StoryEditorOCM
DubrovnikSLUČAJ PESKARIJA

Ministarastvo potvrdilo da su odluke o koncesiji donesene nezakonito

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
28. travnja 2023. - 11:40

Županijska lučka uprava Dubrovnik nije radila u skladu sa zakonom te je niz njihovih odluka i službeno proglašeno nezakonitima, doznaje Dubrovački portal.

U posjedu su Rješenja Ministarstva mora iz srpnja 2022. godine u kojem stoji da je cjelokupni postupak dodjele koncesije na Peskariji nepravilno utvrđen te je Ministarstvo proglasilo nezakonitima niz odluka donesenih u prvom postupku nadmetanja koji je trajao od listopada 2021. do kraja siječnja 2022. godine, piše Dubrovački portal.

– Ovo tijelo smatra nespornim da je u cjelokupnom postupku dodjele koncesije činjenično stanje nepotpuno i nepravilno utvrđeno, da je nepravilno primjenjeno materijalno i procesno pravo, da su Odluke nezakonite te je odlučeno kao u izreci ovog rješenja – stoji u Rješenju koje je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a koje je i povod krim istraživanja.

Naime, inspektori Odjela kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provode intenzivnu krim-istragu na temu Peskarije u starom gradskom Portu, što je Dubrovačkom vjesniku potvrdila i glasnogovornica PU Andrijana Biskup. Povod spomenutog istraživanja nije nalog dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva, kako slične istrage već uobičajeno kreću, nego su to, kako su pojasnili, ‘zakonski utemeljene osnovane sumnje‘. Sumnje su, zapravo, utemeljene na rješenju nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH koje je prošle godine poništilo odluku izabranog Povjerenstva dubrovačke Županijske lučke uprave o izboru koncesionara za Peskariju, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, koncesiju za područje uz Veliki mul drži restoran ‘Poklisar‘ kojem je vlasnik Stjepan Perić, ali taj prostor nije bio predmet spornog natječaja, dok koncesiju za sjeverni, manji dio prostora Peskarije, uz Mali mul, imaju restoran ‘Lokanda‘ i tvrtka ‘Mea culpa d.o.o.‘ vlasnici koje su, nakon ugostitelja Mara Hajdarhodžića, postali poduzetnici Mario Zvono i Hrvatina Nižić Grubišić. Sporna je bila odluka za južni, veći dio Peskarije, za kojeg su se natjecali Zvono i drugi dubrovački poduzetnik Renato Smoljko, odnosno njegova tvrtka ‘Movida Dos d.o.o.‘ kojoj je Povjerenstvo lani i dodijelilo koncesiju za pružanje ugostiteljskih usluga. Inače, u sastavu spomenutog Povjerenstva koje je odlučivalo o koncesiju bili su Tomislav Saltarić, Maro Hađija i Maroje Kolendić.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić nam se nije javio na poziv. Prethodno je potvrdio Dubrovačkom vjesniku da je bio na razgovoru u policiji:

– I vama mogu samo potvrditi kako sam bio pozvan u policiju, odnosno u Villa Palmu, gdje sam im rekao svoje spoznaje o toj temi. Zbog interesa istrage u ovom trenutku ne mogu reći ništa detaljnije, ali je točno kako ovom Lučkom upravom upravlja i vodi je Upravno vijeće na čelu s Perom Vićanom pa ga kontaktirajte da dobijete više detalja.

Kad je počela istraga, predsjednik Upravnog vijeća ove ustanove Pero Vićan rekao je za Dubrovački vjesnik da se sve radi po zakonu:

– Nitko me nije ništa pitao niti nazivao, a osobno ne očekujem nikakve probleme. Jer, kad se sve radi prema zakonu, nema nikakvih problema! – izjavio je Vićan, a kad smo ga danas nazvali, istaknuo je da ‘nema komentara‘.

Renato Smoljko kratko nam je odgovorio da u vezi ovoga ne bi ništa komentirao.

Nazvali smo i župana Nikolu Dobroslavića. Nije nam se javio na mobitel, pa smo njegovom uredu za odnose s javnošću poslali e-mail s upitom na ovu temu, na koji još očekujemo odgovor.

ZANIMATI ĆE VAS I OVO: 

Saznajemo intrigantne detalje, a evo što kažu predsjednik UV ŽLU Dubrovnik Pero Vićan i ugostitelj Renato Smoljko

30. travanj 2024 23:50