StoryEditorOCM
DubrovnikNa radost osnovnoškolaca

‘Budi u trendu, pomozi frendu!‘ i ‘Zdravi petak‘: u Osnovnoj školi Ivana Gundulića predstavljena nova dva projekta

Piše dv
20. lipnja 2022. - 19:38

Prošlog su tjedna u Osnovnoj školi Ivana Gundulića predstavljena dva iznimno važna projekta usmjerena na dobrobit djece koja su se provodila tijekom ove školske godine.

Projekt Budi u trendu, pomozi frendu! namijenjen je učenicima šestih razreda i cilj mu je prevencija vršnjačkog nasilja, a projekt Zdravi petak usmjeren je na učenike prvih razreda i bavi se usvajanjem pravilnih prehrambenih navika. Iako su navedeni sadržaji sastavni dijelovi Školskog preventivnog programa, Gundulići su, svjesni aktualnosti i ozbiljnosti ovih tema, program željeli osnažiti dodatnim sadržajem. Projekte su osmislili uz podršku Centra za karijere mladih, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je njihovu vrijednost te osiguralo financijska sredstva za provedbu.

Psihologinja Renata Tolja i socijalna pedagoginja Mateja Kraševec Miljas s grupom učenika predstavile su aktivnosti projekta Budi u trendu, pomozi frendu!: edukacije za učitelje, ciklus radionica o rješavanju sukoba i prosocijalnom ponašanju s učenicima, izrada plakata, izrada brošura za roditelje i filma! Učenici su aktivno sudjelovali u navedenim aktivnostima i pokazali spremnost za prosocijalno ponašanje. Osobito su ponosni na izradu preventivno-edukativnog filma u suradnji s VSP videom koji možete pogledati u galeriji. Gundulići su poslali snažnu poruku da su svjesni da se sukobi i nasilno ponašanje među učenicima događaju, ali da takva ponašanja ne podržavaju i ne toleriraju. Kroz prikaz projekta iskazali su spremnost na prevenciju i reagiranje na bilo koji oblik nasilnog ponašanja te na nastavak suradnje s učenicima, roditeljima i vanjskim suradnicima. Zahvaljuju svim gostima koji su svojim prisustvom osvijestili važnost međusobne suradnje.

Projekt Zdravi petak prikazale su učiteljice produženog boravka Ivana Curić i Mihaela Tepšić, a uključeni su bili učenici prvih razreda. Cilj projekta je podići razinu svijesti o važnosti pravilne prehrane među učenicima, roditeljima i učiteljima te jačati kapacitete odgojno-obrazovnih djelatnika u području pravilne prehrane za provođenje kratkih neformalnih edukacija. Provodile su se različite aktivnosti: nutricionističke edukacije, izrada informativno-edukativnog priručnika za učenike, edukativne radionice o zdravim navikama, a sve uz podršku nutricionistice Romane Popović, grafičke dizajnerice Andree Bagarić i vrijednih kuharica Škole.

Projekti su rezultirali pozitivnim promjenama koje se ogledaju u ponašanju i prehrambenim navikama učenika. Dio atmosfere tijekom provedbe projekata pogledajte u fotogaleriji.

28. travanj 2024 10:20