StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO SE DOGAĐA?

Dubrovački umjetnik Igor Hajdarhodžić o devastaciji ateliera slavne Jagode Buić, evo što poručuju iz Zaklade Wuttke

Piše Bruno Lucić
13. siječnja 2024. - 11:42

Naš sugrađanin, glumac i svestrani umjetnik Igor Hajdarhodžić na svom je Facebook-profilu upozorio na stanje ateliera ugledne umjetnice Jagode Buić na Kolorini ističući kako je taj ‘vrhunski arhitektonski sklop gradnje u kamenu‘ više puta ‘devastiran, opljačkan i silovan‘.

Rođena Splićanka koja je itekako bila vezana uz Dubrovnik, preminula je u listopadu 2022. u 92. godini, a njezina kuća na Kolorini, svojevrsno umjetničko djelo u prostoru, desetljećima je bila omiljeno mjesto okupljanja poznatih lica, kulturne elite, nobelovaca, pjesnika i glumaca iz zemlje i inozemstva... Primjera radi, u pogledu s tarace uživao je jedan od začetnika teatra apsurda tijekom svog boravka u Gradu - Eugène Ionesco.

image
Igor Hajdarhodžić

Brigu o umjetničinim djelima i njezinoj ostavštini nakon njezine smrti preuzela je Zaklada dr. Hans Wuttke, a njezin potpredsjednik, dr. Daniel Schütze, u razgovoru za Dubrovački vjesnik u svibnju prošle godine otkrio je kako je cilj Zaklade kuću urediti kao ljetnu rezidenciju za prestižne i međunarodno renomirane umjetnike.

U ovom trenutku, Schütze napominje kako su planovi Zaklade ostali isti.

image

Odvejtnik Daniel Schuetze brine o ostavštini Jagoe Buić

Cropix/

- Zaklada ne odustaje od plana korištenja Kolorine kao ljetne rezidencije za umjetnike. U tom pogledu ništa se nije promijenilo od našeg razgovora u svibnju 2023. Kao i onda, i sad je preduvjet za provedbu tog plana sređivanje imovinsko-pravnih odnosa. Zaklada je u međuvremenu uspjela ishoditi prvostupanjsku sudsku presudu za vraćanje ranijeg statusa kompleksa, koju je svojom odlukom osporavalo Ministarstvo kulture. Usporedno sa sudskim postupcima restitucije, vodimo i izvansudske pregovore. Ishod koji bi mogao biti od interesa za javnost očekujemo u razdoblju od kraja veljače do početka ožujka ove godine, najavljuje potpredsjednik Zaklade dr. Hans Wuttke.

image
Igor Hajdarhodžić

Schütze je u svibnju naglasio kako imovinsko-pravni odnosi Kolorine nisu do kraja riješeni, a ona se sastoji od više dijelova: od dijela za stanovanje, to je bio dnevni boravak i umjetničina spavaća soba, što sve pripada samoj Buić.

Cijeli put, stube prema terasi i put prema kuhinji su javno dobro i pripadaju Gradu Dubrovniku. Kuhinja i takozvana ‘kapetanova kuća‘ pripadaju Buić. Dakle, umjetnik bi tu mogao živjeti, na terasi bi se mogle organizirati rasprave, a izložbeni prostor bio bi u kapetanovoj kući.

image
Igor Hajdarhodžić

- No, prostor ateljea, a to je mala kuća, je kroz restituciju pripao trećem vlasniku. Stoga imamo tri imovinska odnosa koji su, po mojoj procjeni, najkasnije od 1990. jako sporni. Prije je u sklopu procesa restitucije uvijek vrijedilo pravilo naknade, a to znači – ako je netko nešto uzeo pod svoje vlasništvo, mogao je to zadržati, ali je morao isplatiti starog vlasnika. Ta pravna praksa je u Hrvatskoj dovedena u pitanje, a postoji mogućnosti naravne restitucije, to znači da stari vlasnik dobije parcelu, a ne novac. U pregovorima smo s Gradom Dubrovnikom i sa starim vlasnikom oko mogućnosti očuvanja Kolorine kao kulturnog dobra, rekao je tad Schütze. 

Pročitajte i ovo:

Daniel Schütze o ostavštini jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica: Neki su htjeli Jagodina djela prebaciti u Beograd, ali to neće ići! Imamo velike planove za Kolorinu, ali i Split

 

image
Igor Hajdarhodžić
image
Igor Hajdarhodžić
image
Igor Hajdarhodžić
27. travanj 2024 01:37