StoryEditorOCM
Dubrovnik‘JEDAN EURO, DRUŽE‘

Đestro za malu i veliku: Nikad ih dosta, uvijek su tema, ako ne zbog cijene onda zbog....

Piše Gabrijela Bijelić
20. srpnja 2023. - 18:58

Nikad ih dosta, uvijek su tema, ako ne zbog cijene, a ono kad se neki strani turist pomokri na ulici i pritom ga snime mobitelom pa prozivaju, njega zbog nekulture, a komunalce zbog premalog broja nužnika u dubrovačkoj spomeničkoj jezgri. Na upit o brojnosti javnih zahoda, iz Čistoće d.o.o. kažu kako su u sustavu naplate u najposjećenijem dijelu grada ukupno raspoloživa tri javna toaleta, Peskarija, Ploče i Pile.

image

U povijesnoj jezgri tri su javna toaleta, kažu iz Čistoće

Božo Radić/Cropix

Što je s četvrtim?

- Cijena korištenja je 1 euro, a radno vrijeme klozeta je od 0 do 24 sata, dok ostali WC-i rade od 8 do 20 sati. Čistoća inače raspolaže sa sedam javnih WC-a, a uz tri u povijesnoj jezgri Grada, u Parku Luja Šoletića, na tržnici Lapad te tijekom ljetnih mjeseci na plaži u Štikovici i na otoku Koločepu (Donje Čelo) – nabrojili su iz Čistoće i osvrnuli se na već godinama aktualno pitanje. Gdje je zapelo s otvaranjem javnog WC-a u Ulici Cvijete Zuzorić.

image

U povijesnoj jezgri tri su javna toaleta, kažu iz Čistoće

Božo Radić/Cropix

Prije više od tri godine gradonačelnik Mato Franković najavio je kako će Grad Dubrovnik od države kupiti prostor od stotinjak kvadrata unutar zidina za potrebe javnog zahoda, što je i učinjeno za 807 tisuća eura. Cilj je, kazao je, imati sanitarni čvor od pet zvjezdica dostupan 24 sata, no projekt je još na čekanju.

Iz Čistoće objašnjavaju što je razlog odgode:

- Za projekt novog javnog sanitarnog čvora unutar dubrovačke povijesne gradske jezgre izrađeno je idejno rješenje, a zbog osjetljivosti lokacije pod UNESCO-ovom zaštitom trebalo je ishoditi posebne uvjete Konzervatorskog odjela u Dubrovniku i društva Vodovod Dubrovnik. Posebni uvjeti su zaprimljeni i podloga su za daljnji razvoj projekta, odnosno izradu glavnog projekta sanitarnog čvora. U tijeku je reguliranje međusobnih odnose dvaju gradskih društva - UTD-a Ragusa, u čijem je vlasništvu prostor za koji je izrađeno idejno rješenje, te Čistoće Dubrovnik koja će upravljati budućim javnim sanitarnim čvorom. Nakon toga se kreće u izradu glavnog projekta javnog WC-a - izvijestili su.

image

U povijesnoj jezgri tri su javna toaleta, kažu iz Čistoće

Božo Radić/Cropix

Antivandal sustav

Dotaknuli su se na kraju na ulaganja u ‘WC infrastrukturu’:

- Klozeti su podložni raznim oštećenjima, međutim Čistoća Dubrovnik ih kontinuirano održava te je za ovu svrhu u 2023. izdvojeno 3.238,75 eura – ističu iz komunalnog društva. S web stranica Čistoće doznaje se kako je većina unutarnjih prostora javnih zahoda obložena inoksom i tzv. antivandal sistemom koji onemogućava lomljenje i uništavanje inventara. Dodaju i kako se kod postavljanja novih naplatnih barijera na prilazima, vodilo računa da omoguće nesmetan prolaz osobama s poteškoćama u kretanju, s tim da javni WC-i na Pilama i Pločama raspolažu i kabinama za invalide.

02. svibanj 2024 09:54