StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNI ISPIT|

‘MALA MATURA‘ U GRUŽU I PRIMORJU: Evo što kažu ravnatelji škola te koje će predmete četvrtaši i osmaši polagati iduće godine

Piše Maja Rilović Koprivec
14. listopada 2021. - 18:11

Među osamdeset i jednoj školi u Hrvatskoj koju su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja odabrali za testno provođenje Nacionalnih ispita za učenike osmih razreda koje će se provest od 2. do 6. svibnja sljedeće godine, odnosno u prvoj polovici listopada za učenike četvrtih razreda u Dubrovačko- neretvanskoj županiji 'malu maturu' polagati će učenici OŠ Ivana Gundulića i OŠ Primorje - Smokovljani.

Kao što smo već danas pisali, cilj je utvrditi stvarne ishoda učenja u osnovnim školama. Učenici petih razreda polagat će ispite iz gradiva od prvog do četvrtog razreda, iz hrvatskog, matematike te prirode i društva a ispiti za učenike osmih razreda obuhvatit će gradivo od petog do osmog iz pet predmeta - hrvatskog jezika, matematike, fizike, kemije i biologije.

Prvi Primorci

Među njima će biti manje od deset učenika OŠ Smokovljani. Zlatko Volarević, ravnatelj škole kaže kako je primorska škola jedna od onih koji rade u otežanim uvjetima pa je možda i to presudilo u izboru. Naime, prema riječima Vinka Filipovića ravnatelja Nacionalnog centra, cilj je da budu zastupljene škole iz svih županija, da broj odabranih škola odgovara broju škola u županiji, odnosno gradu. Među odabranim školama su one iz urbanih i ruralnih krajeva, matične koje imaju područne škole, škole s većim i manjim brojem učenika. A u uzorku su i škole s otoka, odnosno s planina.

image
OŠ Primorje Smokovljani
Dnž

- Mi imamo samo 37 učenika, a dogodine ćemo imati troje petaša, a osmaša imamo šestoro koji će pisati taj ispit. Mi imamo malo učenika, i vjerujem da će ovi ispiti pokazati kako se radi u školi. Dobro je to da imamo nekakvu povratnu situaciju o znanju koje je rezultat zajedničkog 'upiranja u jedra' triju strana, učitelja, učenika i roditelja. Škola je osigurala da imaju sve uvjete kao i učenici u Dubrovniku ili Zagrebu pa je sad na djeci da pokažu znanja – govori ravnatelj OŠ Primorje Smokovljani. Koordinator provođenja nacionalnog ispita u OŠ Smokovljani bit će pedagog Nives Ersteg.

I njegova kolegica iz OŠ Ivana Gundulića ponosna je što je škola odabrana za ovaj projekt. Ravnateljica Vedrana Elez, kaže kako njena OŠ Ivana Gundulića ulazi u gotovo sve kriterije izbora Nacionalnog centra jer osim što je velika i gradska škola ima i područnu i otočku školu. - U svibnju se provode ispiti za osmaše, a u listopadu za ovogodišnje četvrtaše prema kurikulima kojima sada uče u školi. Svaki će učenik dobiti svoja postignuća, a i svaka će škola dobiti informaciju o postignućima učenika. Bitno je da rezultati nacionalnih ispita ne utječu na završnu ocjenu, ili upis u srednju školu – govori Elez i dodaje:

 

Nije samo statistika

- Drago mi je da će se to provoditi ovakvi ispiti jer nam je važno vidjeti gdje smo i na razini hrvatskih škola. To će nam biti zanimljivo usporediti, a našoj školi će biti zanimljivo vidjeti gdje smo i u odnosu matične škole i otočkog dijela, a i s obzirom na situaciju s online nastavom zadnje dvije godine, da vidimo koliko se to odrazilo na učenike. Mi ćemo dobiti povratnu informaciju o postignućima i o položaju škole u odnosu na nacionalni prosjek, pa je to dobro da vidimo koje su nam loše a koje dobre strane i na čemu možda trebamo intenzivnije raditi. To je ogroman posao koji će iziskivati dodatan rad od učitelja, ali svakako dobro za školu – kaže Elez. Važno je istaknuti kako će javnosti biti dostupni ukupni rezultati svih škola, ali bez rangiranja, kako se ne bi stvarao pritisak na učenike i škole, a rezultati bi trebali poslužiti u kreiranju smjernica za promjene, uključujući i kurikularne, ako se pokaže potreba za tim.

image
Ilustracija
Dragan Matic/Cropix

Predmetni ispiti provodit će se u odabranim školama u isto vrijeme, svaki dan po jedan, uz, kako kažu u Centru, vrlo visok stupanj sigurnosti provedbe, poput ispita državne mature. Testovi se neće ocjenjivati klasičnim ocjenama, već bodovanjem i neće utjecati na zaključne ocjene. Svaki učenik, učitelj i škola dobit će povratnu informaciju o rezultatima.

Nacionalni centar je objavio javni poziv za osnivanje stručnih radnih skupina za izradu pitanja, koji je otvoren do 15. listopada. Svaka predmetna skupina imat će najmanje pet članova. Testovi bi se trebali tiskati u veljači, a konačni rezultati ispita za učenike osmih razreda bit će objavljeni krajem lipnja.

25. travanj 2024 22:43