StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONCESIJE NA PLAŽE|

Za kupalište podno Šeherezade u kojoj se odmarao i slavni Ronaldo, 123 tisuće kuna godišnje i 3 posto od prihoda

Piše Silvia Rudinović
29. rujna 2020. - 20:46
Pomorsko dobro javnom proračunu Dubrovačko-neretvanske županije prošle godine donijelo je 12.034.004,22 kuna. U našoj županiji postoji čak 212 aktivnih koncesija uključujući sve djelatnosti, za plaže, marine, lučice, akvakulturu, itd. Uz temeljnu naknadu koju plaćaju koncesionari, zanimljiviji podaci odnose se na varijabilni dio koji ovisi o ostvarenom prihodu. Od tog promjenjivog dijela koncesije, temeljem prihoda u 2019. godini, koncesionari su u proračun uplatili 2,6 milijuna kuna.
 

Plaćat će i Šeherezada 


Broj koncesija s godinama će rasti, jer dio plaža u samom Dubrovniku još uvijek nije obuhvaćen iz različitih razloga. Među takvima je pomorsko dobro pred nekadašnjim Belvedereom. Velika je novost u ovoj godini da će prvi put koncesiju za plažu pred tim smještajnim objektom platiti vlasnici Ville Šeherezada u kojoj se odamaraju najbogatiji i najpoznatiji ljudi svijeta, poput nogometaša Cristiana Ronalda koji se prošle godine odmarao u Dubrovniku. Jadranski luksuzni hoteli dobili su desetogodišnju koncesiju na dijelu pomorskog dobra ispred Šeherezade za 123 tisuće kuna godišnje te tri posto godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području.

Šeherezada dosad nije plaćala koncesiju. Kako se ranije moglo čuti, na ovo, kao i neka druga kupališta pred samim hotelskim objektima, ne može se s kopna pristupiti ukoliko niste gost hotela. To nije argument za oslobađanje plaćanja korištenja pomorskog dobra. Županijska skupština odluku od dodjeli koncesije donijela je u lipnju, no tek slijedi potpisivanje ugovora.
Ljetos je i društvo Tin trade ponovno dobilo koncesiju za plažu Copacabana, i to na 15 godina. Njima je fiksni dio godišnje naknade 504.700 kuna, a promjenjivi 7,47 posto godišnjeg prihoda na Copacabani.
Vidina naknade ovisi o profitabilnosti, stupnju ugroženosti prirode, okoliša i zdravlja ljudi, između ostaloga stoji u zakonu koji to regulira.

Popis dužnika nismo dobili. Na kraju prošle proračunske godine, zabilježeno je 2,2 milijuna kuna na račun neplaćenih potraživanja od koncesija na pomorskom dobru.


image
Ivo Klaić


- Mali broj koncesionara nije uredno podmirio svoja dugovanja, ali ih se uredno opominje i kroz godišnja izvješća o tome informira Ministarstvo financija. S obzirom da se dugovanja ne generiraju više od dvije godine zaredom, ne poduzimaju se daljnji pravni koraci jer koncesionari podmire dugovanja – kaže pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Ivo Klaić.
U 2019. godini, 27 dužnika nije na vrijeme podmirilo dugovanja, i taj je trend pristupan u svim djelatnostima, i koncesionarima za turističko-ugostiteljsku djelatnost na plažama i kod školjkara.
 

Dužnicima kamate


- Napominjemo da se svim dužnicima nakon isteka roka dospijeća, registrom koncesija automatski zaračunava pripadajuća kamata te u konačnici podmire cjelokupni iznos uvećan za pripadajuću kamatu – kaže Klaić.

image
CROPIX


Pisalo smo o tome kako su pojedini koncesionari platili po 160 tisuća kuna kama zbog kašnjenja s podmirenje naknade.
U 2020. godini, novi koncesionari su i Obrt MS Saplunara i Black shell d.o.o. S nekima, kao što je Šeherezada, tek predstoji ugovaranje, a prema Planu upravljanja pomorskim dobrom u 2020. godini, u planu su bile sljedeće koncesije: za Hotele Plat (100 tisuća kuna godišnje), Hotel Liburna na Koručli (80 tisuća kuna), plaža Banje u Korčuli (50 tisuća), Hotel Neptun (200 tisuća kuna) te Vila Elita (80 tisuća), za koje se u fiksni dio naknade planira i tri posto varijabilnog. Među 20-ak drugih novih koncesija koje su bile u planu za ovu godinu, može se naći i „privezište Vila Dubrovnik“ za koji bi naknada bila 20 tisuća kuna godišnje i dva posto od prihoda na tom koncesijskom području.

Ukupni planirani prihodi u ovoj godini su 10.990.735,99 kuna, međutim, iz županijske uprave doznajemo kako je u planu izrada odluke o određenom smanjenju naknade. Detalji još uvijek nisu poznati, ali će Županija očito zbog koronakrize izaći u susret koncesionarima.
17. travanj 2024 11:19