StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNA POMORSKOM DOBRU

Pad prometa im je daleko veći od 50 posto, ali zadovoljni su odlukom o smanjenju koncesijske naknade

Piše Silvia Rudinović
7. listopada 2020. - 07:24
Koncesionari pomorskog dobra kojima je davatelj koncesije Dubrovačko-neretvanska županija, bit će oslobođeni plaćanja 50 posto naknade za 2020. godinu. Ovakav prijedlog župana Nikole Dobroslavića jednoglasno su prihvatili vijećnici Županijske skupštine 5. listopada, a stupit će na snagu nakon očitovanja ministarstava financija i mora te gradova i općina na čijem se području nalaze pomorska dobra. Mjeru gospodarske pomoći u krizi izazvanoj pandemijom virusa COVID-19 pozdravljaju koncesionari.

Oko 25 posto lanjskih prihoda
- Upoznati smo s odlukom Županije o smanjenju stalnog dijela koncesijske naknade za 50 posto što je dobrodošlo te nam  olakšava poslovanje, ali pad prometa koji smo zabilježili u ovoj godini je veći od 50 posto u odnosu na prošlu godinu – kaže Siniša Jerosimić, direktor tvrtke Dubrovački zalasci sunca koja upravlja plažom uvale Sumratin u Lapadu.
Županijskoj je upravi cilj, kako objašnjavaju, održavanje likvidnosti ovlaštenika koncesija, umanjenje negativnih učinaka na poslovanje i očuvanje radnih mjesta.

image
Siniša Jerosimić: "Pad prometa koji smo zabilježili u ovoj godini je veći od 50 posto u odnosu na prošlu godinu"
Tonći Plazibat/CROPIX


- Cijela godina, pa tako i sezona je bila izazovna i trebalo se prilagoditi novonastaloj situaciji i uvjetima. U samoj špici sezone bilježili smo promet do 40 posto, međutim mi poslujemo kroz cijelu godinu te na razini godine očekujemo prihode od oko 25 posto u odnosu na prošlu godinu. S prvima danima listopada otvorili smo objekt Trattoria te prilagodili ponudu i cijene za domaće goste, uz ponovno pokretanje dostave – rekao je Jerosimić.

Umanjenje se, kako navodi i Jerosimić, odnosi na stalnu naknadu, dok će iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade i rok dospijeća plaćanja ostati nepromijenjeni. Iznimno, za 2020. godinu rok dospijeća plaćanja stalnog dijela koncesijske naknade je 1. prosinca 2020. godine.

- S obzirom da su naše naknade dosta visoke u odnosu na druge priobalne županije, ukoliko neki od korisnika nađu za shodno podmiriti naknadu, onda ovaj benefit od 50 posto mogu koristiti sljedeće godine. Što se tiče koncesijskih odobrenja, gradovi i općine ovakvo su nešto već u velikoj mjeri primijenili – izjavio je Ivo Klaić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo  i more.
U slučaju da ovlaštenik koncesije do 31. prosinca plati u cijelosti iznos stalnog dijela koncesijske naknade za 2020. godinu, za preplaćeni iznos umanjit će se stalni dio koncesijske naknade u 2021. godini.Prilikom utvrđivanja naknada, županija se vodila brojem turista. „Upravo činjenica da je ovogodišnji broj turista na našem području tri do pet puta manji, govori u prilog donošenju ovakve mjere kako bi se olakšalo poslovanje ovlaštenicima koncesija na području Dubrovačko-neretvanske županije, inače najpogođenije hrvatske regije ovom globalnom krizom“, stoji u obrazloženju.

Podrška oporbe
Prijedlog o umanjenju naknada podržala je i oporba u Županijskoj skupštini. Kako je rekao Davor Penić (SDP), iz polugodišnjeg obračuna vidljivo je da su prihodi Županije stabilni stoga je ova mjera, koja ne utječe značajno na proračun, itekako dobrodošla kao i sve ostale koje će poduzetnicima pomoći da 'drže glavu iznad vode' u ovoj teškoj godini.

- Ovo je hvalevrijedno i trebamo dalje razmišljati kako gospodarstvenicima olakšati život. I mi, kao oporba, olakšavamo vama. Nemate kvorum, a mi ga držimo – poručio je Penić županu Dobroslaviću i HDZ-ovoj većini u ponedjeljak na Županijskoj skupštini, naglašavajući kako je oporba konstruktivna osobito u ovim izvanrednim okolnostima.

image
Foto: Bozo Radic/CROPIX

 
CROPIX


Ukupni planirani prihodi u ovoj godini bili su 10,9 milijuna kuna. Pomorsko dobro javnom proračunu Dubrovačko-neretvanske županije prošle godine donijelo je 12 milijuna kuna. Od varijabilnog dijela koncesije, koji se temelji na prihodima koncesionara, lani je u proračun uplaćeno 2,6 milijuna kuna. U ovoj županiji postoji čak 212 aktivnih koncesija uključujući sve djelatnosti, za plaže, marine, lučice, akvakulturu, itd. Na ovotjednoj sjednici odlučeno je da će Županija dati tri polja za uzgoj školjaka u Malostonskom zaljevu, sveukupno 35 tisuća četvornih metara, na rok od 10 godina. Po kvadratu koncesionirane površine dopušten je uzgoj 2,5 kilograma školjaka godišnje. Također, na koncesiju se nudi 55 tisuća kvadrata na području posebnog rezervata Malostonskog zaljeva i Malog mora u svrhu obavljanja znanstvene i obrazovne djelatnosti, kao i znanstvenoga i razvojnoga istraživanja.
 
25. travanj 2024 07:48