StoryEditorOCM
VaterpoloHALO NJEMAČKA! |

OSVOJIO SUPERKUP, POVEO U UTRCI ZA PRVAKA Marko Macan lovi svoj 18. klupski trofej: ‘ Ako bi uzeli i naslov prvaka, te u Beogradu zabilježili...‘

Piše Tonči Vlašić
21. svibnja 2021. - 11:10

I mi igramo na tri pobjede, ali je drugačiji put. Prva je bila kod nas, koji smo bili drugi. Sad su iduće dvije u Berlinu jer je Spandau bio prvi. Eventualna četvrta je kod nas, a eventualna peta, majstorica, kod njih – napominje Marko Macan nakon što je sa svojim WASPO 98 Hannoverom poveo u finalnoj seriji za prvaka Njemačke, i to je bitku za naslov počeo uvjerljivim uspjehom – 12:6.

- Zvuči lagano, zar ne? Međutim, nije bilo tako. Bila je velika borba. Na kraju su se oni pustili kad su vidjeli kako ne mogu do pobjede. Počeli razmišljati o idućim utakmicama, čuvati snagu, jer stoji kako su u odnosu na početak sezone bez dva dobra igrača u rotaciji. Napustio ih je centar Stefan Pješivac, zatim ne igra Marko Stamm...

Macan i ekipa su izgubila oba dvoboja u ligi od Spandaua 04, ali su ga dobili prije neki dan u borbi za Superkup. Pogađao je i Macan za uspjeh 8:6.

- Izgubili smo od Spandaua dvije najmanje važne utakmice, dobili prvu bitku za trofej. Naime, kup se nije i neće igrati ove sezone. Nama je sezona bila otkazana zbog loše epidemiološke situacije krajem prošle godine. S obzirom kako smo sudionici europske Lige prvaka, dobili smo dozvolu za treniranje. Bilo je govora kako ćemo opet, kao i prošle sezone, igrati prvenstvo u ljeto, ali, srećom, popravila se situacija u Njemačkoj, došlo je do popuštanja mjera. Opet, svaka regija ima svoja pravila. Kod nas je bilo blaže, na jugu dosta strožje. Polufinale u Duisburgu smo igrali na otvorenom, u 20 sati navečer, jer se kod njih još ne može igrati u zatvorenom. Inače, WASPO ima sjajne uvjete za trening, sve je na vrhunskom nivou, tako da smo radili bez prekida. Svaki tjedan se testiramo, najmanje dva puta. Zatim, pred svaku utakmicu imamo brzi test. To se ovdje mora napraviti. Tek nakon toga se može igrat. Inače, do doigravanja za prvaka se igralo turnirski. Prvo smo bili podijeljeni u dvije skupine, potom su po dva najbolja iz svake skupine igrala finalnu skupinu. Opet dva turnira. Kažem, u toj finalnoj skupini smo izgubili oba susreta od Spandaua, ali to su bila dva najmanje važna ogleda protiv njega.

image
Luka Lončar, Xavi Garcia, Marko Macan... slave u Gradu naslov svjetskog prvaka osvojen u Budimpešti 2017. godine
Tonci Plazibat/Cropix

U međuvremenu je WASPO 98 Hannover izborio plasman na završni turnir europske Lige prvaka, koji će se igrati u Beogradu početkom lipnja.

- Nisu nam velika očekivanja. Čeka nas PRO Recco u četvrtfinalu. Međutim, to što smo se kvalificirali za Final 8 je uspjeh pogotovo jer smo na prvom turniru u Budimpešti izgubili od hercegnovskog Jadrana, a zatim, svi su u klubu zadovoljni činjenicom kako je ovo prvi put da se klub kvalificirao za završni turnir. Prethodno je igrao na Final 8 jer je bio domaćin završnog turnira.

Druga utakmica finala za prvaka Njemačke igra se u Berlinu ove subote, 22. svibnja (16 sati), a druga na istom mjestu dan poslije (14 sati).

- Ako bi uzeli i naslov prvaka, te u Beogradu zabilježili barem jednu pobjedu, ostvarili bi najveći uspjeh u povijesti kluba jer bi uzeli oba domaća trofeja, te na kraju bili šesti ili sedmi u Europi. Međutim, o Beogradu i završnom turniru sad ne razmišljamo. Isključivo o finalnoj seriji za prvaka Njemačke.

Ukoliko bi uspio, osvojio opet naslov prvaka Njemačke, Macan bi stigao do brojke od 18 klupskih trofeja u karijeri. Reprezentativni branič je s Jugom sedam puta bio prvak Hrvatske, po tri puta pobjednik Regionalne lige i osvajač Kupa Hrvatske, te osvajač dva europska trofeja, naslova prvaka Europe i pobjednika europskog Superkupa. S WASPO 98 Hannoverom prošle sezone prvak Njemačke, a ove osvajač njemačkog Superkupa.

- Lijepo smo počeli finale pobjedom 12:6. Nadam se kako ćemo na isti način i zaključiti finale. Neće biti lako. Treba ostvariti tri pobjede, ali, ponavljam, lijepo smo počeli, baš lijepo...

image
Marko Macan na Europskom prvenstvu 2016. u Beogradu protiv Francuske
27. travanj 2024 00:47