StoryEditorOCM

Gospodo,logika COVID potvrda vam baš i ne drži vodu. Ista je kao na utakmici. Pijan na stadion ne možeš, ali se tamo možeš napiti!

Piše Anton Hauswitschka
17. studenog 2021. - 13:18

Odmah na početku da se razumijemo, cijepljen sam. Jer smatram da to cjepivo trenutno više pomaže nego odmaže. Što će biti za pet, deset godina? A tko će to znati? Kada vidim koliko se samo dnevno prehrambenih proizvoda povlači sa polica jer su u njima pronašli sastojke opasne po zdravlje pa se sjetim koliko sam toga do tada pojeo, kada pročitam da od posljedica zagađenog zraka u Europi godišnje umre 300.000 ljudi, onda izgubim volju razmišljati hoće li mi se za deset godina nešto dogoditi od cjepiva koje sam primio. Ono u što sam jedino 100 posto siguran, jest da od tog cjepiva neću postati hodajući mobitel ili GPS uređaj.

Inače, nikad ne čitam onu 'čitabu' koja se nalazi u kutiji lijekova koje mi je doktor prepisao jer me uštaklo, jer me boli glava, upaljeni su mi sinusi ili imam upalu mjehura. Da pročitam sve one silne moguće nus pojave, nikada niti jednu tabletu u usta ne bi stavio. Jednostavno popijem analgetik kad me boli glava, ne razmišljam puno o tome što bi mi se ako sam baš takve posrane sreće moglo dogoditi od ibobrufena, lekadola ili kakvog antibiotika. I ne vjerujem u globalne zavjere oko korone. Ne vjerujem da je to obična gripa ili prehlada. Nisam je prebolio, ali sve koje znam, a koji su je preboljeli, kažu mi da ne bi željeli ponovo proći tu golgotu. U doba facebooka, instagrama neko bi relevantan u ove dvije godine već nešto prnuo. Procurio bi neki mail, viber ili sms poruka, dopis…

Vjerujem da farmaceuti uzimaju veliku lovu i da se samo njih pita svaki mjesec imali bi neku novu pandemiju. Ali ne vjerujem da su potkupili sve političare na svijetu, vladajuće i oporbene, da plaćaju svim medijima, Marku Zuckerbergu ili Twiteru. Skuplja bi im bila pita od tepsije. Vjerujem da će sa što većim postotkom procijepljenosti korona oslabiti te postati obična gripa.

Ali isto tako ne vjerujem da će ova histerija oko COVID potvrda osjetno suzbiti širenje zaraze. Evo danas čujem kako je jedna žena ušla u poštu, nitko je nije ništa pitao. Uzela broj, čekala unutra u redu dvadesetak minuta i kad je došla na šalter lijepo joj pokazali vrata.

Imate ili potvrdu?

Imam, ali sam je zaboravila doma.

Žao mi je ne mogu vas uslužiti bez nje.

Ali ovdje unutra sa svim ovim ljudima čekam već 20 minuta.

Žao mi je, ali morate izaći.

Eto. Klasičan primjer birokratskog pristupa pandemiji. A to je samo jedan slučaj, samo jedan u samo jednom hrvatskom gradu. U poštu možeš bez potvrde ako ti je stigao poziv sa suda, a ne možeš ako ti je netko poslao pare ili neko pismo. U bolnicu ne možeš bez potvrde, u ambulantu možeš. Barem te je do sada nitko nije pitao. Učenik u školu može bez potvrde, učitelj ne može, odgajateljica u dječjem vrtiću može…. Za što nam onda više služe sve one pleksiglas barijer po šalterima i uredima, svi oni mega toplomjeri na ulazima, dezinfikatori, obvezne maske… Zašto smo na sve to prošle godine potrošili silne pare?

Ovo oko covid potvrda me podsjetilo da pijan ne možeš na nogometnu utakmicu, ali kad uđeš na stadion, možeš se slobodno naroljati kao stoka od pive koja se na stadionu prodaje. Ma neka mi netko objasni tu logiku, eto ne mora je niti znanstveno dokazati, i ja ću se posut pepelom po glavi. Ali bez da mi sve ovo pravda činjenicom, i to znanstveno dokazanom, da cijepljeni imaju manju mogućnost širiti zarazu, oboljeti od korone, a ako i obole imaju manje posljedice. Imaju manju šansu! To je već odavno poznato i u to doista itekako vjerujem iako se dokazano radi tek o manjoj šansi.

Preostaje samo jedno, jedino logično objašnjenje. Želi se na svaki mogući način ljude prisiliti da se cijepe, iako su našim vlastodršcima puna usta demokracije, ljudskih prava i osobnog izbora kada ih za to pitate. Osobno ni s tim nemam problema. Koliko u sebi već imam obveznih cjepiva, jedno više ama baš ništa mi ne znači. Procedura je vrlo jednostavna za to, ali netko treba preuzeti odgovornost. E pa dragi političari, sto posto sam uvjeren da nam svima zagovarajući što veću procijepljenost želite samo dobro, no izvolite preuzeti odgovornost.

27. travanj 2024 02:37