StoryEditorOCM
KulturaU dvorani Ivana Pavla II.

Predstavljanje knjige o dubrovačkom biskupu Josipu Mariji Careviću ‘Veliki petak 1945.: Život za narod, smrt u ime naroda‘

Piše K. F.
21. travnja 2024. - 11:38

Knjiga ‘Veliki petak 1945.: biskup Josip Maria Carević – Život za narod, smrt u ime naroda‘ autora Mirka Ivanjeka, bit će predstavljena večeras, nedjelja 21. travnja u dvorani Ivana Pavla II. u povijesnoj jezgri u 19.30 sati. Knjigu o dubrovačkom biskupu Josipu Mariji Careviću koju su objavili ogranci Matice Hrvatske u Zaprešiću i Metkoviću predstavit će povjesničarka Iva Kajfež i autor Mirko Ivanjek, a okupljene će ispred Hrvatskog žrtvoslovnog društva pozdraviti predsjednik društva Ante Beljo. 

Predstavljanje organizira Udruga Daksa 1944./45. te Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Dubrovačka biskupija. 

Josip Marija Carević rođen je u Metkoviću 16. veljače 1883. godine, za svećenika je zaređen 28. listopada 1908. godine. Dubrovačkim biskupom imenovan je 13. travnja 1929. godine. Za biskupa je posvećen 4. kolovoza u Zagrebu, a u posjed biskupije ušao je na Malu Gospe iste godine. Tijekom biskupske službe biskup Carević nastojao je biti što bliže onima najmanjima ujedno i najugroženijima ekonomskom krizom u tada nestabilnom vremenu. Pomagao je zalažući se za zbrinjavanje najsiromašnijih i za dobru duhovnu klimu. Snažno je iskazivao socijalnu svijest, te su ga prozvali ‘ocem siromaha‘. Organizirao je i podizanje križa na Srđu. Umirovljen je 1940. godine. Nastanio se u Zagrebu i stavio na raspolaganje zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu. Obavljao je razne službe na udaljenim župama. Najvjerojatnije je na Veliki petak 1945. godine okrutno mučen i umoren. Do danas se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostaci.

03. svibanj 2024 18:10