StoryEditorOCM
DubrovnikJEZUIT I ZATVORSKI KAPELAN

Pater Mirko Nikolić redovito odlazi u zatvor: ‘Zatvorenicima je najteže bez obitelji, neki čitaju Bibliju, a neki pričaju viceve! Vjerujem da mogu postati bolji ljudi...‘

Piše Bruno Lucić
20. travnja 2024. - 14:12

Što znači ‘sloboda’ u Gradu slobode ponajbolje zna pater Mirko Nikolić. Ovaj je jezuit od dolaska u Dubrovačku biskupiju 2022. preuzeo dužnost zatvorskog kapelana te pruža duhovnu podršku zatvorenicima. Odrastao je katoličkoj obitelji gdje se puno molilo, a kako su župu Borovica kraj Vareša u Srednjoj Bosni vodili pripadnici Družbe Isusove, imao je puno kontakta s njima i mladim bogoslovima. Uz punu podršku roditelja krenuo je putem svećenstva i pristupio redu kojem pripada i aktualni papa Franjo.

Pater Mirko oduvijek je volio Dubrovnik koji je prvi put vidio s ocem kao učenik drugog razreda. Zidine i cijeli ambijent na njega ostavili su lijep dojam.

Najvažniji postulat isusovaca je poslušnost, a uglavnom su posvećeni školstvu, duhovnim vježbama, vode sjemeništa... Mediji pateru Mirku nisu strani jer je nekad bio glavni urednik časopisa Glasnik Srca Isusova i Marijina, a trenutno je vicepostulator kauze za proglašenje blaženim Ante Gabrića, poznatog metkovskog isusovca i dobrotvora koji je surađivao i sa svetom Majkom Terezom. Pater Mirko je uglavnom radio na području odgoja pa mu je dužnost zatvorskog kapelana postala novi izazov. Nastavio je tamo gdje je stao njegov prethodnik na toj dužnosti.

- Barem jednom mjesečno odlazim u zatvor i razgovaram sa zatvorenicima koji to žele. Uvijek pozorno saslušam...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

24. travanj 2024 18:31