StoryEditorOCM
OstaloBOĆANJE |

PLOČANIN IGRAO FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA Luka Gašpar svjetski doprvak: ‘Ostaje žal, precizno sam baš dobro igrao, ali i ovo je odličan rezultat!‘

Piše Tonči Vlašić
18. rujna 2021. - 21:11
Luka Gašpar - ovako je bilo 2018. kad se vratio sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Kini, a sad će biti isto nakon što se vrati sa Svjetskog mlađe seniorskog prvenstva, koje je upravo završilo u Francuskoj. Pločanin je opet osvojio dvije medaljeTonči Vlašić

Opet je Pločanin doprvak svijeta. Prije tri godine dvostruki juniorski, u disciplini bližanje i izbijanje u krug, te u paru, a sad mlađe seniorski u disciplini precizno.

Opet je Luka Gašpar na pobjedničkom postolju upravo završenog Svjetskog prvenstva za igrače do 23 godine u francuskom Martiguesu. Jučer je uzeo broncu u disciplini brzinsko izbijanje.

Dan nakon što je izgubio polufinale u brzincu, krenuo je Luka u novu bitku za finale. Ovaj put je uspio napraviti korak naprijed, i to preko uzdanice domaćina, Francuza Benoita Verchera, i to ga je dobio s 26:13, a zatim, nekoliko sati poslije, nova bitka, sad za zlato, i to protiv Talijana Gabrielea Graziana. Nije uspio ostvariti novu pobjedu. Nakon velike borbe poražen je s 11:8.

- Ostaje žal na kraju jer sam precizno stvarno dobro igrao, ali to je sport. U finalu nije bilo sve kako sam želio. Međutim, i ovo je odličan rezultat – naglasio je Gašpar.

Presretan je zbog toga, zbog činjenice kako se drugi put s jednog svjetskog prvenstva vraća s dvije medalje oko vrata, ali sad se nije vraćao na prethodna natjecanja, već se osvrnuo na upravo završeno Svjetskom mlađe seniorsko prvenstvo.

- Prezadovoljan sam. Prezadovoljan – jasan je Gašpar.

Nastupio je u Martiguesu u dvije discipline. U obje se popeo na pobjedničko postolje. Srebro i bronca sa Svjetskog mlađe seniorskog prvenstva su veliki, veliki uspjeh najboljeg boćara s hrvatskog juga, koji je ponikao u Boćarskom klubu Ploče, igrao potom na dvojnu registraciju za Umčane u drugom razredu, zatim za Metković u prvom, a kad je školovanje nastavio u Zagrebu nosi dres Zrinjevca.

U tom dresu je oborio svjetski mlađe seniorski rekord u preciznom. Pogodio je svih 49 boća.

Uvijek će istaknuti oca Marka, koji  je 'kriv' što se ostavio nogometa, a uhvatio boća, što je boće počeo igrat već s devet godina. 

Prve uspjehe je ostvario na županijskim kadetskim prvenstvima, zatim na kadetskom prvenstvu Hrvatske, potom i na juniorskom nakon čega je stigla prva medalja s velikog natjecanja - bronca s Europskog juniorskog prvenstva. Od tad mu nitko više ne broji medalje s državnog, njima se više i ne zna broj već mu se broje medalje s velikih natjecanja, svjetskih i europskih prvenstava, a njih je u četiri godine s pet velikih natjecanja - šest!

image
Luka Gašpar, 21-godišnji Pločanin, član zagrebačkog Zrinjevca
27. travanj 2024 04:45