StoryEditor
DubrovnikSVJETSKI MEGA CAR

ZUBATAC- KAPITALAC KAKVOG NE PAMTE NI INTERNET NI ENCIKLOPEDIJE Matej(9) ga je ulovio kod Lopuda. Evo kako je "pao" rekordni primjerak

Piše dv
1. prosinca 2020. - 12:27
Matej sa svojim 17,780 kg teškim ulovom
Dragi ribolovci, zaustavite sve što radite i dobro pogledajte ovoga zubonju. Većega ne pamte ni internet ni enciklopedije.
U redakciju Otvorenog mora stigao je e-mail s krajnjeg juga Hrvatske. O objavi vijesti i fotografija nismo puno dvojili, jer radi se o kapitalcu kakav je u Jadranu rijetko viđen. Naime, ako je vaga dobro baždarena, ovaj zubatac piza nevjerojatnih 18,78 kilograma!

image
Zubatac od 17,780 kg ulovljen kod Lopuda


I ne, nije riječ o zubacu krunašu, koji zna potegnuti do te brojke već o običnom Dentexu dentexu, preko svega dužine 80 cm, piše "Slobodna Dalmacije" u svom redovitom prilogu Otvoreno more . Po onome što znamo, ovakav primjerak mogao bi biti star i do 30 godina.
Evo što nam je napisao čitatelj (podaci poznati redakciji - nap. OM) i ponosni otac malog ribolovca Mateja:
"Dana 28. studenog (subota) u akvatoriju Dubrovnika, točnije Elafita, kod otoka Lopuda, s njegove vanjske strane, na dubini od 77 metara bacilli smo parangal. Vrijeme je bilo poluoblačno s južnim vjetrom koji je polako jačao. Bacili smo ga s broda Jeanneau Merry Fisher duljine 7,55 m.

Bilo je rano jutro, oko 7 sati. Za ješku smo koristili frišku srdelu. Moj sin Matej (9,5 godina), je birao poštu za bacanje parangala. Vađenje istog je započelo oko 10:30 sati.
Zajedničkim naporima i neopisivom srećom ovaj zubatac je završio u našem brodu. Nije bio jedini ulov toga dana, ali zasigurno najveći. Vaga je pokazala velikih 18,78 kg.
Iako često ide na ribanje, Mateju je ovo osobni rekord.
Sveznajući Google nam je rekao da su te kilaže zaista rijetki primjerci..."
19. travanj 2021 19:01