StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDok su beton i željezo po zlato

Provjerili smo isplati li se više graditi kuću ili naručiti montažnu. Evo što kaže netko tko je već donio takvu odluku

Piše Silvia Rudinović
25. listopada 2022. - 21:31

Na montažne kuće se često gleda kao jeftinije rješenje od klasične gradnje, iako to nije uvijek tako. Cijene ovise o više čimbenika, od vrste i kvalitete materijala do površine objekta. Kupac kojem jedan takav objekt uskoro stiže iz proizvodnje u Bosni i Hercegovini na parcelu u okolici Dubrovnika vjeruje da razlika u cijeni nije velika, ali da sve ostalo ide u prilog kupovine montažne kuće.

image

Montažna kuća

Marko Todorov/Cropix

- Prednost montažne kuće je što unaprijed znate cijenu gotovog objekta, a osim toga, više od svega sam htio izbjeći upuštanje u građevinske radove. Ovako se ne moram natezati s radnicima niti mjesecima čekati građevinsku firmu. Tržište je ovdje prebukirano, sve sam to provjerio. Malo tko ima milijune da u nekoliko mjeseci može završiti obiteljsku kuću. S montažnom kućom to ne traje toliko dugo, a izgradnja je kvalitetna s mnogo boljom toplinskom izolacijom od betonske kuće. U konačnici, najvažnija je obiteljska sreća, da što prije uselimo – kaže sugovornik koji je kupio montažnu kuću za stanovanje površine 146 četvornih metara po cijeni od 63 tisuće eura, bez PDV-a. Radi se o cijeni za visoki roh bau što uključuje vanjsku fasadu, vanjsku stolariju, unutrašnji su zidovi završeni, a bužiri ostavljeni za struju.

- Ovisi od firme do firme, ali u većini slučajeva je u cijenu uključen i transport. Odlučio sam se za proizvodnju iz BiH s 50-godišnjom tradicijom izgradnje. Oni ne naplaćuju posebno transport, dizalicu kao ni noćenje i hranu radnika koji dolaze postaviti kuću. Dakle, tko naruči montažnu kuću, miran je što se tiče prijavljivanja i zbrinjavanja radnika – kaže sugovornik koji iščekuje isporuku montažne kuće.

Prilikom odabira, provjerio je kako na ovo područje dostavljaju montažne kuće proizvedene iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije i Crne Gore.

Vlasnik pritom treba sam osigurati dozvolu, pripremiti temelje za kuću, platiti priključke za struju i vodu, sve popratne troškove uobičajene kod klasične gradnje.

image

Klasična gradnja

Niksa Stipanicev/Cropix

Rok isporuke ovisi o veličini građevine. Prizemni montažni objekt do 80 četvornih metara se čeka dva do tri mjeseca, uz tjedan montaže. Sugovornik kaže kako se njegova kuća koja stiže na dubrovačko područje, po cijeni od 540 eura za kvadrat, čeka četiri do pet mjeseci, uz mjesec dana radova na montiranju. Dodatna prednost montažnih objekata je garantirana kvaliteta. U primjeru iz ovog teksta, u ugovoru stoji stogodišnja garancija.

Prema riječima Mata Butijera iz dubrovačke tvrtke Alfaplan građenje, cijena gradnje četvornog metra klasične zidane stambene građevine prosječne kvalitete na dubrovačkom području danas je oko 1.500 eura, bez PDV-a. Cijene montažnih kuća kreću se od 500 do 950 eura po četvornom metru za roh bau te od tisuću eura naviše za ‘ključ u ruke‘.

Zanimat će vas i ovo:

Provjerili smo može li se u Dubrovniku podići montažna kuća i što nam je za to sve potrebno

29. ožujak 2024 15:55