StoryEditorOCM
OstaloJUDO |

EUROPSKI SENIORSKI KUP Junior Josip Bulić s dvije pobjede izborio srebro na svom tatamiju!

Piše Tonči Vlašić
4. listopada 2020. - 18:10
Pamtit će Josip Bulić, 18-godišnji Dubrovčanin, Europski seniorski kup u Dubrovniku 2020. godine. Prvo na znanje svima, on je i iduće godine junior, a na dubrovačkom tatamiju je bilo ovog vikenda seniorsko natjecanje, koje je bilo prvi judo turnir u svijetu nakon osam mjeseci pauze zbog korone.

- Pamtit ću ga iz oba razloga. Iskreno, više iz razloga jer sam osvojio prvu medalju na jednom ovakvom kvalitetnom međunarodnom natjecanju – dodat će Bulić.

image
Josip Bulić (plavi kimono) foto: Tonči Vlašić


- Nemam medalju Europskog kadetskog kupa, a ni s Europskog junjorskog kupa. Kad sam bio izlazno godište u uzrastu kadeta, tad nisam nastupao jer sam bio slomio ruku. Potom sam u juniorskoj konkurenciji, protiv starijih prvo počeo nastupati u kategoriji do 81 kilogram, a potom sam se prebacio u kategoriju do 90 kilograma. Tad sam u toj kategoriji, bilo je to prošle godine, uspio ostvariti plasman, koji mi je donio nastup na Europskom juniorskom prvenstvu, natjecanju na kojem ću imati priliku, nadam se, nastupiti i ove, a i iduće godine – rekao je judaš Dubrovnika 1966., a potom se osvrnuo na nastup u Gospinom polju.

-  Svi ističu, kvalitetna konkurencija bez obzira na manji broj natjecatelja u kategoriji. Ždrijeb me je poslao u četvrtfinalu na reprezentativca Srbije od kojeg sam izgubio prošle godine baš u Gospinom polju. Sad sam ga dobio na wazari. Uoči polufinala, druge borbe, trener Mateo Semiz je rekao: 'Zagrizi sad, nema ti druge'. Nekako sam bio povučen u početku, ali nakon toga sam ja preuzeo inicijativu. Dobio sam ga u parteru gušenjem. Predao je borbu, a ja, budući nisam vjerovao u tom trenutku kako sam ga dobio, kako je on predao, nastavio sam ga gušiti – razvukao je osmijeh Josip. Nakon toga, kaže, veliko olakšanje. Medalja je osigurana.

image
Pobjeda, ruka je u zraku, Josip Bulić (plavi kimono) foto: Tonči Vlašić


- Taktika je za finale bila ista bez obzira što je suparnik bio iskusan, te kvalitetan. Darko Brašnjović je prošle godine osvojio europsku medalju. Nažalost, za razliku od polufinala, sad se okrenulo na stranu suparnika, ali izašao sam iz borbe sa spoznajom da sam dao sve od sebe.

image
Josip Bulić u miks zoni - izjava nakon što se okitio srebrom foto: Tonči Vlašić


Potom penjanje na pobjedničko postolje. Njegova prva medalja u Europskim kupovima.

- Prva, i to seniorska. Prekrasan osjećaj. Još sam to uspio u svom gradu.

Prošle nedjelje je u Zagrebu izborio srebro na juniorskom prvenstvu države, prvom domaćem natjecanju nakon velike pauze. Sad opet srebro na prvom međunarodnom turniru nakon tolike pauze.  

- Krenulo je, a već idući tjedan je mlađe seniorsko prvenstvo Hrvatske. S dva srebra, a pogotovo s onim što sam pokazao na oba natjecanja, sam baš zadovoljan. Trud u proteklih osam mjeseci se isplatio. Vidio sam napredak jer za proteklih osam mjeseci nismo imali natjecanja, te nisam znao što mogu očekivati, ali sam osjećao kako sam napredovao. Potvrda je stigla na ova dva natjecanja. Ništa, trudit ću se da bude još bolje – rekao je Josip, koji je s mnogim članovima kluba zavrnuo rukave nakon završetka Europskog seniorskog kupa, te pomogao raspremiti dvoranu. Trebalo je prenijeti strunjače, iznijeti tapite, stolice...

image
Josip Bulić (prvi s lijeva u kimonu) na pobjedničkom postolju Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku 2020. godine foto: Tonči Vlašić
25. travanj 2024 01:46