StoryEditorOCM
DubrovnikTRAŽI SE LOKACIJA

Gdje će biti postavljen spomenik dubrovačkoj djeci poginuloj u ratu? Marija Lukšić: ‘Kružni tok kod Solske baze ‘otpada‘, ali nećemo politizirati, ovaj spomenik mora odašiljati mir, ljubav i poštovanje za naše najmilije‘

Piše Gabrijela Bijelić
19. rujna 2022. - 19:48

Konačna odluka o lokaciji spomen-obilježja djeci poginuloj u Domovinskom ratu bit će donosena dogodine, no već sad je sigurno da spomenik neće biti postavljen na kružnom toku kod Solske baze, kao što se to spominjalo posljednjih dana, potvrdila nam je predsjednica Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata Dubrovačko-neretvanske županije Marija Lukšić:

- Da, kružni tok svakako otpada, a i Gradsko je vijeće odgodilo odluku zbog neslaganja oko lokacije. Naš prijedlog je još 2014. bila Batala, bila je dogovorena i hortikultura i struja, ali se s tim stalo. Još prije toga govorilo se o spomeniku u Parku Luja Šoletića, naš član je čak bio osmislio projekt i ništa. Svakako, mijenjale su se vlasti a nikakvih pomaka nije bilo. Mi u Udruzi čekamo spomenik već godinama i smatramo da se može još malo pričekati dok se ne nađe svima prihvatljivo rješenje. I nikako ne želimo biti tema političkih prepirki. Mir, ljubav i poštovanje je ono što treba odašiljati ovaj spomenik i zato pozivam sve roditelje stradale djece, a na dubrovačkom području ih je u dobi ispod 18 godina poginulo 15, a mlađih od 20 još četvero, da ponude svoje ideje o smještaju i izgledu spomenika - kazala je gospođa Marija, inače i sama majka smrtno stradalog sina Luke, tada 16-godišnjaka.

image

Park Luja Šoletića otpao je kao moguća lokacija spomenika

Cropix/

Ideja o postavljanju spomen-obilježja na gruški kružni tok naišla je na negodovanje Udruge Sigurnost u prometu koja je javno upozorila na rizike od eventualne realizacije projekta:

- Nedavno smo u javnom prostoru od struke, prvenstveno struke za urbanizam i arhitekturu mogli čuti prijedlog o gradnji Spomenika stradaloj djeci, civilnim žrtvama Domovinskog rata u kružnom toku kod pekarne Glavinić. Osim što je to toliko neizvedivo, bezosjećajno, hladno, nerazborito...to je i opasno, zato tim više čudi što je to "struka" predložila! Sama ideja o postavljanju spomenika takve vrste na tom mjestu s ljudske strane graniči sa zdravim razumom, ukratko radi se o stradaloj djeci pa je suvišno dalje obrazlagati, pametnom dosta! - poručili su iz Udruge i kao ilustraciju priložili niz fotografija koje svjedoče o prometnim nesrećama koje su se dogodile upravo na tom mjestu:

- Što se tiče cestovne sigurnosti na tom mjestu, slika govori sve, pa se uvjerite sami – kazali su. Iz dubrovačke gradske uprave staju na loptu i poručuju:

- Lokacija spomenika još nije definirana, već će u sklopu izrade natječajnog programa struka u suradnji s Udrugom civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije iznjedriti najbolje rješenje koje će zasigurno biti reprezentativno, dostojanstveno i kao takvo predstavljati trajni znak sjećanja na najveću žrtvu, stradanje i gubitak djece na području Grada Dubrovnika. Upravo zato što spomenik za djecu koja su u Domovinskom ratu izgubila živote mora  izazivati duboko poštovanje kod svih građana i posjetitelja, na sjednici Gradskog vijeća imenovano je Povjerenstvo za verifikaciju Programa za provedbu natječaja za izradu likovnog rješenja spomen-obilježja za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku – ističu iz Grada Dubrovnika i dodaju kako natječaj za rješenje izgleda spomenika slijedi nakon što se postigne suglasje udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

image

I Batala je jedno vrijeme bila u kombinaciji

Cropix/

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je lokaciju kružnog toka kao jednu od mogućih predložilo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, po uzoru na slične objekte u mnogim svjetskim metropolama. Mostov vijećnik Maro Kristić tom prigodom je izrazio sumnju u prijedlog lokacije:

- Ovo spomen-obilježje bi trebalo biti mjesto posebnog pijeteta gdje će ljudi doći upaliti svijeću, pomoliti se, a kružni tok nije mjesto za to – rekao je, ocijenivši kako u Dubrovniku postoji veliki broj primjerenijih lokacija od gruške.

03. svibanj 2024 18:25