StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Otkrivena spomen ploča pjesniku Grada Milanu Milišiću, žrtvama Morinja odana počast

Piše Grad Dubrovnik
8. listopada 2021. - 09:10
U Župskoj ulici na Pločama otkrivena je spomen ploča dubrovačkom književniku i prevoditelju Milanu MilišićuGrad Dubrovnik

U SKLOPU PROGRAMA OBILJEŽAVANJA 30. OBLJETNICE HEROJSKE OBRANE GRADA

 

U Župskoj ulici na Pločama, gdje je živio i gdje je 5. listopada 1991. godine u granatiranju Dubrovnika ugašen njegov život, otkrivena je spomen ploča dubrovačkom književniku i prevoditelju Milanu Milišiću. U sklopu programa Grada Dubrovnika za obilježavanje 30. obljetnice herojske obrane Grada ploču su otkrile zamjenica dubrovačkog gradonačelnik Jelka Tepšić i Jelena Trpković, supruga Milana Milišića.

image
Hommage à Milan Milišić, 5. listopada 2021.
Božo Radić/cropix

''Okupili smo se ovdje da bi odali počast prvoj civilnoj žrtvi u Domovinskom ratu, našem pjesniku, književniku, novinaru i prevoditelju Milanu Milišiću. Prije 30 godina barbarska je granata prekinula život čovjeka koji rat i vojničke uniforme nije volio vidjeti ni izdaleka.

Grad jest izgubio tog 5. listopada svoga pjesnika, ali nije izgubio njegove stihove. Nije izgubio uspomenu na njega i njegovo djelo. Upravo u tom cilju i na ovaj smo način željeli obilježiti taj tragični događaj - kako bi podsjetili, baš poput Milana Milišića, na besmislenost ratova te na smislenost i neprolaznost umjetničkog stvaralaštva'', kazala je u ovoj prigodi zamjenica Tepšić. Supruga Jelena Trpković zahvalila je ponajprije Gradu Dubrovniku na postavljanju spomen ploče te posebno Andriji Seifriedu, na čiju inicijativu je ploča postavljena, ali i svim prijateljima i svima koji se sjećaju Milana Milišića i uprizoruju njegova djela.

image
Komemoracija u spomen na Milana Milišića u KMD-a
Grad Dubrovnik

Potom je u Kazalištu Marina Držića održan Hommage à Milan Milišić, gdje su glumci Kazališta izveli njegove stihove i tekstove Milanovih prijatelja i suradnika o njegovom životu i trenutcima smrti.

U ime Grada Dubrovnika zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić još je jednom podsjetila na njegov književni i pjesnički opus te na životni put i beskompromisni stav prema društvu u kojemu je živio, prisjećajući se i teksta ''Život za slobodu'', objavljenom u studentskom listu ''Laus''.

Odana počast žrtvama koncentracijskog logora Morinj

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković položio je u nedjelju, 3. listopada 2021. vijenac na ulazu u logor Morinj u Crnoj Gori, čime je odana počast svim zatočenicima iz Dubrovnika i Konavala, ali i Hrvata Boke, koji su zbog neslaganja s ondašnjom velikosrpskom politikom u tom logoru bili mučeni i zlostavljani između listopada 1991. i kolovoza 1992. godine.

image

Odana je počast žrtvama koncentracijskog logora Morinj
Grad Dubrovnik

U hrvatskom izaslanstvu koje je položilo vijenac uz gradonačelnika Frankovića bili su i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, državni tajnici Frano Matušić i Zvonko Milas, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Počast žrtavama polaganjem vijenaca odao je i ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović sa suradnicima, dok je na čelu delegacije Općine Konavle vijenac položio načelnik Božo Lasić. Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, ujedno i organizatora obilježavanja, vijenac je položio predsjednik Zvonimir Deković sa suradnicima. U ime žrtava, vijenac je položio Zlatko Bagoje, jedan od dubrovačkih branitelja koji su među prvima bili zarobljeni u Konavlima i zatvoreni u Morinju.

02. svibanj 2024 23:14