupije.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić pročitao je informacije o novom biskupu rođenom 2. srpnja 1978. godine Šibeniku od oca Nikole i majke Marije.

Osnovnu školu pohađao je u Janjevu i Šibeniku, a srednju tehničku školu u Šibeniku. Služio je vojni rok '97. i '98., jednu godinu je studirao na Pravnom fakultetu u Splitu. Kasnije je studirao Teologiju. 5. prosinca 2004. godine je zarađen za đakona i iduće godine za svećenika. Na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu 2008. magistrirao je pastoralnu teologiju. U Šibenskoj biskupiji obnašao je nekoliko službi. Među ostalim, bio je osobni biskupov tajnik, biskupijski ekonom te član biskupijskog svećeničkog vijeća i biskupijskog zbora savjetnika. Također je član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj.

26. travanj 2024 05:39