StoryEditorOCM
DubrovnikZASLUŽILI SU

Kultna dubrovačka kazališna družina Kolarini nakon 10 godina konačno dobili svoj prostor. Vesele se i u Asteru

Piše Bruno Lucić
27. travnja 2024. - 08:10

Nedavno su premijerno izveli svoju kultnu predstavu "Matrimonijo" i nasmijali publiku, ali nije to jedina dobra vijest za Kazališnu družinu Kolarin. Nakon više od 10 godina postojanja i godina snalaženja, Družina je konačno dobila svoj prostor i to u TUP-a.

Prostor je Družini jako važan kako bi imali gdje održavati probe, raditi, skladištiti scenografije, kostime i sve ono što ide uz njihove predstave. Ne krije oduševljenje predsjednica Družine, Jelica Čučević.

image

TUp bi trebao postati novi kulturni centar Dubrovnik

Božo Radić/Cropix

- Prostor nam je sve! Uz prostor naš rad može biti još bolji i kreativniji, a planiramo i neke radionice, recimo sa školarcima, da vide kako nastaje predstava, možda bi se dale raditi i radionice dubrovačkog govora, iščitavanje odnosno oživljavanje lektire. Nadamo se da će TUP postati kulturna scena grada i da ćemo upravo tu i dalje moći uveseljavati našu publiku, kaže Čučević koja u svoje i ime Kolarina zahvaljuje Gradu Dubrovniku i Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo. 

image

Predstavom "Matrimonijo" Kolarini su nedavno oduševili publiku u KMD-u

Marijan Marinović

Predsjednica Astera – kulturnog društva Dubrovnik, Sonja Karamehmedović, poput njezine kolegice iz Kolarina, ne krije sreću dobivenim prostorom.

- Prostor nam neizmjerno puno znači! Mi se, zapravo, od 2013. intenzivno bavimo lutkarstvom tako da nam je prostor za izradu rekvizita, lutaka, scena, prostor za uvježbavanje tih predstava od nasušne potrebe. Sve smo do sada radili u prostoru Udruge Rina Mašera i to zahvaljujući njihovoj dobroj volji i činjenice da su nas primili. Svih smo ovih godina bili tamo, tražili smo, naravno, prostor od Grada Dubrovnika i nadležnih upravnih odjela, ali Grad Dubrovnik nije bio u mogućnosti da nam nešto osigura, sve do ovog momenta kad se TUP predviđa kao centar kulture gdje će biti smještene mnoge udruge, kreativci... Neizmjerno smo zahvalni Gradu Dubrovniku i Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo što su prepoznali da Dubrovnik treba malo kulturno središte. Jer, u Dubrovniku ima toliko kreativnih ljudi koji nemaju gdje, znamo kako se prostor naplaćuje, koliko je bitan u turizmu i koliko je to mnogim udrugama nedostižno platiti, komentira predsjednica ‘Astera‘ te dodaje:

image

Kulturno društvo Aster 

Tonći Plazibat/cropix

- Dijelit ćemo prostor s Kolarinima, a i njima i nama treba pozornica, scena, a u tom prostoru nećemo samo održavati naše predstave, nego ćemo imati i radionice s djecom. Imat ćemo neke dijelove našeg lutkarskog festivala ‘Pupica‘, imat ćemo prostor za uvježbavati predstave... Jer, mi od samog početka sve radimo sami. Nas je Kazalište Marina Držića primalo i tamo smo od 2013. svake godine prikazivali naše predstave. Mislim da će suradnja s Kolarinima biti izvrsna, a sad taj prostor treba urediti tako da su to neki izazovi koji su pred nama i pred njima zajedno, poručuje Karamehmedović.

05. svibanj 2024 17:51