StoryEditorOCM
DubrovnikBIVŠI HOTEL GRUŽ|

FOTO/ DOM KOJI SE ČEKAO POLA STOLJEĆA: Radovi ne staju ni ljeti, dizalica ne da mira Gružanima!

Piše Maja Rilović Koprivec
12. kolovoza 2021. - 07:33

Od prepoznatljivog objekta nekadašnjeg Hotela Gruž, ostala je sada samo kamena fasada iza koje se gradi novi dom za umirovljenike. Nakon 51 godinu od kada su izgrađeni posljednji smještajni kapaciteti za umirovljenike na području Dubrovnika u gradu se gradi novi dom za umirovljenike. Onaj ispod 'stare bolnice' izgrađen je još 1970. godine, a planirani i započeti ispod nove bolnice nestao je zajedno s financijama u ratnim i poratnim godinama. Projekt gradnje doma umirovljenika u objektu nekadašnjeg Hotela Gruž koji je država prepustila za tu namjenu Gradu Dubrovniku stoga ima potpunu podršku sviju, a jedna primjedba odnosila se na mali broj kapaciteta koji potražnja višestruko nadmašuje. Ipak početak gradnje izazvao je i primjedbe okolnih stanara koji su se u više navrata žalili na buku s gradilišta. Kakva je sada situacija provjerili smo u gradskoj upravi:

- Na projektu rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel trenutačno se izvode radovi betoniranja trakastih temelja, izvodi se oplate, armiranje te betoniranje temelja – navode iz gradske uprave i potvrđuju kako su se susjedi gradilišta žalili na bučne radove. - Određenih negodovanja od strane susjeda i okolnih stanara bilo je u manjoj mjeri i to prilikom montaže kranske dizalice radi buke, a nakon što je ista montirana i postavljena na gradilištu više nije bilo primjedbi – odgovaraju. - Napominjemo kako se izvođač prilikom izvođenja radova u potpunosti pridržava svih odredbi komunalnog reda i svih odluka Grada Dubrovnika koje reguliraju izvođenje građevinskih radova na području Grada Dubrovnika, istovremeno poštujući interes okolnih stanara za ovaj projekt. Svakako, svi radovi kao i do sada će se izvoditi maksimalno uzimajući u obzir svakodnevno obitavanje svih susjeda – poručuju iz gradske uprave koja je investitor doma umirovljenika u Gružu kojim će Dubrovnik dobiti mjesto za smještaj 48 umirovljenika.

image
Radovi na preuređenju starog Hotela Gruž u moderni dom za umirovljenike
Božo Radić/cropix

Radove izvode tvrtke Alafa plan te zajednice Empora i Delta plan, cijena radova i nadzora iznosi 13,59 milijuna kuna bez PDV-a. Na gradilištu nisu evidentirana kašnjenja radova, a završetak radova prema dinamičkom planu se očekuje u travnju 2022. godine.

Prema glavnom projektu, dom će imati ukupno 48 ležajeva u 32 smještajne jedinice i to 16 jednokrevetnih soba, 13 dvokrevetnih i tri apartmana. Predviđene su i tri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti, smještene u suterenu objekta.

Dom će u konačnici imati nešto više od 1.300 metara četvornih bruto površine. Od postojeće građevine zadržat će se 690 četvornih metara, dok je dio garaže i krovište srušen kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih četvornih metara. U suterenu će biti smješten prostor za pogon s praonicom, spremište, prostor za osoblje te čajna kuhinja, dok će se prostor uprave nalaziti u novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu. U objekt će se ugraditi dizalo, sve sobe imat će direktan pristup kupaonicama, a gotovo trećina njih će imati lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, predviđen je i prostrani dnevni boravak s kafićem te velika terasa.

Dubrovnik stvarni nedostatak kapaciteta u domovima za starije planira rješavati skoro gradnjom još jednog doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik za više od 200 korisnika te 75 osoba na dnevnom smještaju. Zahtjev za građevinsku dozvolu za ovaj dubrovački umirovljenički dom već je predan, a očekuje se da će dovršetkom potrebne dokumentacije novi dom umirovljenika biti investicija prihvatljiva za financiranje iz EU fondova.

28. travanj 2024 18:25