StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJAVNE POVRŠINE : DOPUNA DNEVNOM REDU SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Obvezna ugradnje 'mastolovca' do kraja 2020., zakup javnih površina na pet godina …

Piše dv
9. prosinca 2019. - 16:47
Na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća koja je zakazana za sutra ujutro u 9 sati
raspravljat će se i o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina kao jednoj od dvije dopunske točke koje će se naći pred gradskim vijećnicima.

Izmjenama će se uvodi obaveza ugradnje mastolovca u ugostiteljski objekt do 31. prosinca 2020. godine, a među ostalim napraviti manje korekcije zbog pritužbi pojedinih institucija, no Odluka, kako stoji u obrazloženju, i dalje ima intenciju smanjenja javnih površina za ugostiteljske stolove i stolice za 10 posto svim objektima koji se koriste sa 25 i više četvornih metara te zbog moratorija na postavljanje novih stolova i stolica, kako postojećih tako i novih ugostiteljskih objekata koji bi se 'otvarali' u narednom periodu.

Izmjenama će se produljiti i rok na koji se javne površine daju zakupu i to sa 3 na 5 godina, kao i krajnji datum do kojeg ugovori mogu biti zaključeni. Umjesto 31. prosinca 2019. to će biti 31. prosinca 2024. godine, a kako se pojašnjava, 'sve u sklopu suradnje gradske uprave s ugostiteljima i osiguravanjem mogućnosti planiranja poslovanja na duži rok te da ugovori o zakupu javne površine ispred ugostiteljskih objekata budu usklađeni s ugovorima o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika.


Naravno, kao i dosad, Gradsko vijeće ostavlja mogućnost povećanja visine zakupnine za javne površine ukoliko se za tim ukaže potreba, ali ne više od 10 posto godišnje, a sada kao trajna mjera propisuje se oslobađanje od plaćanja zakupnine u razdoblju od 1. prosinca do 28. veljače ugostiteljima u povijesnoj jezgri ako rade i u zimskim mjesecima.


Predlažu se i izmjene u kategorizaciji prekršaja o komunalnom redu Grada Dubrovnika obzirom da se smatra kako su određene odredbe preširoko definirane i mogu se odnositi na niz prekršaja koji nemaju veze ni sa ugostiteljskim objektom, ni sa javnom površinom. Ističe se kako je primjerenije kazniti zakupnika kad krši odredbe Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika, naročito u svezi izvođenja ili reprodukcije glazbe u ugostiteljskom objektu ili izvan njega.
Među ostalim u izmijenjenoj Odluci više neće stajati da se lokacije za postavljanje objekata za koje se ne izdaje lokacijska dozvola određuju Prostornom studijom jer ona još nije donesena
27. travanj 2024 00:06