StoryEditorOCM
ZabavaAKO NISTE ZNALI

Nakon što pročitate ove savjete, nema šanse da vam buduće dijete budu neuspješne. Doznajte što ste dosad radili krivo i izgubite kilograme jednom zauvijek

Piše M.P.
7. siječnja 2022. - 18:00

Za skidanje kilograma možda važnije od ne posustajanja je dobra podloga, odnosno kvalitetne informacije i dobri savjeti za provođenje dijete. Međutim prevelika količina informacija na internetu, često proturječnih, znaju zbuniti pa smo doznali nekoliko korisnih stvari koji će vam olakšati put prema idealnoj težini, prenosi Slobodna Dalmacija.

1. Raspitajte se i uložite u dobar plan prehrane, piše fitness.com.hr. Kvalitetan nutricionist će prema vašim idejama složiti plan koji ćete moći slijediti i pratiti. Odgovorit će na tisuću pitanja i dati vam prave smjernice.

2. Unosite li manje energije od potrošnje, smršavit ćete. Stoga je bitno pratiti unos kalorija i reducirati ga ovisno o cilju. "Čista" hrana vam za manje kalorija nudi veću nutritivnu vrijednost i bolju sitost. I zato obično i je preporuka konzumirati nerafiniranu hranu, svježe povrće i voće. Lakše ćete postići sitost s manjom količinom hrane.

3. Sve namirnice oslobađaju određenu količinu energije. Pa tako i one "zdrave". Ako jedete previše, nećete mršavjeti.

4. Zdravim grickalicama kao međuobrok često se skraćuje pauza između glavnih obroka. I dok sušeno voće možete iskoristiti nakon treninga za punjenje glikogenskih rezervi, grickanjem sušenih smokvi ili indijskih oraščića nećete utažiti glad, a lako ćete pretjerati.

5. Pretjerano odricanje od "loših" namirnica će vas dovesti do toga da ih samo želite više. S kaloričnim i slatkim namirnica treba umjereno. Neko uobičajeno pravilo glasi: ako 90 % vaše prehrane čini kvalitetna hrana, 10 % junk fooda vas neće izbaciti iz ravnoteže. Kuglica sladoleda tu i tamo, red čokolade u nedjelju, neće vam poremetiti plan, ali s takvim namirnicama treba pažljivo i ciljano.

6. Preskakanjem obroka niste si učinili nikakvu korist. Tijelo prilikom gladovanja počne žudjeti za brzim i visokim energetskim izvorom. Ako i ne posustanete i izdržite do sljedećeg obroka, velika je vjerojatnost da ćete se prejesti i unijeti više od planiranog. Obroke rasporedite kroz dan, ne mora ih nužno biti pet-šest, i četiri je dovoljno.

7. Ispijanjem sokova nemamo osjećaj da unosimo kalorije, međutim unosimo ih i previše. radije birajte vodu, nezaslađeni čaj te u umjerenim količinama kavu i beskalorične napitke.

8. Vježbanjem ćete brže postići svoj cilj i lakše oblikovati tijelo prema vlastitim željama. Također, nemojte ograničavati trening na kardio. Iako kardio vježbe pomažu u gubitku masti, vježbanjem s utezima ćete utrošiti također puno kalorija, a bit ćete zadovoljniji svojom figurom.

9. Nemojte da vaga bude jedini mjeritelj napretka. Ako uz dijetu vježbate, preoblikovanjem tijela, nabacivanjem mišićne mase možete lako prevariti vagu. Mišići su teži od sala, vizualno ćete vidjeti pomake čak i ako vaga stoji na mjestu. Izmjerite se krojačkim metrom, poslikajte se, a vagajte se najviše jednom tjedno.

10. Nemojte trening koristiti kao izgovor. Odradili ste vraški trening, pošteno se preznojili, zaslužujete kolač, ili hamburger. E pa ne ide to tako.Trening nije izgovor za prejedanje, već alat za efikasniji dolazak do cilja.

11. Prestanite kriviti genetiku. Ljudi vole izgovore poput genetike, hormona i teških kostiju. Prestanite koristiti izgovore i uhvatite se posla. Veća je vjerojatnost da su vas loši izbori doveli do neželjenog izgleda, nego loša genetika, objašnjeno je na portalu fitness.com.hr.

19. travanj 2024 02:58