StoryEditorOCM
DubrovnikSTRADANJE CIVILA U RATU|

MARIJA LUKŠIĆ: Bila sam u Gradu sama s troje djece, nisam znala je li mi muž živ, a onda mi ubiju sina Luku, mladića od 16 godina...

Piše Gabrijela Bijelić
1. listopada 2021. - 16:58

- Listopad je mjesec ispunjen tužnim sjećanjima na početak rata, na gubitak voljenih članova obitelji i inače budi bolna sjećanja na tragediju koja nas je zadesila i u potpunosti promijenila živote moje obitelji i svih sugrađana diljem naše županije. Tog listopada prije 30 godina pale su i prve civilne žrtve, a posebno težak bio je upravo 1. listopada kad u Župi imamo prvu civilnu žrtvu ubijenu od srpsko-crnogorskih hordi potpomognutih snagama JNA. To je bila Jele Ferlan a imali smo i prve ranjene žrtve. Ti listopadski dani su se duboko usjekli u naša sjećanja, za mene jako bolna. Suprug mi je zarobljen i odveden u logor Morinj, a ja sam ostala sama s troje djece. Morala sam napustiti Župu dubrovačku i poći kod svojih prijatelja u Dubrovnik. Ne želim se puno prisjećati početka rata jer je za moju obitelj bilo jako teško biti sam u gradu, ne znati gdje je suprug i je li živ dok si ti u gradu s troje male djece, bez vode, bez struje...I na kraju takve patnje ubiju mi sina Luku, mladića od 16 godina u Hotelu Imperijal. Ne ponovilo se! – prisjeća se gospođa Marija Lukšić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata Dubrovačko-neretvanske županije, svoje ratne kalvarije koja je otpočela u Župi, a nastavila se u Gradu.

Kob Imperijala

A baš je među Župljanima početak listopada bio osobito traumatičan za tamošnje obitelji koje ni slutile nisu što će uskoro snaći. Našu sugovornicu pogotovo.

image
Hotel Imperial u kojem su bile smještene izbjeglice žestoko je granatiran od strane JNA
MDRD/Miro Kerner

Kako je svjedobno ispričala Glasu koncila, prva granata eksplodirala je upravo pokraj njezine obiteljske kuće. Njezin sin bio je prvo poginulo dijete u Župi dubrovačkoj, a muž jedan od prvih zatočenika koje su neprijatelji zarobili u hidroelektrani u Platu. Prije zarobljavanja, u cik zore na blagdan svetoga Luke nazvao je suprugu kako bi sinu Luki čestitao imendan. Nedugo potom završio je u Morinju, odakle ga puštaju potkraj 1991. Početkom sljedeće godine Lukšići dobivaju smještaj u hotelu Imperial, Župa je oslobođena u svibnju, a Luka tog kasnog proljeća proslavlja 16. rođendan. Na blagdan svetog Petra i Pavla stradava u granatiranju Imperijala.

Borba za bolje sutra

- Duga je i bolna moja ratna priča i kad se je prisjetim suze same naviru uvijek isto i sve bolnije bez obzira na protekle godine – povjerava nam sugovornica koja kroz djelovanje udruge nastoji sačuvati uspomenu na sve civile poginule i ranjene u Domovinskom ratu na krajnjem jugu. O njihovu broju i pojedinačnim sudbinama kroz ova je tri desetljeća naučila sve. Naizust.

- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji poginulo je 92 ljudi. Imali smo više od 150 ranjenih, od kojih 35 djece koja su bila maloljetna u doba ranjavanja, a od devedese i dvoje mrtvih imamo 20 ubijene mladosti – tronuto napominje Marija Lukšić koja nije samo čuvarica sjećanja na tegobno doba naše novije povijesti, već i aktivan borac za prava civilnih žrtava i članova njihovih familija.

- Što se tiče statusa, Bogu hvala smo ipak dočekali poboljšanje zakonskih odredbi, odnosno novi Zakon o civilima koji je donio minimalne promjene ali smo i njima zadovoljni. Bogu smo zahvalni da nijesmo više građani drugog reda i pokušavamo zaboravit' mukotrpno razdoblje našeg rada i truda. Idemo dalje za bolje sutra uz Božju pomoć – zaključuje gospođa Marija.

Udruga kojoj je na čelu potporu civilnim stradalnicima organizirano pruža već 24 godine. Osnovana je u proljeće 1997. radi druženja, pomaganja i sustavne skrbi o civilnim stradalnicima Domovinskoga rata.

image
Marija Lukšić u ratu je izgubila 16-godišnjeg sina Luku
Bozo Radic/Cropix
Oteto zaboravu

Marija Lukšić sa suradnicima iz Udruge tiskala je knjigu »Oteto zaboravu« s 26 iscrpnih svjedočanstava obitelji ubijene djece i civila. Svjedočanstva je sabrala i napisala Marija Nadilo, profesorica hrvatskoga jezika koja je predavala i Marijinu sinu Luki, u vrijeme pogibije učeniku drugog razreda srednje Medicinske škole.
- Budni sanjamo sve naše mrtve i žive ranjene i vjerujemo da između sebe i sadašnjosti, u odnosu na prošlost, gradimo most utjehe i nade da nismo sami ni ostavljeni. Stoga ne odobravamo mržnju jer posjedujemo plemenitost kojom je isključujemo da bismo sačuvali dostojanstvo u pobjedi Dobra nad Zlom – poruka je ove potresne zbirke sjećanja.

03. svibanj 2024 00:28