StoryEditorOCM
KulturaU OBNOVLJENOM SAMOSTANUU GOSPE OD ŠPILICE NA LOPUDU

Izložba umjetnina privatne kolekcije obitelji Thyssen-Bornemisza

15. lipnja 2019. - 22:24
Izložba predmeta iz jedne od najpoznatijih europskih privatnih kolekcija umjetnina, kolekcija obitelji Thyssen-Bornemisza, svečano je otvorena danas poslijepodne u renoviranom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu. Otvorenju su nazočili brojni eminentni uzvanici iz područja kulture i umjetnosti koji su tom prigodom naglasili značaj ovakve izložbe u Hrvatskoj. A riječ je o jedinstvenoj izložbi privatne kolekcije umjetnina iz razdoblja od doba renesanse do moderne umjetnosti. Kolekciju je obitelj Thyssen-Bornemisza prikupljala stoljećima, a svi posjetitelji otoka Lopuda imat će je priliku razgledati je u obnovljenom samostanu Gospe od Špilice sve do listopada


-Neizmjerno nas raduje što naša zemlja ima priliku ugostiti jednu tako istaknutu izložbu slika, skulptura, namještaja i dekorativnih umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, koji se neumorno prikupljaju kroz četiri generacije obitelji Thyssen-Bornemisza. Bez pretjerivanja možemo reći da je ovo jedna od značajnijih, ako ne i najvećih renesansnih izložbi u Hrvatskoj- naglasili su organizatori iz tvrtke Arcus Dalmatia.

Kustosice te jedinstvene izložbe. nazvane "Blaga Thyssen-Bornemisza kolekcije: od renesanse do modernog", praunuka Augusta Thyssena, začetnika kolekcije, Francesca Thyssen-Bornemisza i njena dugogodišnja savjetnica Maria de Peverelli ističu kako se izložbom želi dočarati atmosfera dvaju domova obitelji Thyssen-Bornemisza – Schloss Landsberg u Njemačkoj i Ville Favorita u Švicarskoj ali i strast njihovih vlasnika prema umjetnosti.

-Ova je izložba nastala iz neizmjerne ljubavi prema umjetnosti koja se prožima mojom obitelji već četiri generacije. Mnogo je truda uloženo u stvaranje ove kolekcije i upravo sam zbog toga neizmjerno ponosna što svoju strast prema umjetnosti mogu podijeliti sa svim ljubiteljima umjetnosti te im, uz to, otkriti i predivan otok Lopud koji već više od deset godina predstavlja mjesto gdje umjetnici, mislioci i znanstvenici iz cijeloga svijeta crpe inspiraciju za svoj rad- izjavila je Francesca Thyssen-Bornemisza.

Na samom ulazu u samostan, posjetitelje dočekuju dva drvena anđela iz 18. stoljeća koji su nekad stajali na ulazu u Villu Favorita, a moći će vidjeti i veličanstvenu renesansnu tapiseriju iz Francuske te izvanredna renesansna zlata i srebra, bjelokosti i emajle. Uz sve to, izloženo je i firentinsko remek-djelo – Sv. Sebastijan drži strijelu (kasne 1620.-e) te Oslobođenje sv. Petra (1645.), djelo koje je prvotno stekao princ Eugene-Rose de Beauharnais u Italiji, prateći oca Napoleona, čija je vojska stigla sve do Dubrovačke Republike i otoka Lopuda.

Počeci zbirke Thyssen-Bornemisza sežu sve do Augusta Thyssena, osnivača industrijskog carstva i prvog člana obitelji koji je pokazao interes za umjetnost. Zbirka umjetnina rasla je i postajala sve bogatija tijekom sljedećih generacija, kada je sakupljena značajnu količinu renesansnog namještaja, skulptura, bjelokosti, srebra, tepiha, tapiserija i emajliranih predmeta, ali i djela s područja moderne umjetnosti. Njegova praunuka Francesca Thyssen-Bornemisza, stvorila je jednu od najvažnijih zbirki suvremene umjetnosti nastale kao rezultat predanosti i uključenosti u multidisciplinarne umjetničke projekte i brojne svjetske ekspedicije.

Samostan u kojem se izložba održava jedan je od rijetkih obnovljenih renesansnih nalazišta na otoku Lopudu, nekadašnjem strateškom mjestu brodogradnje Dubrovačke Republike. Samostan danas predstavlja novo živopisno kulturno središte. Sam otok obiluje izvanrednim prirodnim i arhitektonskim znamenitostima, uključujući samostane, manje pustinjačke kuće, velike ville i tvrđave te mnogobrojne crkve i kapele.

Dobra bvijest za sve ljubitelje umjetnosti jest kako će izložbu moći razgledati sve do 13. listopada ove godine.
27. travanj 2024 05:47