StoryEditor
Hrvatska i svijetJAVNE POVRŠINE : DOPUNA DNEVNOM REDU SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Obvezna ugradnje 'mastolovca' do kraja 2020., zakup javnih površina na pet godina …

Piše dv
9. prosinca 2019. - 16:47
Na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća koja je zakazana za sutra ujutro u 9 sati
raspravljat će se i o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina kao jednoj od dvije dopunske točke koje će se naći pred gradskim vijećnicima.

Izmjenama će se uvodi obaveza ugradnje mastolovca u ugostiteljski objekt do 31. prosinca 2020. godine, a među ostalim napraviti manje korekcije zbog pritužbi pojedinih institucija, no Odluka, kako stoji u obrazloženju, i dalje ima intenciju smanjenja javnih površina za ugostiteljske stolove i stolice za 10 posto svim objektima koji se koriste sa 25 i više četvornih metara te zbog moratorija na postavljanje novih stolova i stolica, kako postojećih tako i novih ugostiteljskih objekata koji bi se 'otvarali' u narednom periodu.

Izmjenama će se produljiti i rok na koji se javne površine daju zakupu i to sa 3 na 5 godina, kao i krajnji datum do kojeg ugovori mogu biti zaključeni. Umjesto 31. prosinca 2019. to će biti 31. prosinca 2024. godine, a kako se pojašnjava, 'sve u sklopu suradnje gradske uprave s ugostiteljima i osiguravanjem mogućnosti planiranja poslovanja na duži rok te da ugovori o zakupu javne površine ispred ugostiteljskih objekata budu usklađeni s ugovorima o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika.


Naravno, kao i dosad, Gradsko vijeće ostavlja mogućnost povećanja visine zakupnine za javne površine ukoliko se za tim ukaže potreba, ali ne više od 10 posto godišnje, a sada kao trajna mjera propisuje se oslobađanje od plaćanja zakupnine u razdoblju od 1. prosinca do 28. veljače ugostiteljima u povijesnoj jezgri ako rade i u zimskim mjesecima.


Predlažu se i izmjene u kategorizaciji prekršaja o komunalnom redu Grada Dubrovnika obzirom da se smatra kako su određene odredbe preširoko definirane i mogu se odnositi na niz prekršaja koji nemaju veze ni sa ugostiteljskim objektom, ni sa javnom površinom. Ističe se kako je primjerenije kazniti zakupnika kad krši odredbe Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika, naročito u svezi izvođenja ili reprodukcije glazbe u ugostiteljskom objektu ili izvan njega.
Među ostalim u izmijenjenoj Odluci više neće stajati da se lokacije za postavljanje objekata za koje se ne izdaje lokacijska dozvola određuju Prostornom studijom jer ona još nije donesena
loading...

Izdvojeno

17. rujan 2020 16:57